Biznisz boldog tyúkokból

Hogy mitől volt olyan finom a nagyanyó főztje? Többek között a tojástól, amit frissen vettek ki a tyúk alól. De szabadon kapirgáló, boldog tyúkok tojta tojást bizony szinte lehetetlenség beszerezni a nagyvárosokban. Ezen akar változtatni Balogh Ákos és felesége, Balogh-Palásthy Anna, akik tavaly indították útjára vállalkozásukat.

Kép:YouTyúk

Viszonylag keveseknek adatik meg a nagyvárosokban, hogy reggelire a tyúk alól akkor kihúzott tojásból üssenek össze egy rántottát a családnak, ahogy a nagyanyó csinálta anno a nyári vidéki vakációk idején. Nemcsak azért, mert a panellakásban nem ildomos tyúkot tartani, hanem azért is, mert a nagy élelmiszerüzletekben többnyire ipari körülmények között előállított tojáshoz jutunk. Míg a fogyasztók vágyakoznak az igazi tanyasi tojásra, a vidéki termelők nem tudnak megélni csak tyúktartásból. Ezen az áldatlan állapoton akart változtatni a veszprémi Balogh Ákos és felesége, akik tavaly novemberben indították be YouTyúk nevű vállalkozásukat. A hagyományos termelésből származó tojást juttatják el a nagyvárosi fogyasztók asztalára. Az eredmények őket is meglepték.

– Az ötlet tavaly nyáron született meg, de kivitelezni nem volt olyan könnyű, mint azt elsőre gondolnánk – mondja Balogh Ákos. – Fél év kellett, hogy megtaláljuk a megfelelő termelőket, felmérjük a piacot, hogy hány tojást tudunk eladni, és beszerezzük a szükséges engedélyeket. A fogyasztóknak nemcsak a tojást, hanem azt az élményt is nyújtani akartuk, hogy tudhassák, melyik tyúktól is került hozzájuk a tojás, ezért örökbe fogadható tyúkokat tartó termelőket kerestünk. Olyanokat, akik hagyományosan szabadon tartják a madarakat, és igazi tanyasi, kapirgálós tojást kínálnak. Ez persze kevésbé hatékony, mint a tömegtermeléssel előállított tojás, így azt találtuk ki, hogy a felhasználók „kibérelhetik” a tyúkokat, így bármelyik pesti család elmondhatja, hogy van két tyúkja a Balaton-felvidéken – meséli büszkén Balogh Ákos.

Bíztak benne, hogy a tojás iránti igény és a gazdák közti kapcsolat létrejötte, illetve a tojás házhoz szállítása középtávon megoldja a meglévő nehézségeket, amelyek miatt a városiak nem jutnak egykönnyen „boldog” tojáshoz. Saját fejlesztésben elkészült a YouTyúk honlapja, és tavaly novemberben elindult a szállítás. Az eredmények minden várakozásukat felülmúlták.

– Már az első hetekben minden tyúkot örökbe fogadtak, és annyi tojást rendeltek, hogy alig tudtuk kielégíteni az igényeket. Most kéthetente úgy négyezer tojást szállítunk – mondta az ötletgazda.

Az igazán nagy fogyasztói bázis persze a fővárosban van, de szerveződnek helyi csoportok a vidéki városokban is. Ennek ellenére a YouTyúk az országos terjeszkedéssel megvárja a hamarosan megnyíló uniós pályázatokat.

– Komoly fejlesztést, sok munkát igényel a további terjeszkedés: jelenleg is zajlik az új honlap kivitelezése, a vidéki városok környékén meg kell keresnünk a helyi termelőket, hiszen ha Veszprémből visszük a tojást, az kevéssé fenntartható, és nem segít a helyi gazdálkodókon.

Gasztro bumm
Nem csak a tojásra lehet sikeres üzletet építeni, ha valaki az otthoni gasztronómia divatossá válásában lát üzletet!
Van, aki profi séf szolgáltatást visz házhoz - a Private Chef sztoriját itt találja - van, aki pedig belvárosi lakásokba telepítene konyhakertet - a Grofie-ról itt olvashat.
Hosszú távú terveik már merészebbek: ha a magánfogyasztók igénylik a házi tojásokat, akkor a cukrászdák és pékségek is keresni fogják a minőséget garantáló YouTyúk-termékeket. Az első megállapodást már megkötötték a Szamos egyik leányvállalatával, így a Szamos Kamra Kft. által készített kekszek hamarosan kizárólag állatbarát és fenntartható módon tartott tyúkoktól származó YouTyúk-tojásokból készülnek.

Később a legkisebb, saját földdel nem rendelkező termelőik számára YouTyúk-takarmányt is biztosítanának a helyi szántóföldi növénytermelők bevonásával. Ezzel egy kerek egészet alkotó rendszert hoznának létre, amely a helyi értékekre koncentrál, és a helyi lakosok kiszolgálását mozdítja elő értékes, friss élelmiszerrel. A rendszer alkalmazható lesz az összes megyében, régióban, természetesen mindenhol a „helyi erőforrások használata a helyi lakosokért” elvet tartva szem előtt.

– Többen kérdezték: lesz-e a tojás mellett friss vagy füstölt termelői húsáru meg zöldség- és gyümölcsfélék. A válaszunk igen, de ennek megvalósításán még dolgozunk – mondja Balogh Ákos.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo