Gyökeresen alakítja át életünket a mesterséges intelligencia

Túl homályos fogalomnak tűnik a mesterséges intelligencia (AI)? Elmagyarázzuk, hogyan fejlődött az elmúlt években, és mit várhatunk tőle, hogyan hatja majd át egyre inkább mindennapi életünket. A virtuális asszisztensek, az önvezető autók, a CRM-ben, vagyis az ügyfélkezelésben használt csetbotok, a kórházi robotápolók mind az AI alkalmazásának új távlatait jelzik.

„Úgy száz éve az elektromosság minden nagy iparágat átalakított. A MI, a mesterséges intelligencia olyan ponton tart, ahol ugyanilyen átalakító erővel rendelkezik” – hangsúlyozta Andrew Ng, a Google Brain Deep Learning Project alapítója az AI Frontiers konferencián, melyen a szakma nagyjai adtak elő a szilícium-völgyi Santa Claritában. Az emberek többsége csak azt tudja, hogy az MI valamiféle algoritmusokon alapszik, s alapvetően a szoftverről szól, de többet aligha. Hol tart most az AI fejlődése, és mit képes nyújtani nekünk? (Vannak, akik szerint már régen a MI mögött kullogunk.)

A virtuális asszisztensek (Siri, Alexa, Cortana stb.), az önvezető autók, a CRM-ben, vagyis az ügyfélkezelésben használt csetbotok, a kórházi robotápolók mind az AI alkalmazásának új távlatait jelzik.

Elon Musk vészjósló jövendölései a közeljövőről
A neves vállalkozó jóslatokba bocsátkozik a technológiai fejlődésünkről, ugyanakkor ő maga is jövőformáló. Tesz azért, hogy bizonyos technológiai áttörések és projektek átalakítsák a világunkat. Musk szerint a világ.
Nem ma kezdődött

A mesterséges intelligencia nem más, mint a számítógépek ellátása kognitív képességekkel.

Ugyan az MI-re úgy gondol a többség, mint valami teljesen új fejleményre, valójában már évtizedek óta jelen van, és folyamatosan fejlesztik a mérnökök. Ami megváltozott, az a fejlesztők képessége, hogy skálázzák és tömeges használatra tegyék alkalmassá a technológiát.

A legtöbb értéket eddig az úgynevezett ellenőrzött (supervised) tanulás adta a felhasználók és a cégek számára, ami arról szólt, hogy X input Y eredményhez vezet. E tekintetben két hullámot kell megkülönböztetnünk.

  • Az egyik az volt, hogy a mély tanulás (deep learning) képes megjósolni, hogy egy fogyasztó ráklikkel-e egy hirdetésre az alapján, ami infót az algoritmus kapott az illetőről.
  • A második hullámban az történik, hogy az output, az eredmény többé már nem számokhoz kötődik, hanem közvetlen emberi inputhoz, mint például a szó és a mozgás.
Ezeket a robotokat hangfelismerő és formafelismerő algoritmusok működtetik. Az önvezető autók is erre alapoznak, a hangfelismerés miatt tudja értelmezni az utas irányító szavait (hova akar menni, mi a célállomás), s a kamerával érzékelt látvány, kép alapján pedig felismerik az úton haladó autókat, illetve a járdán haladó járókelőket.

Ebből következik az MI minőségi ugrása: a mély tanulás nem más, mint amikor a komputer adathalmazokból tanul, és képes komplex feladatok ellátására ahelyett, hogy specifikus feladatokat végezne el szűk mozgásteret engedő instrukciók alapján.

Fotó: R.E. Barber Photography

Régi agy, új agy

A mesterséges intelligencia mégsem jobb még, mint az emberi agy. A Microsoft 2016-ban érte el azt, hogy MI-platformjai 5,9 százalékos hibaszázalékkal dolgoztak a hangfelismerésben, ami megfelel az emberi malőrfaktornak a gépíróknál (akik, ugye, hallás után írják le a szöveget).

Ehhez persze húsz év folyamatos és következetes fejlesztései kellettek. Azóta, vagyis valamivel több mint egy év alatt sikerült 5,1 százalékra csökkentenie ezt az arányt.

Az egész pénzvilágot bedöntheti a mesterséges intelligencia
Új típusú kockázatok jelennek meg, ahogy a pénzügyi szektorban egyre szélesebb körben kerülnek bevezetésre a különféle automatizált, mesterséges intelligenciára alapuló szolgáltatások. A problémát nem a mesterséges intelligencia jelenti, hanem a pénzügyi intézményekre kiterjedő szigorú szabályozás hatáskörén kívül elhelyezkedő fintech vállalatok.
Ha a technológiai fejlődés valóban exponenciális – ahogy a futurológusok állítják –, akkor a további fejlődés is egyre nagyobb horderejű lesz egyre rövidebb idő alatt. A gépi intelligencia egyes specifikus feladatokban már igen, általánosságban véve azonban még mindig nem tudja felvenni a versenyt az emberi aggyal. Ha lehagyja szürkeállományunk teljesítőképességét, akkor köszönt be a szingularitás kora.

„Vannak olcsó motorok, szenzorok, akkumulátorok, műanyagok és processzorok, mégis miért nincs Rosie-nk?” – tette fel a kérdést a Jetson család című animációs sorozat családi robotjára utalva Dileep George, a Vicarious társalapítója a Santa Clarita-i konferencián. George szerint az AI jelenlegi szintje a „régi agyhoz” hasonlít, ami a törzsfejlődés korai szakaszában uralta a világot. Ez a patkányok, a kis rágcsálók agya.

Mert az MI még mindig összezavarodik, ha az inputokat megváltoztatják. Ha például akár 2 százalékkal változtatnak a fényerősségen egy videojátéknál, a robot nem tud tovább játszani, nem tudja értelmezni az input megváltozását. Ilyen problémák megoldásán dolgozik a Vicarious, melynek egyik befektetője Mark Zuckerberg, a Facebook társalapítója.

George szerint az „új agy” szintjére kell elérni a mesterséges intelligenciának, vagyis az evolúció magasabb szintjét képviselő gerincesek agyának képességeihez kell felérnie.

A mesterséges intelligencia hozza magával a következő forradalmat
A mesterséges intelligencia (AI) a technológiai forradalom küszöbén áll, az AI elterjedése pedig alapvetően változtatja meg a társadalmunkat – áll az IDC piackutató intézet legfrissebb előrejelzésében. A Huawei által támogatott jelentés szerint az AI algoritmusokat rövidesen az élet szinte minden területén alkalmazzák majd – a vásárlástól az önvezető autókon és a robotikán át az egészségügyi diagnosztikáig –, a mesterséges intelligencia szerepe pedig olyan alapvető lesz, mint a gőzgépé az ipari forradalomban. Az AI terjedésében kulcsszerepet játszó okostelefonok mindenki kezébe elviszik a technológiát, minthogy 2021-re a világ lakosságának 60 százaléka használ majd okostelefont.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo