Schneider német születésű, a Harvard Egyetemen végzett és amerikai állampolgár. Második éve áll a Nestlé élén – ő 1922 óta a svájci nagyvállalat első külföldi vezetője.
A korábbi években a Fresenius gyógyszeripari világcég vezetője volt, megsokszorozva annak bevételeit és profitját. A kérdésre, hogy érinti a világgazdaság rohamos átalakulása az élelmiszeripari ágazatot, azzal válaszolt:
„Ez az ágazatok egyike, amely sem eltűnni, sem gyökeresen átalakulni nem fog, hiszen ételekre és italokra mindig szükség lesz...”Ugyanakkor a mai fogyasztó tudatosabban kíséri figyelemmel egészségét, emellett nő igénye a minőségi, márkás termékekre. Párhuzamosan a digitalizáció új utakat nyit a vásárlókkal való kommunikációban, a fogyasztó egyúttal több tájékoztatást kap a termékekről, tudja, hol és hogyan gyártják azokat.
A digitalizáció segítségével kisebb cégek könnyebben kerülnek piacra – ez mutatkozik meg valamennyi fejlett országban, mondta Schneider. Ez pedig, mivel az újaknál, a kisebbeknél különösen erős az újításra való szándék, azt jelenti, hogy azok elvehetnek a nagyok piacából. Az utóbbiak viszont azzal válaszolnak erre, hogy gyorsítják új termékek bevezetését, általában a kutatást és a fejlesztést.
A kérdésre, végül is a globális vállalatoké-e a jövő, a Nestlé főnöke így válaszolt: „Nem az a kérdés, globális vagy helyi egy vállalkozás, hanem arról: erős-e vagy gyenge. A globális cégek között lesznek, amelyek erősek maradnak és vannak helyi vállalatok, melyeket tovább, erőssé lehet fejleszteni.”
A mobilok korában a fogyasztó figyelme, érdeklődése igen rövid: azt a digitális térben erős, ismert márkák tudják lekötni.
Az új helyzetben a Nestlé (amely az Egyesült Államokban kivonult az édességipar területéről) cégvásárlások helyett újító termékek kifejlesztését teszi központi helyre. Idézte az Apple-alapító, Steve Jobs mondatát arról, hogy “őrülten jó terméket” kell előállítani. Azaz, egyre több olyat, amelyet megvesznek az emberek, mert úgy érzik, hogy nélkülözhetetlenek...
(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)