Mit ad a dizájn?

Sok kkv életében a dizájn a mai napig a prioritási lista vége felé áll, pedig ha jó, az komoly versenyelőnyt jelent. A megjelenés nemcsak a szépségről, átláthatóságról és a felhasználói élmény fokozásáról szól, hanem sokat elárul szervezetünk gondolkodásáról és versenyképességéről is.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Rengeteg kkv fut Magyarországon innovatív címszó alatt, de paradox módon sokuk honlapdizájnja a 2000-es évek elejét idézi. A fejlesztőcsoportok általában elegendő erőforrást használhatnak arra, hogy valóban hasznos és funkcionális mobilalkalmazást, honlapot, programot készítsenek, a kinézetre azonban már nem szeretnek időt és pénzt költeni a cégek. Ennek következményeként sokszor kifejezetten jól sikerült termékek is a süllyesztőben kötnek ki, pusztán azért, mert az elavult dizájn és zavaros felhasználói felület miatt az első benyomás rossz.

A dizájn az egyik legfontosabb elem a fogyasztókkal való kommunikációban, és mint ilyennek, letisztultnak, érthetőnek kell lennie, innovációt kell sugároznia. Ám ahogy Henrik Fisker formatervező mondta: amíg a dizájn nem termel hasznot, addig csak művészet. De mikor fog hasznot hozni cégünknek?

Kép: Fotolia

Alulkalkulált a költségvetésben

Varga Ferenc, a Brandcontrol ügyvezető igazgatója szerint a dizájn az üzlet része, és mint ilyen, megkerülhetetlen.

– A dizájn a vizuális jelrendszere egy vállalkozásnak. Megtestesíti mindazt, amit a vállalkozás tulajdonosai célközönségük ízléséről gondolnak. Ezzel együtt óriási lehetőség is az üzleti szférában, hiszen megkülönböztet, vonzóvá tesz, divatot teremt, és segít az eladásban. Az üzleti célok elérését hatékonyan csak a nemzetközileg értelmezhető színvonalon kidolgozott dizájn segítheti – mondta Varga Ferenc.

Általában a hazai vállalkozások üzleti terveiben vagy alulkalkulált, vagy nem is szerepel dizájnra vonatkozó költség. S ami még nagyon jellemző: ha ezen a területen már volt fejlesztése, befektetése a cégnek, úgy gondolja, az utána következő években nem kell további költséget, erőforrásokat áldozni rá. Ez azonban folyamatos tevékenység, mint például a marketingkommunikáció.

– A fogyasztói igények, elvárások egyre magasabbak. Dizájnszempontból a csomagolások, kommunikációs anyagok, arculatok egyre kiegyenlítettebbek az élvonalban. Ma már elvitathatatlan a dizájn szerepe, egy kis étterem számára épp annyira fontos, mint egy nemzetközileg is ismert brandnek. A dizájn felgyorsítja, lerövidíti az utat a kommunikációban, üzeneteink célba juttatásánál, tehát profitot termel – magyarázta a szakember.

Se túlbecsülni, se alábecsülni nem szabad

A dizájn a márkázásban az egyik alapelem. Túlbecsülni vagy alábecsülni a jelentőségét azonban egyaránt hiba. Az első esetben a vezetők a kinézettől várnak mindent, de egy jó csomagolás önmagában nem elég. Azok viszont, akik alulértékelik a megjelenést, a dizájnfejlesztést sokszor úri huncutságnak, az alkotók önmegvalósító játékának és fölösleges kiadásnak tartják. Az ilyen gondolkodás következménye, hogy minden törekvésünk ellenére a konkurens termékre esik a fogyasztó választása. És amikor megkérdezzük a vásárlót, hogy végül mi alapján döntött, könnyen futhatunk abba a válaszba, hogy „csak”.

– Ez gyakori válasz. Sokan nem tudják megmondani, miért esett a választása adott termékre a polcon lévő több azonos árú és összetételű közül. Ez a szubjektivitás hatalma. Az igényes, minőségi dizájn segíthet a „csak”-faktort felénk billenteni– hívta fel a figyelmet Varga Ferenc a dizájn fogyasztókra való hatására.

A legtöbb vállalkozás vezetője viszont nem is tudja, nem is érzékeli, hogy ezen a területen bármilyen probléma volna a cégénél. Ők azok, akik fel sem mérik vállalkozásuk állapotát dizájn és a brand szempontjából. A probléma ismerete a legelső és legfontosabb lépés. Ezután jöhet a dizájn megfelelő beépítése a kommunikációba és az értékesítésbe, amihez érdemes lehet magas színvonalon dolgozó partnert keresni, hogy valóban elérjük a kívánt hatást.

Tudnunk kell, mit szeretnénk

Tervezőgrafikáról már az ipari forradalom óta beszélhetünk. Azóta rengetek korszakváltáson ment keresztül a terület, míg eljutottunk a ma követendő minimalista vonalhoz. Aki az online piacon akar ringbe szállni, annak figyelembe kell vennie a mai trendeket. Fontos, hogy letisztult, átlátható felületet mutassunk a felhasználóknak, és ne csak a funkcionalitást, de a szépséget is szem előtt tartsuk. A dizájn kialakításakor törekednünk kell arra, hogy a legkisebb káoszt is elkerüljük. Ne akarjunk minden négyzetcentiméteren eladni, maradjunk letisztultak, ügyeljünk a tipográfiára és az átlátható navigációra: ha menürendszerünk túl sok pontból áll, az olyannyira megnehezítheti az oldallátogató számára a lényeges menüpont kiválasztását, hogy jó eséllyel a honlap elhagyása mellett dönt inkább.

Alkalmazásokkal kell alkalmazkodnunk a változó világhoz
Akár egy nagyobb vállalatot irányítunk, akár csak most vágtunk bele egy kisebb cég vezetésébe, számolnunk kell azzal, hogy a saját mobilalkalmazás létrehozása lassan elengedhetetlen része ismeretségünk és márkánk felépítésének. A világ legnagyobb közösségi oldalának statisztikáiból jól kiolvashatóak a mai trendek: 1,9 milliárd ember van fent a Facebookon, ebből 1,15 milliárd naponta használja a Facebook mobilalkalmazását is, és egyre többen vannak, akik csak mobilon használják a közösségi oldalt. A fiatalabb generáció tagjai már többet nézik az okostelefonjukat, mint a tv-t, a vállalkozóknak pedig alkalmazkodniuk kell a változó világhoz.
Persze mindennek vannak végletei. Varga Ferenc szerint akkor lépjük át a határvonalat, amikor a megjelenés már nem fejt ki funkcionális hatást, nincs konkrét célja a vizuális megoldásnak, vagy amikor célt téveszt a dizájn, és nem a kitűzött szándékot szolgálja. A dizájn vizuális nyelv, ami szakmai tudás nélkül értelmetlen halandzsa csupán. Döntsük el, milyen cselekvésre szeretnénk ösztönözni a honlapunkat felkeresőket. Eladni szeretnénk nekik? Azt szeretnénk, hogy kapcsolatba lépjenek velünk? E-mail-adatbázisunkat akarjuk növelni hírlevél-feliratkozásokkal? A tartalomnak és a dizájnnak a céljainkhoz kell igazodniuk.

A dizájnra költött pénzt mindig befektetésként kell kezelnünk, amellyel növeljük vállalkozásunk immateriális tőkeértékét.

– Ma ez a tőkeérték nagyban meghatározza vállalkozásunk piaci helyzetét és jövőjét. A dizájn elsődleges a változások piaci kommunikációjában, az információk eljuttatásában. A változás a piac mozgatórugója, a változáshoz való alkalmazkodás képessége pedig vállalkozásunk életképességét, versenyképességét is jelenti – hívja fel a figyelmet Varga Ferenc.

Ahogy Henrik Fisker formatervező mondta: amíg a dizájn nem termel hasznot, addig csak művészet.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo