Miért vásárolunk gondolkodás nélkül? A pszichológia megadja a választ

Mivel rengeteg információval kell nap, mint nap megküzdenünk, ezért az agyunk sok más állatéhoz hasonlóan forgatókönyveket dolgozott és dolgoz ki, melyek gyakran komplex cselekvéssorokat foglalnak magukban.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Arizonában egy indiai ékszereket árusító bolttulajdonos hónapok óta képtelen volt egyetlen darabot is eladni egy bizonyos türkiz ékszerből. Vagy a szín, forma vagy mindkettő volt az oka. Pedig az árukhoz képest igen jó minőségű ékszerek voltak, tulajdonképpen igen csak olcsón adta őket, a bolt többi ékszereihez képest. Már minden „jól ismert kereskedő fogással” próbálkozott a hölgy, de sehogy sem sikerült eladni belőle egy darabot sem. Pár nappal később el kellett utaznia a hölgynek pár napra ezért egy cetlit hagyott üzletvezetőjének a következő szöveggel kézzel írva: Ebben a vitrinben minden ékszer ára x 1/2, azaz féláron add el mindet Pár nappal később amikor visszajött elégedetten konstatálta, hogy el is adták az összes ékszert. Ekkor jött a meglepetés. Az üzletvezető ugyanis félreolvasta azt amit írt, és minden ékszert dupla áron adott el, azaz a ½-t 2-nek olvasta, és minden türkiz ékszernek megduplázta az árát. Hogy történhetett ez?

Hasonló példa a Chivas Regal Whisky esete is. A márka igen nehezen tudott csak megkapaszkodni a piacon, ezért a menedzserek úgy döntöttek, hogy felemelik az ital árát jóval a pici ár fölé. Innentől kezdve a Chivas-t vitték, mint a cukrot, pedig nem különbözött a többi whiskytől. Miért?

Kép:Fotolia

Az úgynevezett rögzített viselkedési formák miatt.

Mivel rengeteg - sokszor feldolgozhatatlanul sok – információval kell nap, mint nap megküzdenünk, ezért az agyunk sok más állatához hasonlóan viselkedéses forgatókönyveket dolgozott és dolgoz ki, melyek gyakran komplex cselekvéssorokat foglalnak magukban. Etológusok kisérletei bizonyították, hogy az állatvilágban pl. a tojó pulykák nagyon jó anyák, babusgatják, etetik, védik fiókáikat, de csak akkor, ha a csip-csip-csip hangot hallják fiókáiktól. Ez az egy hang elég ennek az anyai viselkedésnek a kiváltásához. Ennek bizonyítására egy alkalommal egy kitömött görényt – a pulykák természetes ellensége – közelítettek a pulykák felé, akik azonnal hevesen támadásba lendültek, kivéve, amikor ebbe a görénybe beletettek egy kis lejátszót, amit csip-csip hangokat adott ki.

Mi történt? A tojó nemcsak hogy nem támadta meg, hanem elkezdte babusgatni, és még a szárnyai alá is vette őt.

Neuromarketing: merjünk az agyukra menni
Mi rejlik a mostanában egyre gyakrabban hallott kifejezés mögött? Szakértőnk most induló cikksorozatában megismerheted a neuromarketing alapjait, és megtudhatod, hogy hogyan segíthet költségeid csökkentésében, és a vállalkozások profitjának drasztikus növeléséhez.
Mi emberek is rendelkezünk ilyen előre gyártott viselkedéses elemekkel. 

Mi történhetett a türkiz ékszereknél? vagy a Chivas whiskey-nél? Bekapcsolt egy ilyen minta, egy standard elv, egész pontosan a „magas ár egyenlő a jó minőséggel”  elv. Több vizsgálat is kimutatta már, hogy vásárláskor a termék minőségét illetően a sötétben tapogatózunk. A „jó minőséget keresők” ilyenkor a legegyszerűbb sztereotípiákhoz nyúlnak, ezért a értékesebbnek és kívánatosabbnak látták a türkiz ékszereket mivel azok drágábbak voltak ( = jobb minőségűek), mert a kiválóság egyetlen kiugró ismérve abban helyzetben a magas ár volt.

Hogy lehet ez, hogy ennyire vakon és nem racionálisan döntünk? Azért mert sokszor elkerülhetetlen, hogy sztereotípiákat használjunk. Nincs időnk, se energiánk a helyzetek részletes értékeléséhez, ezért egyszerűsítünk. sokszor bejön és segít, Ezért működnek az ismert márkák, vagy ha nagyon éhesek vagyunk akkor a gyorséttermek stb.

Hogyan használjuk mindezt? Kutassuk fel vásárlóink mintáit és a termékeinkkel összekapcsolható „automata ingereket” a minőség, mennyiség, érték, jó vétel és ehhez hasonló hívószakkal kapcsolatban. És ugrásszerűen fog megnőni eladásaink száma. Az egyetlen aranyszabály itt is ugyanaz. Használjuk a technikát a vásárlói élmény és vásárlóink elégedettségének növelésére, jobb döntések meghozatalára, de ne használjuk ki a lehetőséget vásárlóink becsapására, mert az élményből rossz emlékké válik a vásárlási folyamat.

Szerző:

Földi Miklós Dániel

Reklám- és gazdaságpszichológus, üzleti tréner,

foldimiklosdaniel.hu

Földi Miklós Dániel, Reklámpszichológus üzleti tréner, író
Több mint 10 éves üzleti és szakmai tapasztalattal rendelkezik a reklám értékesítés és vállalkozásfejlesztés teruleten. Kutatói terulete a Neuromarketing, neurotudomanyok, döntéshozatal, üzleti pszichológia és onismeret , befolyásolás a munkában Saját média és tréning cégét vezeti sikeresen. Ügyfelei elsősorban kis és középvállalkozások.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo