Mit néz meg a cégben egy befektető?

A tőkebefektetés hasznos eszköz lehet egy növekedő vállalat számára, azonban fontos tudni, hogy mire készülhetünk egy ilyen ügylet előtt. Az alábbi cikkben tőkebefektetési jogi szakértőnk, a Dr. Pintér Attila Ügyvédi Iroda közreműködésével szedtük össze azon szempontokat, amelyeket a befektetők a döntésük meghozatalakor figyelembe vesznek.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az átvilágítás, legyen az jogi vagy pénzügyi átvilágítás, a kockázati tőkebefektetési szektor által alkalmazott olyan eljárás, amely során a befektető arra kíváncsi, hogy a befektetési lehetőség találkozik-e a befektető finanszírozási feltételeivel. Az átvilágítás során a fő szempont a befektetési kockázatok felderítése. Az átvilágítások célja, hogy a befektető átlássa a társaság működését, eldönthesse azt, hogy illik-e az adott céltársaság a portfoliójába.

Befektetési kockázatok csökkentése

Az átvilágításokat megelőzően valószínűleg lehetetlen minden befektetési kockázatot számba venni vagy azokat a befektetőnek átlátnia. Vannak azonban olyan kockázatok egy tőkebefektetés során, amelyek jól felmérhetőek és a befektető által is előre láthatóak. Ilyen kockázatok kapcsolódhatnak pl. egy fejlesztéshez, amelynél kiemelten fontos kockázati szempont, hogy a termék a fejlesztés végén ténylegesen működni fog-e és a kívánt problémára megoldást kínál-e.

Alaposan átnézik a céget - Kép: Fotolia

Befektetési kockázatok csökkentését szolgálják a jogi és pénzügyi átvilágítások, néha pedig egy szakmai átvilágítás is (ez utóbbi tipikusan szakterület-orientáltságú felmérést takar). Ezen átvilágítások célja a vállalkozás működéséből eredő kockázatok felmérése, amelynek során figyelembe veszik a vállalkozás múltját és jövőjét. Ezen átvilágítások tipikusan javaslatok és észrevételek tételével zárulnak, amelyeket a befektető összességében mérlegel. A befektetői konzekvencia egyrészt a befektetés megvalósíthatóságára, másrészt a kockázatok beárazására irányul. Az átvilágítások eredményeként tehát akár meg is hiúsulhat a tranzakció, vagy amennyiben a befektető vállalja a kockázatokat, úgy azt annak fejében teszi, hogy az ügyletért nagyobb hozamot vár el, vagyis drágább lesz a befektetés. Kiemelendő, hogy ezen átvilágítások a vállalkozások érdekeit is szolgálhatják, mintegy tükörképet tartva saját működésük jogi és pénzügyi megfelelőségéről.

  • A kockázati tőkebefektetők általában egyetértenek abban, hogy egy befektetés esetén a vállalkozás menedzsmentje, a „csapat” felépítése a legkritikusabb szempont, és ezek mérlegelése rendszerint a befektetés legfontosabb aspektusa. Az alábbiakban összeszedtük azon okokat, amelyek gyakorlatunk során a befektetők részéről alapos mérlegelést igényeltek:
  • Minőség, készség és tapasztalat hiánya, ami képessé tehetné a vállalkozást a kitűzött célok, sikerek elérésére. Egy start-up ügyvezető rövidtávon CEO, HR, marketing és fejlesztési feladatokat is ellát(hat), azonban hosszútávon ezen feladatkörök bővülése miatt nélkülözhetetlen a pozíciók szétválasztása, és azokra megfelelő szakember kiválasztása, alkalmazása. Amennyiben ezen megosztásra a vállalkozás részéről nincs hajlandóság, úgy az mindig intő jel a befektetők számára is.
  • Vezetői képesség hiánya – befektetői szemszögből a csapatvezető CEO-nak inspirálónak is lennie kell, hiszen hogyan fogja a jövőbeli munkavállalóit vagy a vezetői csapatot is motiválni, akik kevesebb részesedéssel vagy ráhatással rendelkeznek majd a társaságban, mint ő.
  • Ügyvezetői negatív pedigré jogi előzményeinek vizsgálata, amely során a jogi átvilágítás arra fókuszál, hogy az ügyvezetővel szemben van-e függőben lévő vezető tisztségviselői eltiltás, valamint egyéb büntetőeljárásnak (volt) alanya-e.
  • A menedzsment vagy a csapat nincs tisztában a releváns piaccal, annak dinamikájával, a versenyképességgel, továbbá piaci analízissel sem rendelkezik.
Mit tanulhatunk lengyel KKV tőzsdétől?
A NewConnect tőzsdepiac Európa második legnagyobb alternatív kereskedési rendszere a maga 404 jegyzett cégével és 1.977 millió eurós összegű kapitalizációjával. Hogy a magyar gazdaságban is elérhető-e az a kívánt gazdasági hatás, mint a lengyelben, még sok összetevőnek a függvénye, azonban a kezdeményezés mindenképpen kiemelt figyelmet érdemel. Tőkebefektetési jogi szakértőnk, a Dr. Pintér Attila Ügyvédi Iroda tanulmánya a NewConnect sikereiről.
Társaság üzleti modellje

Ezen szempont mérlegelése a befektető későbbi megtérülése miatt érdemel kiemelt figyelmet. Így a befektetést megelőzően az alábbi szempontokat érdemes számba venni:

  • Értékteremtés – az új termék mind a vállalkozás, mind a végfogyasztó számára gazdasági értéket teremt-e;
  • Megkülönböztetés – a vállalkozás olyan új terméket állít-e elő, amely még nincs a piacon, vagy lényegesen különbözik az a versenytársaktól (olcsóbb, jobb stb.);
  • Növekedési stratégia – rendelkezik-e a vállalkozás alapos cash-flow analízissel, valamint rendszeres bevétellel számol-e az üzleti terve;
  • Exit stratégia kidolgozottsága – a befektető legfontosabb kérdése és legfőbb érdeke, mivel számára ez a befektetett tőkéjének a megtérülését jelent(het)i. A befektető kilépése megvalósulhat ki-/visszavásárlással, IPO útján, M&A tranzakció keretében, további körös befektetés bevonásával. A menedzsment/csapat legfontosabb és egyben egyik legnehezebb feladata azonban ezen kérdéskör tisztázása, ugyanis ez a vállalkozás későbbi működését is jelentősen meghatározhatja.
Fentieken kívül természetesen számtalan olyan kérdéskör merülhet még fel, amelyek tisztázása az adott piac megítélésétől függ, azonban egy átgondolt stratégia és a piacra lépés feltételeinek alapos kidolgozottsága, a befektető és a céltársaság között egy hosszú távú kapcsolatot is megalapozhat.

Szerző:

Dr. Pintér Attila LL.M.,

ügyvéd, társasági és cégjogi szakjogász

Dr. Pintér Attila Ügyvédi Iroda

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo