A rugalmasság nem szívesség!

A rugalmas munkavégzés annyit jelent, hogy a munkavállaló képes egymaga döntést hozni a munka feladatainak helyéről, idejéről és hosszáról. Azonban ez nem szívesség sem a munkaadó, sem a munkavállaló részéről, hanem egyre inkább követelmény.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ma már egyre többen dolgoznak a Gyes alatt is - Kép: restorsea

A rugalmas munka divatos jelenség, ezért aztán nem kevés várakozás is kötődik hozzá mind munkaadói, mind munkavállalói oldalról. A legkézzelfoghatóbb előny nyilvánvalóan a költségmegtakarítás: kevesebb lehet az irodai rezsi és bérköltség, nem kell utazási hozzájárulást fizetni az otthonról ki sem mozduló munkavállalónak. (A távmunka kialakításához uniós forrás is rendelkezésre áll!)

Kevésbé konkrét, de mindenképp fontos előny, hogy nő a munkahelyi elégedettség, a motiváció és a felelősségvállalás - ami szintén kedvező lehet mindkét oldal számára. Ezzel párhuzamosan csökken a munkahelyi stressz, a hajlam burnoutra, kevesebb lesz a hiányzás, a betegség és a szabadság, javul a termelékenység és a vállalat megítélése - úgy tűnik, mindenki csak nyer a rugalmasságon. A munkavállaló részéről egyszerűbbé válik a munka és a magánélet összehangolása, javul a jólléte és az elégedettsége – olvasható együttműködő partnerünk, a HR Portál cikkében.

Alkalmazkodni az igényekhez

"Egy garázsból indultunk, aztán ahogy folyamatosan nőtt a létszám és egyre több kollégának született gyereke, fel kellett nőnünk a feladathoz" - emlékezett vissza a kezdetekre Szabó Márk, az itthon 65 főt foglalkoztató Rovitex Hungária Kft. gazdasági vezetője. Kezelniük kellett a megváltozott dolgozói igényeket - eleinte ez annyiban merült ki, hogy aki előbb elkéredzkedett, azt elengedték, de hamar kiderült, hogy valamiféle rendszerre van szükség.

KILENC TIPP A SIKERES OTTHONI MUNKÁHOZ
Az alkalmanként otthonról vagy egyéb alternatív helyekről történő munkavégzés ugyanolyan hatékony, és számos előnnyel jár mind a cégvezetés, mind az alkalmazottak számára. A hosszú távú távmunkás életformára való átállás azonban alapos előkészítést igényel.
Ekkor vettek részt a TÁMOP-pályázaton, mellyel sikerült racionalizálni a munkafolyamataikat alkalmazkodva a dolgozók rugalmasság iránti igényeihez. 2014-ben indultak a tréningek, fokozatosan elkezdték bevezetni az új foglalkoztatási formákat. A pályázati forrásból IT-fejlesztés is indult a cégnél, ennek köszönhetően már tízen dolgoznak otthonról. Szabó Márk szerint minden újdonsággal szemben van ellenállás a dolgozók részéről, de úgy látják, hogy a megváltozott munkarendet, az otthoni munkát mindenki pozitívan fogadta.

Rugalmas munkaidő - hosszabb nyitvatartás

Cserey Miklós, szervezetfejlesztő több cégben segített már a rugalmasság megteremtésében. Szerinte fontos, hogy a dolgozónak ne kelljen folyton harcokat vívnia, ha korábban el kell menniük a munkából - erre remek megoldás a törzsidő bevezetése.

Példaként egy 20 évvel ezelőtti munkáját említette: 1994-ben egy autószerviz fordult hozzá azzal a kéréssel, hogy a munkarendet alakítsa át, vigyen bele valamiféle rugalmasságot. A munkaadó célja az volt, hogy a szerviz hosszabb nyitva tartással legyen elérhető - és mivel már nem két műszakban dolgoztak, ezért ezt másképp kellett megoldani. Így alakították ki a csúsztatott munkaidőt, melynek köszönhetően többet volt nyitva a szerviz, de emellett minden ott dolgozó meg tudta találni a számára legmegfelelőbb időbeosztást.

Nem szabad elfelejteni - emlékeztetett Cserey Miklós -, hogy bármely atipikus módszer bevezetése sokat követel a vezetőtől magától is. Hiszen innentől kezdve nem hívathatja bármikor a beosztottját, nem lesz mindig elérhető, előre kell egyeztetni vele a személyes találkozókat - és aki ehhez nem szokott hozzá, annak nehéz lehet ehhez alkalmazkodni. Emellett a vezetőnek meg kell tanulnia támogatnia, ellenőriznie, teljesítményt mérnie az otthonról dolgozók esetében is - ehhez megfelelő képzésekre, valamint szemléletbeli változásokra van szükség.

Rugalmassági kisokos
Mikor? - időbeli rugalmasság
- amikor van egy úgynevezett mag munkavégzési idő, de ekörül rugalmas munkaidő. Például 10 és 2 között bent kell lenni az irodában, de ha megvan a 8 óra, mindegy mikor kezd a munkavállaló.
- tömörített munkahét, melynek létezik egy és kéthetes verziója is: ugyanannyi munkát 4 nap alatt végez ez a munkavállaló, az ötödik napja ezért szabad
- munkakör megosztás, azaz job sharing
- részmunkaidő
-fokozatos nyugdíjazás/fokozatos visszatérés gyes után
Hol? - lokális rugalmasság
- a munkavállaló dönti el, hol dolgozik: távmunka, otthoni munka, co-working iroda, hoteling (munkavállalók együtt bérelnek egy helyet a lakóhelyük közelében), jelly (otthonukban összejövő munkavállalók), alternatív munkahelyek (vasútállomások, kávézók, vonatok)
Hogyan? Funkcionális rugalmasság:
- munkaköri rotáció, feladatok közti átjárás megteremtése, átjárhatóság képzésekkel való megteremtése
Milyen szerződéssel? Jogi rugalmasság
- vállalkozói szerződések, határozott idejű szerződések
 

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo