Mit csinál nyáron a Mikulás?

Szezonális vállalkozást üzemeltetni különleges életforma. Megfeszített munkatempójú, pihenés nélküli időszakok után jut némi idő a lazításra, majd jön a következő szezonra való felkészülés. Vagy éppen folyamatos a túlterhelés, mert két – vagy több – teljesen különböző bizniszben kell egyszerre helytállni.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A klasszikus példa szerint, aki nyáron füvet nyír, azt télen várja a hótakarítás, a síoktató pedig jól teszi, ha a búvárképesítést is megszerzi, hogy a nyári szezonban se kopjon fel az álla. Mert az egyik lehetőség arra, hogy a szezonális biznisz állandó megélhetést biztosítson, ha valaki több, egymást kiegészítő szezonális témára szakosodik. A másik opció pedig az, hogy nagyon tudatos tervezéssel és a nadrágszíj meghúzásával éli túl az üres hónapokat. Mindkét esetben talán még a többi vállalkozástípusnál is nagyobb előrelátásra és elképesztő rugalmasságra van szükség.

A strandszezonnak vége, jöhet a mikulás sapka! Kép: Fellini Kultúrbisztró

Két dologra azonban nagyon nagy figyelmet kell fordítani időszakos üzlet esetében: egyrészt a tudatos cash-flow-gazdálkodásra, vagyis a felkészülésre a nehezebb időszakokra, másrészt az alkalmazottakról való gondoskodásra. Ha tényleg néhány hét jó bevételéből akarunk megélni egész évben, elengedhetetlen a körültekintő tervezés és a költségvetés nagyon szigorú betartása. Gondolkodhatunk rövid lejáratú hitelekben vagy a beszállítók halasztott kifizetésében, a lényeg, hogy legyen terv. A holtszezonban van lehetőség arra, hogy részletesen kielemezzük az előző évet, piacot kutassunk, és átgondoltan megtervezzük a következő szezont, kialakítsuk a stratégiánkat. Érdemes ezt kihasználni, hiszen a rövid, de annál pörgősebb szezonban nem nagyon van idő mérlegelni és változtatni.

3 jó tanács a sikeres szezonális üzlethez

1. Építsünk ki törzsvásárlói programot! Ha szezonon kívül is kapcsolatban tudunk maradni a vevőinkkel, nagyobb az esélye, hogy a következő évben visszatérnek.

2. Spóroljunk, amikor megy a bolt, és csökkentsük a működési költségeket a sötét hónapokban! Dolgozhatunk például határozott időre szerződtetett munkavállalókkal, működhetünk szezonnak megfelelően hosszabb vagy rövidebb nyitva tartással.

3. Fogjunk össze más, a miénket kiegészítő üzletekkel! Szezonon kívüli kedvezményekkel, féláras termékekkel vagy közösen kínált csomagokkal szinte minden területen lehet kisebb-nagyobb állandó bevételekre szert tenni.

A jó munkaerő különösen fontos, ha csak néhány hetünk vagy hónapunk van a terv teljesítésére. Nagyon lényeges, hogy a dolgozók megfelelően felkészültek legyenek a feszített időszakra, vagyis ne sajnáljuk a pénzt arra, hogy néhány héttel korábban már megkezdődjön a tréningezésük. Így „élesben” az első naptól a maximumot nyújthatják majd. Ha előre tervezünk, és a munkatársakkal megbeszéljük, mikortól meddig számítunk rájuk a következő időszakban, akár évekre előre, nagyobb az esély, hogy újra és újra visszatérjenek hozzánk. A szezonális üzletekben ugyanakkor jó munkaerők lehetnek a diákok és a nyugdíjasok is. Előbbiek természetesen az iskolaszünethez igazodva mozgósíthatóak, utóbbiak pedig lehet, hogy akár sokéves tapasztalattal rendelkeznek a nekünk szükséges területen, viszont már sem erejük, sem kedvük egész évben dolgozni. Néhány hónapnyi munkára azonban szívesen vállalkoznak.

Minden hónapnak van olyan jellegzetessége, amire szezonális üzletet lehet építeni. Az Inc.com szerint január különösen jó az egészségügyi szolgáltatások szempontjából – feltételezzük, hogy az újévi fogadalmak is szerepet játszhatnak ebben –, februárban pedig, ami egyébként az év leglassabb hónapja, a Valentin-napra lehet építeni. Márciusban a templomok látogatottsága és a vallási tevékenység ugrik a szokásosnál magasabbra. Áprilisban kezdődik a tavaszi nagytakarítás és az otthonok felújításának időszaka. Májusban az anyák napja az aranytojást tojó tyúk, júniusban a családi ünnepek – esküvők, ballagások – hozhatnak üzletet. Július ideális minden nyári termék értékesítésére, augusztusban meg elsősorban az utazásokra érdemes koncentrálni, hisz ekkor mennek a legtöbben szabadságra. Szeptemberben az iskolakezdésre lehet építeni, októberre pedig marad a nálunk épp csak éledező halloween. Végül, de elsősorban november és december minden kereskedő évének legcsillogóbb időszaka.

Jó példák

Fotós bohócruhában

A bohócként dolgozó Toroczkai Zsuzsi szerint bizonyos szezonális bizniszek – tipikusan ilyen a Mikulás – inkább csak kiegészítésként szolgálnak a nyolcórás munka mellett. A gyerekszórakoztatás területén az igazán erős szezon alig néhány nap egy évben – elsősorban Mikulás, gyereknap –, és erre ugyebár nem lehet üzletet építeni. Aki mégis szeretne, annak több területen is jelen kell lennie, komplex szolgáltatást nyújtva. Így az egész évben megrendezett céges és családi rendezvények, fesztiválok hidalják át a holtszezonokat. Ebben az esetben viszont többnyire már nem maguk a vállalkozók öltik fel a jelmezt. Ők a szervezésben, koordinálásban játszanak szerepet, az egyes programokat pedig – vagyis a Mikulást magát – alvállalkozók tartják. A szolgáltatási paletta olyan fokig szélesedhet, hogy például az eredetileg csak kiegészítő szolgáltatásként kínált gyermekfotózás válik a cég fő eltartójává. A szezonális szolgáltatások esetében különösen fontos az internetes jelenlét és a jól megcsinált, a keresőkben jó helyen futó weboldal is, hiszen a csúcsidőszakokban rengetegen keresnek rá az adott témára, hatalmas a verseny.

„Két műszak”

Nem könnyíti meg az ember életét ez a fajta üzlet – mondják a Fellini Római Kultúrbisztró tulajdonosai, Ruskó Sándor és Fülöp Virág. A néhány év alatt kultikussá lett Duna-parti vendéglátóhelyet a kereskedelmi tévék szempontjából holtszezonnak számító nyári időszak áthidalására hozta létre a főállásban médiamunkásként dolgozó pár. Mint mondják, szeptemberre már örülnek, hogy vége, addigra meglehetősen elfáradnak. Kérdésesnek is tartják, meddig lehet bírni ezt a fajta „két műszakot”, év közben a televíziós hajtást, a nyári, elvileg pihenésre szánt szakaszban pedig a vendéglátózást. Az, hogy nem egész évben ugyanazzal foglalkoznak, megfogalmazásuk szerint üdítő változatosság, de hiányoznak az üresjáratok, amikor idő lenne feltöltődni. A helyet ráadásul minden évben szinte teljesen a nulláról kell újraépíteni. A kollégák számára nem jelent biztos jövőt a csak nyári munkahely, ezért hiába szeretnek velük dolgozni, minden évben új csapatot kell verbuválni. A vendégek visszaszoktatása sem kis feladat, főleg, hogy már egy hétnyi rossz idő is elég ahhoz, hogy „elfelejtődjön” a hely. Mivel sok nem befolyásolható dolog van hatással az üzletre, például az időjárás, nagyon fontos a rugalmasság, napi szinten kell tudni tervezni, és ha kell, mindent újratervezni. Mindez persze folyamatos lehetőséget is jelent a megújulásra, és alig pár nappal a zárás után máris nagy örömmel várják a következő szezont.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo