Hét újabb kérdés, amire jó ha készülsz az állásinterjún

A cégek már nemcsak a meghirdetett álláshoz szükséges technikai készségeket és a szakmai előmenetelt nézik. Valami pluszra van szükségük. Itt jönnek be a soft skillek, a munkavállaló számokra nehezen fordítható képességeinek skálája. A HR-es már az állásinterjún is ezek meglétére kíváncsi a jelentkezőben.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ahogy azt az előző részben is felsoroltuk, a soft skillek leginkább az együttműködéssel vannak kapcsolatban. Azzal, hogyan kezeljük a többi embert. Szakértők szerint ez lesz nagy előnyünk nekünk, mint embereknek és elméknek a mesterséges intelligencia felett, mely hamarosan szintén riválisnak számít majd, ahogy az automatizáció egyre több feladatot vesz ki az emberek kezei közül.

Nehéz lefordítani a soft skillt magyarra. Olyan készségeket jelent, amik nem is annyira a mérhető teljesítménnyel, hanem a kommunikációval kapcsolatosak. Ilyen a karizma, a beszédkészség, a pozitív kisugárzás, amik nem feltétlenül fordíthatók le "kemény" mutatókba, számokba, mégis javítják munkavégzésünk és hatékonyságunk, sőt egyes munkakörökben elengedhetetlenek.

Folytassuk a listát, milyen kérdésekkel puhatolják ki a HR-esek, hogy milyen a személyiségünk és milyen soft skillekkel rendelkezünk:

Legyünk őszinték és hangsúlyozzuk, amiben jók vagyunk
Mit kérdez Elon Musk, a SpaceX és a Tesla tulajdonosa a felvételre jelentkezőtől? A minap elárulta, mi a kedvenc kérdése. Hasznos tanácsok munkát keresőknek.
7. "Játszottál sportcsapatban?"

Ha a betöltendő munkakör csapatmunkát igényel, akkor itt nyilván sokat fog jelenteni, hogy fociztál-e.

8. "Hogyan jellemeznéd az előző főnököd három szóban?"

Ez trükkös kérdés. Három jelző rá a válasz.

És nincs egyetlen helyes felelet, már ami a stílust, hangvételt illeti. Ha szuperlatívuszokban írod le, akkor miért jöttél el az állásodból? Ezzel elbukod az őszinteségi próbát.

Ha túlságosan ledorongolóan jellemzed, akkor annak a lehetőségét vetíted előre, hogy új munkahelyeden engedetlen leszel, aki folyton megkérdőjelezi a főnökét. (Van olyan munkakör, ahol erre időnként szükség van. Másutt nem. Minden attól függ, milyen állásra jelentkezel.)

Jól válogasd meg a szavaid. De ha sokáig habozol és hallgatsz, az sem jó, mert a HR-es tudni fogja, hogy próbálod tompítani az előző főnöködet illető kritikád élét.

Ez egyébként értékrendet tesztelő kérdés: belátást enged abba, hogy milyen szakmai és emberi értékek mentén tartasz valakit dicséretre méltónak vagy elmarasztalhatónak.

Kép:Pixabay

9. "Mi hajt téged a karrieredben?"

Ez is részben értékrendről szól, de többről is: a céljaidról. Ha a céljaid hasonlóak a cég célkitűzéseihez, az kiderül a válaszból.

10. "Mi hajt téged a magánéletedben?"

Ez már személyesebb, de nagyon jó lehetőség arra, hogy a jelentkező megvillantsa, milyen értékekkel azonosul és milyen személyiségtípusba tartozik. Extrovertált, introvertált? Kocka? Megszállott? Lazulós típus? Kiegyensúlyozott? Aggodalmaskodó?

Nagyon jól meg lehet ítélni ezt abból, hogy mi motivál téged a magánéletedben. Mert a válasz nyilván azt érinti, mi okoz neked flow élményt, mi tesz boldoggá, mit tartasz átélésre érdemesnek és fene nagy élvezeti értéke miatt megismétlendőnek.

Milyen kérdéseket kerüljünk az állásinterjún?
Érdemes-e visszakérdezni az állásinterjún? Jobbak vagy rosszabbak lesznek-e ettől az esélyeink? A karrier-tanácsadó szerint mind a leendő főnök, mind a pályázó részéről rengeteg fölösleges, jogilag nem túl szerencsés, vagy szigorúan tiltott kérdés hangzik el a bemutatkozó beszélgetésen.
11. "Milyen hobbijaid vannak a munkádon kívül?"

Ez a kérdés is a magánéleti személyiség, a munkahelyen kívül megnyilvánuló éned feltérképezésének módja.

A hobbik egyébként jól mutatják, hogy a jelentkezőnek milyen soft skilljei vannak, s ebből már ki lehet következtetni, hogy alkalmas lehet-e az adott állásra vagy inkább rossz helyen kopogtat, mert másfajta szakmai elfoglaltságra termett.

12. "Elmesélnél egy munkahelyi helyzetet, amikor stresszes voltál, és hogy hogyan oldottad meg?"

Ebből kiderül, hogy mennyire tudsz diplomatikus lenni, s milyen a konfliktuskezelő képességed.

A felelet egyúttal az öszinteség és a felelősségteljesség bizonyítéka is lehet, mert megmutatja, képes vagy-e bevállalni, hogy elrontottál valamit. A stresszt okozó hiba ugyanis nemcsak a kollégád hibázása lehetett, hanem a saját bénázásod.

A képességek fontosabbak, mint a munkatapasztalat
Nem a releváns munkatapasztalat az elsődleges szempont az állásinterjúnál, hanem a menedzseri képességek, még akkor is, ha azt másfajta állásban gyakorolta az illető. Különösen igaz ez olyan cégeknél, melyekre óriási növekedés jellemző.
13. "Ha találkozhatnál egy hírességgel, ki lenne az?"

Ha élő és halott közül is lehet választani, akkor még inkább kidomborodik, hogy milyen értékek mentén mozogsz az életben, milyen sikert, milyen eredményeket, milyen viselkedést tartasz sokra.

Nagy valószínűséggel mindenki valamiféle példaképet rángat elő, nem pedig olyasvalakit, aki annyira elrettentette a világtörténelemben, hogy a tetteit szívesen megmagyaráztatná vele.

Válaszod megmutatja a műveltséged, az érdeklődési köröd, és azokat az értékeket, amelyeket sokra tartasz. Nem mindegy, hogy a kiválasztott személy a legújabb popsztár, valami YouTube-influencer, egy múltbéli korszak nagy gondolkodója, egy legendás uralkodó, vagy egy olyan művész, akinek a művei sokat jelentenek neked. Ebből is arról tud meggyőződni a HR-es, hogy beleillesz-e a céges kultúrába. És újfent egy kicsit alaposabb fogalmat tud alkotni arról, milyen a személyiségeded.

(Business Insider UK)

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo