Milyen kérdéseket kerüljünk az állásinterjún?

2018. augusztus 16. csütörtök - 07:30 / Nagy Mariann
  •  
  • Előfizetés

Érdemes-e visszakérdezni az állásinterjún? Jobbak vagy rosszabbak lesznek-e ettől az esélyeink? A karrier-tanácsadó szerint mind a leendő főnök, mind a pályázó részéről rengeteg fölösleges, jogilag nem túl szerencsés, vagy szigorúan tiltott kérdés hangzik el a bemutatkozó beszélgetésen.

Az állásinterjú nem egyirányú utca, a két résztvevő egyenrangú félként találkozik, teszi próbára egymást, és teszteli a másik határait – vélekedik a szakember a t3n.de portálon. Karin Zintz-Volbracht a tíz leggyakoribb kérdést véleményezi.

Tanácsát érdemes megfogadni, még jól jöhet, mielőtt visszafordíthatatlan helyzetbe manőverezzük magunkat.

állásinterjú - beszélgetés a főnökkel-kirúgás

Kép: Pexels

Milyen felemelkedési lehetőségeim vannak, mikor számíthatok előléptetésre?

Az előléptetés a vállalatoknál jogilag szabályozott. A karrier-tanácsadó szerint nem kell ajtóstól rontani a házba, a direkt kérdést megfogalmazhatjuk finomabban is, ha például a fejlődési perspektívákról, érdekes projektekről érdeklődünk, amivel máris jelezhetjük a cég iránti lelkesedésünket.

Mi az a legkésőbbi időpont, amikor elbocsáthatnak?

Ebben a formában ilyet soha ne kérdezzünk, hiszen ezt a kérdést is a törvény szabályozza, tehát a válasz adott. Ha mindenképpen tudni akarjuk, hogy erről a cég mégis mit gondol, a második körös beszélgetésen megkérdezhetjük: „Milyen kollegiális viselkedésért jár jutalom, elismerés, illetve mi az, ami után azonnali szankcióra lehet számítani.”

Pontosan mivel foglalkozik a cég egyáltalán?

Jaj, csak ezt ne! Ennek utána lehet és kell nézni, vagyis maga a jelentkező könnyűszerrel megválaszolhatja. Viszont hasznos lehet, és a pályázó felkészültségét jelzi, ha olyan részletkérdések után érdeklődik, mint például egyes leendő kollégák munkája, pontos tevékenységi területe.

Mennyit keres egy munkatárs a vállalatnál?

Jogi kérdés, az első beszélgetésen a témához másként közelítenék. Az online állásportálokon részletes elemzések találhatók az egyes munkakörökhöz tartozó átlagfizetésekről. Arról lehet érdeklődni, hogy vajon ezek a feltüntetett számok összhangban vannak-e a konkrét ajánlattal, illetve annál alacsonyabbak vagy magasabbak.

Bemutatkozás: a mindent eldöntő hét másodperc
Minden a bemutatkozáson múlik, ebben az első hét másodpercben dőlhet el egy állásinterjú, vagy akár egy jövendő üzleti kapcsolat további sorsa – figyelmeztet szakértőnk, dr. Erdős Zsuzsanna, üzleti etikett coach.

Hogyan jellemezné a vállalati kultúrát?

Nem lehetünk biztosak benne, hogy a döntéshozó válasza a valóságot tükrözi-e. Ezért célszerűbb a kérdést így feltenni: „A kezdetekben hogyan ismerkedhetek meg a vállalati kultúrával?”

Hogyan kezeli a cég a betegszabadságot?

Teljesen fölösleges kérdés. Aki beteg, az beteg. És a jog ezt kellően szabályozza. Ha pedig a vállalatnál ez valamiért másként működik, azt nem fogják a jelentkező orrára kötni.

Mennyi időt töltött az elődöm ebben a pozícióban?

Nagyon jó kérdés. Valóban jelentősége van annak, hogy a korábbi munkatárs a próbaidő után azonnal lelépett, vagy jól érezte ott magát, és több évtizedes munkájának eredményét az utódja is hasznosíthatja.

Hogyan vélekedik a cégvezetés a munkaidőről?

Ez a mai világban valóban központi kérdés. Mi a fontos: a jelenlét vagy a minőség és az eredmény? Egyértelműen a bizalmatlanság jele, ha egy cégnél minden lépésünket regisztrálják, érkezésünket és távozásunkat a legrövidebb szünet esetén is dokumentálni kell. Ez pedig jelzi az egész vállalati kultúrát.

Mennyire rugalmas a munkaidő?

Na igen, ez is nagyon fontos. Feltétlenül rá kell kérdezni, és odafigyelni a válaszra. A rugalmas munkaidő reggel és este ad némi szabadságot. És idetartozik még a mobil munkavégzés és a home office.

Magammal vihetem-e a kutyámat a munkahelyre?

Ha ez valóban felmerül, kérdezzen rá a szerződés aláírása előtt. Kivéve, ha a folyosón kutyatálkák sorakoznak és a tárgyalóban nedves kutyaszag terjeng…

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek