hirdetés

Bemutatkozás: a mindent eldöntő hét másodperc

Minden a bemutatkozáson múlik, ebben az első hét másodpercben dőlhet el egy állásinterjú, vagy akár egy jövendő üzleti kapcsolat további sorsa - figyelmeztet szakértőnk, dr. Erdős Zsuzsanna, üzleti etikett coach.
hirdetés

Több vizsgálat is alátámasztja azt a tényt, hogy egy első, személyes találkozás során, mindössze hét másodperc alatt, megdöbbentően sok dologról döntünk: a szavahihetőségtől, az anyagi helyzeten át, az intelligenciáig.

Ám mi fér bele ebbe a hét másodpercbe?

Kapcsolatépítés okosan és elegánsan
Ősszel felpezsdül az üzleti élet. A nyaralás után mindenki ráeszmél, hogy már csak pár hónapja van az éves üzleti céljai eléréséhez. Konferenciák, üzleti reggelik és üzleti kézfogók, társasági események mind-mind remek lehetőséget adnak arra, hogy új ismeretségeket kössünk, új üzleti partnerekre tegyünk szert, és így friss lendületet kapjon a vállalkozásunk.
Olykor az sem, hogy megszólaljunk! Sőt, a kutatások szerint, a némaság sem akadályoz meg minket abban, hogy a széleskörűen véleményt alkossunk másokról, mindössze a nonverbális gesztusaik és az öltözékük alapján.

Ám ha „szóhoz jutunk”?

Akkor a köszönésünk és a bemutatkozásunk lehet az, ami a rólunk formálódó képet alakíthatja.

… és itt a gond: olyan könnyű beleesni abba a csapdába, hogy azt hisszük, amit gyakran csinálunk, az jól is megy.
Ám, ha visszagondolunk, az elmúlt hetek során hány új ismerősünknek jegyeztük meg a nevét az első bemutatkozáskor, és hányan jegyezték meg a mi nevünket?

Megnyugtató tudni, hogy a szakértők szerint akkora stresszel jár a bemutatkozás, hogy nem egyszerűen elfelejtjük partnerünk nevét, meg sem jegyezzük azt! Ugyanakkor a kutatások szerint, valamennyiünk számára az egyik legkedvesebb hangsor a nevünk. Azonnal felkapjuk a fejünket, ha meghalljuk. Az üzletemberek és marketingguruk tudják és ki is használják, hogy a „névenszólításnak” meghatározó szerepe van a sikeres üzletkötés folyamatában.

Hét másodperc... mire elég? - Kép: Pixabay

Hogyan mondjuk hát a nevünket úgy, hogy megjegyezzék azt és miként jegyezhetjük meg mások nevét?

Érdemes figyelnünk a rangsorra, két okból is. Ne tartsanak bennünket tolakodónak, illetve így elkerülhetjük azt a zavarba ejtő helyzetet, hogy egyszerre mondjuk a nevünket újdonsült ismerősünkkel.
Az elméletet mindannyian jól tudjuk: az etikett szabályai szerint, az adott helyzetben „alárendelt” az, akinek először illik bemutatkoznia. A nő és férfi kapcsolatában, a férfi; azonos neműek között a fiatalabb, üzleti, hivatali hierarchia esetén az alacsonyabb rangúnak illik előbb mondania a nevét. Fontos azonban szem előtt tartani: mindig az érkezőnek illik előbb bemutatkoznia a már ott tartózkodónak, nemre, korra, rangra való tekintet nélkül.
A tökéletes kombináció: angolosan udvarias, franciásan könnyed
A gyakorlat már nem ennyire könnyű.

Annak érdekében, hogy elkerüljük a párhuzamos névmondást, érdemes egy pillanatot várnunk. Ha beszélgetőtársunk tudja, hogy rajta a bemutatkozás sora (vagy csak automatikusan mondja a nevét) nem csúszik egymásra a bemutatkozásunk. Ha tudja, hogy ő a „kitüntetett személy” így vár, ez a rövid, néma pillanat még nem tűnik tétovázásnak, sőt remek hatásszünetként működve, segíti, hogy a nevünket, újdonsült ismerősünk könnyebben megjegyezze.

  • A nevünk könnyebb megjegyzését az is segítheti, ha ellenállunk annak az ösztönős késztetésünknek, hogy gyorsan elhadarjuk. Mi jól tudjuk a nevünket, ám beszélgetőtársunk akkor hallja először.
  • A keresztnéven való bemutatkozás a magánéletben sem szerencsés, az üzleti életben egyenesen hiba. Azonban, ha valaki férje nevét vette fel teljes egészében, érdemes hozzáfűzni a bemutatkozáskor a keresztnevét is, jelezve, hogy ezen a néven tudják megszólítani (Horvát Józsefné, Edit). Becenevet azonban, sajnos ilyenkor sem illik mondani. Az etikett szigorú szabályai szerint a becenéven szólítás – jellegéből fakadóan - egy bizalmasabb kapcsolati szinthez tartozik.
  • A vizsgálatok azt is kiderítették, hogy a fülünknek a legkellemesebb hangszín: a kicsit mélyebb és bársonyos hang. Érdemes ezért erre is emlékeznünk a nevünk mondása során, ha szeretnénk, hogy kellemes élmény legyen a velünk való első találkozás.
  • A nevünket, minden cím, rang nélkül mondjuk és kerüljük a nevünk végén a „vagyok”, „hívnak” kifejezéseket. A mi kultúránkban még a doktori címet sem illik használni bemutatkozás során, más országokban, például Németországban, vagy az Egyesült Államokban azonban elvárt. A „vagyok”, „hívnak” szavak használatáról ugyanakkor általánosságban óvnak az etikett szakérők (nemcsak itthon, de német vagy angol nyelvterületen is), mert így elvész az újdonsült ismerős figyelme a nevünkről, ami megnehezíti számára, hogy megjegyezze azt.
  • Ha az történik, hogy nem értjük beszélgetőtársunk nevét, ne kérdezzünk azonnal vissza, mert azzal azt sugalljuk, hogy hibázott, ez pedig nem jó kezdete egy kapcsolatnak.
Ha tegeződünk, tegeződjünk jól!
A magyar nyelv varázslatosan gazdag. Lehetőségünk van arra, hogy belátásunk szerint önözzük, magázzuk vagy tegezzük egymást. Ugyanakkor egyre több vállalkozás esetében – különösen, ahol az Y generáció tagjai szép számmal képviseltetik magukat – tapasztalhatjuk azt, hogy a cég kultúrájának része a tegeződés. De számtalan csapdát rejt!
Válogassunk inkább azok közül a megoldások közül, amiket akkor alkalmazunk, ha elfelejtettük a nevét. Talán a legelegánsabb (és legjobb raport-építő fogás), ha pár perces beszélgetést követően elismerjük, sajnos elfelejtettük beszélgetőtársunk nevét és megkérjük ismételje meg. S mivel – mint a kutatásokból tudjuk -, nagy valószínűség szerint ő is így van vele, valószínű megkönnyebbül az őszinteségünktől, bevallja, hogy egy cipőben járunk és most már stresszmentesebben megismételhetjük a neveinket. Ugyanakkor, mivel azokat az embereket kedvelni szoktuk, akiknek azonos apró gyengeségeik vannak, mint nekünk, új ismerősünkkel máris jobban szimpatizálunk egymással!

Paulo Coelho azt írja: Az ember a neve maga, büszke rá, élete során többször elismétli és azonosul vele.

Érdemes hát nekünk is büszkén mondani a nevünket és szeretettel figyelnünk a máséra is!

Különösen, hogy a mindent eldöntő hét másodpercbe, gyakran, csak ennyi fér bele.

Szerző:

dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó és coach

www.erdosetikett.hu

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo