hirdetés

Így készítsünk visszautasíthatatlan árajánlatot

Sokszor nehéz eldönteni, milyen ajánlat lenne az, amire a vevő nem tud nemet mondani. A tartalom és a forma is számít! Íme néhány hasznos tipp árajánlat készítéséhez.
hirdetés

1. Ne csak az árra fókuszáljunk!

Persze, végső soron mindenkit ez érdekel, mégsem szabad senki lerohanni egyetlen számmal! Az egyik leggyakoribb hiba ajánlatkérésre tett válasz sok esetben gyakorlatilag az árra korlátozódik, viszont egy üzlet lebonyolításához jóval több információ szükséges. Ezek feltárása pedig újabb felesleges köröket jelenthet az üzletkötés előtt. Térjünk ki az üzemeltetési, javítási költségekre, hiba esetén a leállásból fakadó károk vagy a kapcsolódó szolgáltatások hiánya miatt felmerülő egyéb költségekre. Írjuk le a termék pontos tulajdonságait, a kapcsolódó szolgáltatásainkat, illetve rögzítsük a szállítási határidőket is. Egy ajánlat akkor lesz teljes körű, és elégíti ki az igények jelentős többségét, ha ezek a tételek szerepelnek az ajánlatban. A pontos információk nem csak a megbízhatóság érzetét növelik, de abban is segítenek, hogy az ár a megfelelő kontextusban jelenjen meg - ha közöljük, mi mindent tartalmaz az adott összeg, sokkal kevésbé fog riasztóan hatni a vevőre. (Az ár vonzó feltüntetésének számos módja van - ld. keretes írásunkat.)

A forma is számít!
Ahhoz, hogy professzionális benyomást keltsen az átküldött ajánlat, a megjelenésre is figyelmet kell fordítani.
- Minden ajánlatnak legyen címoldala! Kerüljön rá, hogy kitől és kinek készült az ajánlat, céglogó, de akár kép is kiegészítheti. (Sablonok minden szövegszerkesztőben vannak ehhez.)
- Minden résznek legyen külön cím és a szöveget is mindig megfelelően tagoljuk! Senki nem fog hangyabetűket olvasgatni, úgy kell a reménybeli ügyfél elé tárni a tartalmat, hogy könnyen és gyorsan áttekinthesse.
2. Legyen személyre szabott!

Soha ne küldjük el a cég brosúráját azzal a szöveggel, hogy válassza ki az ügyfél a számára megfelelőt termékeink vagy szolgáltatásaink listájából! Az ügyfélért meg kell dolgozni. Legyen ajánlatunk minél inkább személyre szabott! Minél inkább a vevő egyedi igényeire hangoljuk, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy az ajánlatkérőből végül megrendelő lesz. Ahhoz viszont, hogy erre képesek legyünk, legalább alap szinten meg kell ismernünk, mire vágyik az adott ügyfél és melyek a számára legfontosabb paraméterek a termékünkkel kapcsolatban. Ezeket az információkat személyesen vagy telefonon is megszerezhetjük, de egy jól megszerkesztett, néhány kérdésből álló (nem riasztóan hosszú!) kérdőív segítségével lehetünk a leginkább pontosak. Jól megfogalmazott kérdésekkel kiderülhet, hogy inkább árérzékeny vagy inkább minőségre törekvő ügyféllel van-e dolgunk, vagy épp, hogy a gyors szállítás vagy a hosszú garancia fog rá leginkább vonzóan hatni.

Sok mindenből áll össze, hogy valami vonzónak tűnik-e
Kép:PP archív

3. Nem ér rá!

Az üzletek több mint negyede hiúsul meg az időtényező – a 2 napon túli ajánlatadás, illetve a vásárlói igényekre adott késedelmes válaszok – miatt. Ezt senki nem engedheti meg magának. Ha valakivel egyszer nem foglalkoztunk és máshol vásárol emiatt, soha nem fog visszatérni. A kérdésekre a lehető leghamarabb kell válaszolni és nagyon fontos az is, hogy megmondjuk, mikorra várhat árajánlatot az ügyfél. Egyes iparágak esetében elképzelhető, hogy ennek megírásához is több idő kell, de határozzuk meg előre, mire várhat. Ha pedig mondtunk valamit, ahhoz mindenképpen tartsuk magunkat.

15 mód, hogy vonzónak tűnjenek az áraink
A marketingkommunikáció alapja, hogy hogyan tudunk valamit vonzóbban bemutatni. Az akciózáson kívül van még legalább 15 módja annak, hogy az árat vonzón bemutassuk. Szakértőnk segít!
5. Szépen, kereken

Az ajánlat elején foglaljuk össze, amit megtudtunk az ügyféltől (2. pont) arról, hogy mit is szeretne. Ezzel éreztethetjük, hogy tényleg figyeltünk rá. Ez után következhet a tartalmi rész. A megfogalmazásnál minden esetben azzal foglalkozzunk, hogy az ügyfélnek mit jelent majd, ha minket választ. Tehát ne azt részletezzük, hogy mennyire jó a termék, hanem azt, hogy mennyiben fogja segíteni az ügyfelet elérni azt, amit kívánságként megfogalmazott. Ez után következhet az ár maga - lehetőség szerint többféle csomagot, lehetőséget kínáljunk fel, meghagyva a választás lehetőségét.

6. Ajánljunk helyettesítő terméket!

Nem ritka eset, hogy a beszerzői ajánlatkérés olyan márkára vagy típusra vonatkozik, amely már nem elérhető, vagy kivonták a forgalomból. Ilyenkor az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha elengedjük az ajánlatkérő kezét.  A statisztikák szerint, minden tizedik meghiúsult üzlet abból ered, hogy a beszállító nem ajánl helyettesítő terméket. Ez azért lenne fontos, mert közel sem biztos, hogy a beszerző csupán egyetlen típust tud használni. Emellett pedig egy szakértői termékajánlás a cég hitelét is erősítheti.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo