Ezekkel a kérdésekkel tapogatják ki személyiséged az állásinterjún

2018. november 08. csütörtök - 07:30 / Kriston László
 •    

A CV nem mond el mindent rólunk. Adatokat, időpontokat, munkaköröket, kompetenciákat igen, de a nehezen mérhető soft skillekről, a társas helyzetekben alkalmazott készségekről igen keveset. Az HR-esek trükkös kérdésekkel próbálnak rájönni az állásinterjún, milyen a jelentkező személyisége és milyen soft skillekkel rendelkezik.

Ahogy azt a Facebook operatív igazgatója, Sheryl Sandberg mondta nemrég, nem annyira a tapasztalat fontos nála, amikor új munkatársat vesz fel, hanem az illető képességei.
Mert azok fejleszthetők.

Felértékelődtek a puha képességek, a soft skillek, amik a társas(ági) szituációkban jönnek jól. Mik is a soft skillek?

Soft skill

 • Szervezőkészség
 • Kezdeményezőkészség
 • Képesség az irányításra, vezetésre
 • Önálló gondolkodás
 • Kreativitás
 • Empátia
 • Érzelmi intelligencia
 • Kommunikáció a vevőkkel
 • Kommunikáció a kollégákkal
 • Beszédkészség, verbális prezentálás
 • Konfliktuskezelés
Legyünk őszinték és hangsúlyozzuk, amiben jók vagyunk
Mit kérdez Elon Musk, a SpaceX és a Tesla tulajdonosa a felvételre jelentkezőtől? A minap elárulta, mi a kedvenc kérdése. Hasznos tanácsok munkát keresőknek.

“Ha egy vállalat olyan jelentkezőt talál, akinek kevesebb tapasztalata van, de nagyobb növekedési potenciál van benne és kulturálisan is jobban illik a céghez, a munkaadó azt érezheti, hogy inkább őt kell felvennie, mint azt, akinek több a munkatapasztalata”, magyarázta a Business Insidernek Edward Fleischman, az Execu Search munkaközvetítő cég vezérigazgatója.

1. “Mi volt az utolsó alkalom, amikor többet tettél, mint amit elvártak tőled?”

Ha túl régen volt, az árulkodó jel. Lustaságot és igénytelenséget sejtet. A HR-es azt szeretné látni a válaszodból, hogy elkötelezett vagy-e az iránt, hogy folyton jobb és jobb legyél, s ne csak a megkövetelt minimumot nyújtsd. Akinek fontos a munkája minősége, az időnként több energiát, időt és erőfeszítést rak bele, mint ami elvárható.

2. “Mi volt az utolsó készség, amit elsajátítottál és hogyan?”

A személyzetisnek látnia kell, hogyan gondolkodsz szakmai fejlődésedről, és eddig mit tettél érte. Célszerű részletekbe menően válaszolnod és hangsúlyoznod, hogy kíváncsi szerzet vagy, aki nyitott az új dolgok megtanulására a saját szakmájában. De ezt példával kell tudni illusztrálni, önmagában ez a kijelentés csak sallang, üres szólam.

idős és fiatal munkavállaló együtt dolgozik

Kép:EU-OSHA

3. “Mit változtatnál azon, ahogyan megoldod a kihívásokat?”

Ez a válasz is az őszinteség egyik mércéje. Meg a felelősségteljes gondolkodásé. És a szerénységé. Három legyet üt tehát egycsapásra a HR-es, amikor erre a kérdésre választ kap.

A szerénység fontos, s ha az állásra pályázó képes beismerni, hogy ebben-abban van még mit javítania a szakmai szokásain, az azt jelenti, hogy nincs elszállva magától, nem él benne hamis, túlzottan és alaptalanul pozitív énkép.

4. “Melyik állat lennél szívesen?”

Ez a válasz kreativitást igényel rövid idő alatt. Az állásinterjút vezető személy így meggyőződhet arról, hogy a jelentkező tud-e rövid idő alatt önálló döntést hozni, a kiválasztott állatfajból pedig a személyiségéről is képet kaphat. Főleg, ha arra is kéri a válaszadót, hogy indokolja meg, miért ezt a fajt választotta.

Milyen kérdéseket kerüljünk az állásinterjún?
Érdemes-e visszakérdezni az állásinterjún? Jobbak vagy rosszabbak lesznek-e ettől az esélyeink? A karrier-tanácsadó szerint mind a leendő főnök, mind a pályázó részéről rengeteg fölösleges, jogilag nem túl szerencsés, vagy szigorúan tiltott kérdés hangzik el a bemutatkozó beszélgetésen.

5. “Mi a legjobb tulajdonságaid a barátaid szerint?”

Ezzel személyes -pontosabban fogalmazva, privát, magánéleti- vizekre evez az interjúztató, méghozzá azért, hogy meggyőződjön róla, képes vagy őszintén felelni.

A feleleted segít neki eldönteni azt is, hogy képes leszel-e beilleszkedni a cég kultúrájába.

6. “Mi volt életed legélvezetesebb pillanata?”

Hát, nem biztos, hogy 100 százalékos őszinteséggel lehet erre válaszolni. Mert mondjuk egy felejthetetlen szeretkezését vagy egy meghitt, szívet kitáró beszélgetést nem feltétlenül fedi fel az ember egy vadidegennek – főleg nem egy HR-esnek, akin a fizetése és szakmai előmenetelek múlik.

Nem is feltétlenül kell elárulni, mi volt ez a pillanat. Ha túl intim a dolog, elég a szituáció jellegére utalni. (Vagy inkább elmondja élete második legjobb pillanatát, ami nem annyira titkos?)

Egy biztos, a kérdező ezzel ismét azt akarja megtudni, beleillesz a vállalati kultúrába. Ha valaki egy fenomális partin való lerészegedését ragadja ki, vagy egy jó szörfözést a tengeren, esetleg egy híres emberrel való találkozást és rövid beszélgetést, vagy egy tömegélményben (például tüntetésen) való részvételt, azzal más-más céges szellemiségeknek és munkahelyi kultúráknak lesz kiváló résztvevője.

(Business Insider UK)

A képességek fontosabbak, mint a munkatapasztalat
Nem a releváns munkatapasztalat az elsődleges szempont az állásinterjúnál, hanem a menedzseri képességek, még akkor is, ha azt másfajta állásban gyakorolta az illető. Különösen igaz ez olyan cégeknél, melyekre óriási növekedés jellemző.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek