Gyökeresen alakítja át életünket a mesterséges intelligencia

Túl homályos fogalomnak tűnik a mesterséges intelligencia (AI)? Elmagyarázzuk, hogyan fejlődött az elmúlt években, és mit várhatunk tőle, hogyan hatja majd át egyre inkább mindennapi életünket. A virtuális asszisztensek, az önvezető autók, a CRM-ben, vagyis az ügyfélkezelésben használt csetbotok, a kórházi robotápolók mind az AI alkalmazásának új távlatait jelzik.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

„Úgy száz éve az elektromosság minden nagy iparágat átalakított. A MI, a mesterséges intelligencia olyan ponton tart, ahol ugyanilyen átalakító erővel rendelkezik” – hangsúlyozta Andrew Ng, a Google Brain Deep Learning Project alapítója az AI Frontiers konferencián, melyen a szakma nagyjai adtak elő a szilícium-völgyi Santa Claritában. Az emberek többsége csak azt tudja, hogy az MI valamiféle algoritmusokon alapszik, s alapvetően a szoftverről szól, de többet aligha. Hol tart most az AI fejlődése, és mit képes nyújtani nekünk? (Vannak, akik szerint már régen a MI mögött kullogunk.)

A virtuális asszisztensek (Siri, Alexa, Cortana stb.), az önvezető autók, a CRM-ben, vagyis az ügyfélkezelésben használt csetbotok, a kórházi robotápolók mind az AI alkalmazásának új távlatait jelzik.

Elon Musk vészjósló jövendölései a közeljövőről
A neves vállalkozó jóslatokba bocsátkozik a technológiai fejlődésünkről, ugyanakkor ő maga is jövőformáló. Tesz azért, hogy bizonyos technológiai áttörések és projektek átalakítsák a világunkat. Musk szerint a világ.
Nem ma kezdődött

A mesterséges intelligencia nem más, mint a számítógépek ellátása kognitív képességekkel.

Ugyan az MI-re úgy gondol a többség, mint valami teljesen új fejleményre, valójában már évtizedek óta jelen van, és folyamatosan fejlesztik a mérnökök. Ami megváltozott, az a fejlesztők képessége, hogy skálázzák és tömeges használatra tegyék alkalmassá a technológiát.

A legtöbb értéket eddig az úgynevezett ellenőrzött (supervised) tanulás adta a felhasználók és a cégek számára, ami arról szólt, hogy X input Y eredményhez vezet. E tekintetben két hullámot kell megkülönböztetnünk.

  • Az egyik az volt, hogy a mély tanulás (deep learning) képes megjósolni, hogy egy fogyasztó ráklikkel-e egy hirdetésre az alapján, ami infót az algoritmus kapott az illetőről.
  • A második hullámban az történik, hogy az output, az eredmény többé már nem számokhoz kötődik, hanem közvetlen emberi inputhoz, mint például a szó és a mozgás.
Ezeket a robotokat hangfelismerő és formafelismerő algoritmusok működtetik. Az önvezető autók is erre alapoznak, a hangfelismerés miatt tudja értelmezni az utas irányító szavait (hova akar menni, mi a célállomás), s a kamerával érzékelt látvány, kép alapján pedig felismerik az úton haladó autókat, illetve a járdán haladó járókelőket.

Ebből következik az MI minőségi ugrása: a mély tanulás nem más, mint amikor a komputer adathalmazokból tanul, és képes komplex feladatok ellátására ahelyett, hogy specifikus feladatokat végezne el szűk mozgásteret engedő instrukciók alapján.

Fotó: R.E. Barber Photography

Régi agy, új agy

A mesterséges intelligencia mégsem jobb még, mint az emberi agy. A Microsoft 2016-ban érte el azt, hogy MI-platformjai 5,9 százalékos hibaszázalékkal dolgoztak a hangfelismerésben, ami megfelel az emberi malőrfaktornak a gépíróknál (akik, ugye, hallás után írják le a szöveget).

Ehhez persze húsz év folyamatos és következetes fejlesztései kellettek. Azóta, vagyis valamivel több mint egy év alatt sikerült 5,1 százalékra csökkentenie ezt az arányt.

Az egész pénzvilágot bedöntheti a mesterséges intelligencia
Új típusú kockázatok jelennek meg, ahogy a pénzügyi szektorban egyre szélesebb körben kerülnek bevezetésre a különféle automatizált, mesterséges intelligenciára alapuló szolgáltatások. A problémát nem a mesterséges intelligencia jelenti, hanem a pénzügyi intézményekre kiterjedő szigorú szabályozás hatáskörén kívül elhelyezkedő fintech vállalatok.
Ha a technológiai fejlődés valóban exponenciális – ahogy a futurológusok állítják –, akkor a további fejlődés is egyre nagyobb horderejű lesz egyre rövidebb idő alatt. A gépi intelligencia egyes specifikus feladatokban már igen, általánosságban véve azonban még mindig nem tudja felvenni a versenyt az emberi aggyal. Ha lehagyja szürkeállományunk teljesítőképességét, akkor köszönt be a szingularitás kora.

„Vannak olcsó motorok, szenzorok, akkumulátorok, műanyagok és processzorok, mégis miért nincs Rosie-nk?” – tette fel a kérdést a Jetson család című animációs sorozat családi robotjára utalva Dileep George, a Vicarious társalapítója a Santa Clarita-i konferencián. George szerint az AI jelenlegi szintje a „régi agyhoz” hasonlít, ami a törzsfejlődés korai szakaszában uralta a világot. Ez a patkányok, a kis rágcsálók agya.

Mert az MI még mindig összezavarodik, ha az inputokat megváltoztatják. Ha például akár 2 százalékkal változtatnak a fényerősségen egy videojátéknál, a robot nem tud tovább játszani, nem tudja értelmezni az input megváltozását. Ilyen problémák megoldásán dolgozik a Vicarious, melynek egyik befektetője Mark Zuckerberg, a Facebook társalapítója.

George szerint az „új agy” szintjére kell elérni a mesterséges intelligenciának, vagyis az evolúció magasabb szintjét képviselő gerincesek agyának képességeihez kell felérnie.

A mesterséges intelligencia hozza magával a következő forradalmat
A mesterséges intelligencia (AI) a technológiai forradalom küszöbén áll, az AI elterjedése pedig alapvetően változtatja meg a társadalmunkat – áll az IDC piackutató intézet legfrissebb előrejelzésében. A Huawei által támogatott jelentés szerint az AI algoritmusokat rövidesen az élet szinte minden területén alkalmazzák majd – a vásárlástól az önvezető autókon és a robotikán át az egészségügyi diagnosztikáig –, a mesterséges intelligencia szerepe pedig olyan alapvető lesz, mint a gőzgépé az ipari forradalomban. Az AI terjedésében kulcsszerepet játszó okostelefonok mindenki kezébe elviszik a technológiát, minthogy 2021-re a világ lakosságának 60 százaléka használ majd okostelefont.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo