Erőteljesen megoszlanak a vélemények a rovarfehérje emberi fogyasztásáról – valaki a lehetőséget látja benne, valaki pedig idegenkedik tőle. Ami biztos, hogy egy nemzetközi szinten dinamikusan terjedő és növekvő iparágról van szó. A Technavio piackutató cég elemzése szerint nemzetközi szinten az ehető rovarok piaca 2022 és 2026 között várhatóan több mint 3 milliárd dollárral fog növekedni. Ez közel 30 százalékos bővülést jelentene néhány év alatt, aminek csak 45 százalékát fogja várhatóan kitenni az ázsiai – csendes-óceáni térség, ahol jelenleg is a mindennapi étkezés részét képezik a rovarok.
„A rovarfehérje felhasználása mögött leginkább az áll, hogy a népességszám drasztikus megugrása miatt szükség van a hagyományos állattenyésztés és növénytermesztés mellett alternatív megoldásokra is, hogy hosszútávon is fenntartható lehessen az élelmiszer ellátás” – mondta el Péter Dániel, a Cricks Farm Kft. vezetője. A rovarfehérje a fenntarthatóság szempontjából egy igazi jolly joker. A tücskök tenyésztése ugyanis jóval kevesebb erőforrást – vizet, energiát, takarmányt – igényel, mivel nem használnak külön energiát a testhőmérsékletük fenntartásához. Ráadásul a testük sokkal nagyobb arányban hasznosítható (80 százalék) a hagyományos vágóállatokhoz képest (50 százalék).
„Környezetünk megóvásához nem elég látványos fenntarthatósági célokat kitűznünk, szemléletváltásra is szükség van. Arra, hogy nyitottak legyünk az olyan új, bátor, innovatív megoldásokra, amelyek első ránézésre talán szokatlanok, de jóval környezetbarátabbak annál, amit jelenleg használunk. Erre a startupok merész megoldásai kiváló példát mutatnak” – hangsúlyozta Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője, mivel a start it @K&H, vezető hazai nagyvállalati inkubátorprogramként aktívan segíti az olyan fenntarthatósági startupok fejlődését, mint a Cricks.