A távközlési adó ára: növekvő tarifák, hanyatló gazdaság

Igazi öszvér a távközlési szolgáltatásokra kivetett új adónem, amelyet az országgyűlés pénteken délelőtt fogadott el. A Széll Kálmán Terv 2.0-ában megfogalmazottak szerint ezen a címen még a végső fogyasztóktól - vállalkozásoktól és magán-előfizetőktől - kívántak beszedni idén 30 milliárd, 2013-tól pedig évente 52 milliárd forintot a büdzsé befoltozására. Azóta - feltehetően „kommunikációs" okokból - változott a terv: az adó alanyai a távközlési cégek lettek. Az eredmény: az újabb terhektől feldühödött szolgáltatók, értelmetlenül túlbonyolított - mert eredetileg egyéni előfizetésekre szabott -, ezért rendkívül drága számlázási rend, s végül az adót és a pluszköltségeket így is, úgy is megfizető fogyasztók. S nem utolsósorban romló gazdasági környezet.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A távközlési szolgáltatási adó részben fogyasztást, részben jövedelmet terhelő adónak tekinthető, s esetében a várt adóbevétel megoszlik a vállalatok és a háztartások között. Legalább is a Széll Kálmán Terv 2.0 című dokumentumban - „A kormányzati reformintézkedések gazdasági hatásainak vizsgálata" alfejezetben - még ez szerepel. És itt olvasható az az őszinte beismerés is, miszerint „az új adónemek vállalatokra eső részének modellezése nehézkes volt, hiszen ilyenek nincsenek a modellben".

Megint fizetünk

A távközlési szolgáltatásokra deklaráltan a költségvetési bevételek növelését szolgáló adó bevezetését pénteken délelőtt fogadta el a parlament név szerinti szavazással, a kormánypárti képviselők 247 igen szavazatával, 82 ellenzéki nem szavazat mellett. Az új adónem a hazai vállalatok amúgy is rossz helyzetét tovább rontja, tovább növeli átháríthatatlan költségeiket, miután az amúgy is különadóval sújtott távközlési szolgáltatók - kormányzat cáfolatai ellenére - biztosan áthárítják majd az új terhet.


Kép:PP archív

Az adó mértéke - ahogyan az a Széll Kálmán 2.0-ban is szerepelt - minden megkezdett perc és elküldött SMS és MMS után 2 forint. Az adót - amelyet először augusztusban kell befizetni - a szolgáltatóknak havonta kell megállapítaniuk, az adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon bevallaniuk, és megfizetniük. Arról, hogy az eredeti elképzelések szerint az adóalanyok a magánszemélyek és vállalkozások lettek volna, az adó kiszámításának módja árulkodik: mértéke magánszemélyek esetében legfeljebb 700, cégek esetében 2500 forint lehet. Magánszemélyeknél havonta az első 10 perc megkezdett beszélgetés adómentes. Mentesül az adó alól a segélyhívás és az adománygyűjtő számok hívása. A kedvezmények miatt a korábban tervezett évi 52 milliárd forint helyett ebből az adónemből a kormány 44,4 milliárd forint pluszbevétellel számol.

Külföldi bírálat: az új adó káros
az egész gazdaságra
Az új adó nemcsak a távközlési ágazatra, hanem a teljes gazdasági növekedésre nézve ártalmas, mondta a negyven távközlési céget tagjai között tudó ETNO (European Public Telecommunications Network Operators Association) igazgatótanácsának elnöke. Luigi Gambardella emlékeztetett arra, hogy a távközlés az innovációs lehetőségek szempontjából fontos szektor, és úgy vélte: a kormányoknak hozzá kellene járulniuk ahhoz, hogy kibontakozhasson az ágazatnak a gazdasági növekedést segítő ereje, nem pedig gyengíteni ezt a képességet, írja az MTI. A mobilszolgáltatókat képviselő GSMA (GSM Association) szervezet vezérigazgatója arra figyelmeztetett, hogy az új adó „befolyásolni fogja a magyar szolgáltatók képességeit a fogyasztók igényeinek kielégítésére”. Anne Bouverot felszólította a kormányt, hogy vizsgálja felül adóstratégiáját annak érdekében, hogy pozitívabb megközelítést fogadhasson el.

Biztos, hogy áthárítják

A Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója, Christopher Mattheisen a Joint Venture Szövetség elnökévé választása alkalmával tett nyilatkozata szerint szerdán még bízott abban, hogy - mint mondta - a hazai gazdaság egyik húzóágazataként jelentős munkáltatói és beruházói szerepet betöltő távközlési iparág valamennyi szereplője számíthat arra, hogy az ország versenyképességének érdekében fenntartható megoldás születik a távközlési adó kérdésében. A szolgáltatók korábbi megnyilatkozásai, közös javaslatai alapján a pénteken elfogadott törvény nem teljesíti be az elnök-vezérigazgató várakozásait.

A Telenor Magyarország szerint az új távközlési adó bevezetésével 2012 második felében Magyarországon egyszerre két távközlési különadó lesz érvényben, amely a társaságnak mintegy havi 1 milliárd forint plusz adóterhet jelent, ez pedig már olyan nagyságrend, hogy az új adót érvényesíteniük kell az áraikban. Az MTI csütörtöki megkeresésére küldött írásos válaszban azt is közölték, hogy a cég szerint sokkal nagyobb kárt okozna a gazdaságnak, ha leépítéssel vagy a fejlesztések leállításával reagálnának az új adóra. Hozzátették: amint az egyik különadót kivezetik, és más gazdasági tényezők is változatlanok maradnak, az árakat visszaállítják a régi szintre.

A Vodafone Magyarország már a hét elején meghozta a szükséges döntéseket a cég sajtóosztályának közlése szerint. A társaság úgy véli, hogy a telefonadó bevezetése mindenképpen forgalomcsökkenést okoz, és ennek negatív közvetett hatása lesz az érintett cégek által befizetett áfára. Az adóteher a beruházásokat is jelentősen visszavetheti, mert az elvonás következtében nemcsak tőke távozik az iparágból, hanem az adó miatt szükséges informatikai fejlesztések az előfizetőknek számára fontos termékfejlesztés elől az egyéb erőforrásokat is elszívják. A társaságnál egyébként több mint egy tucat olyan informatikai fejlesztés folyik, amely  különböző jogszabályi változások miatt vált  szükségessé. A társaság hangsúlyozta: a távközlés a gazdaság egyik legfontosabb húzóágazata, amely más iparágak katalizátorául is szolgál, és ez most veszélybe került.

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo