hirdetés

A HR-t is átalakítja az ipar 4.0

Ahogy terjed az automatizáció, és uralkodóvá válnak a digitális folyamatok a cégen belül, a vezetőknek és a munkatársaknak is újra kell tanulniuk a vállalati kultúrát. Szűts Ildikóval, az Országos Humánmenedzsment Egyesület (OHE) elnökével beszélgettünk a hr-szakma előtt álló újkori kihívásokról.
hirdetés

„19 robotmunkatársam van” – mondta a GE Global Operations  igazgatója az idei Országos HR Konferencián. Az új vállalati kultúrában a vezetőknek és a munkavállalóknak is meg kell szokniuk, hogy bizonyos folyamatokat rajtuk kívül álló gépek végeznek el.
– A HR-folyamatokat is átalakítja a negyedik ipari forradalom, ami részben munkaerőt takarít meg, részben tudás intenzívvé tesz egyes iparágakat. Ahhoz, hogy egy vállalat az ebben rejlő előnyöket ki tudja használni, a HR-nek is át kell alakulnia. Számtalan remek ötlet van arra, hogy hogyan kell a fejlődés érdekében megváltoztatni a belső struktúrát. Az elkövetkező néhány évben Magyarországon az egyik legnagyobb kihívás a belső szervezeti megújulás lesz. Ma már nem lehet a tizenöt évvel ezelőtt kialakított HR szervezeti struktúrával és munkakörökkel operálni. Néhány éve még nem létezett például munkavállalói élmény menedzsment, most pedig mindenki arról beszél, hogy ha ügyfélélményt szeretnél adni, elengedhetetlen a munkavállalói élmény. A munkavállalónak is azonosulnia kell érzelmileg a céggel, nem csak a vevőnek. Amerikában vannak olyan cégek, ahol a munkavállaló like-okat küld a főnöknek a belső kommunikációs felületen, mert így értékeli a munkáját. Már Magyarországon is sok jó példát látni és a nagyobb kkv-k közül is egyre többen alkalmaznak HR-es munkatársat, ami nyilván javítja a cégek versenypiaci pozícióját.

Kép: PP, Fotó: Bánkuti András

Milyen lesz a jövő humánerőforrás menedzsmentje?

– Tavaly készült egy kutatás Amerikában, amely szerint az applikációk fogják a HR szakma alapját adni: okostelefonon lehet teljesítményt értékelni, bérjegyzéket küldeni, és így tovább. Persze megfelelő adatbiztonság mellett. A HR-nek is az élmény biztosítása lesz a kulcsa. A munkavállalói élményt cégre szabott, specifikus megoldásokkal fogják feltölteni. És sokkal innovatívabb lesz, mint ma: a szakemberek azt fogják keresni, hogyan lehet a testre szabottságot munkavállalóra és cégre szabottan megteremteni. A munkánkban egyre nagyobb jelentősége lesz a belső tanácsadói szerepnek. AHR a vezetői munka egyre nagyobb és fontosabb részévé válik.

Az eddigi szakmai karriered változatos állomásokból áll. Többek között voltál a Posta vezérigazgatója és az OTP Bank kommunikációs vezetője is. Mi a közös ezekben a pozíciókban?

– Mindegyik alapja a HR. De mindig szerettem volna túllépni az egyszerű humánerőforrás feladatokon. Az említett két céghez is egy–egy HR-átalakítási projekt kapcsán kerültem. Aztán más-más kifutása lett a munkának. A vezetői munka része az emberekkel való törődés, kezdve a szervezetkialakítástól a belső motivációs rendszer felépítésén át a hatékonyság érdekében a belső folyamtok racionalizálásáig. És ide sorolom azt is, hogy felmérem a vállalat belső erőforrásait és azt, hogy hogyan lehet a rendelkezésre álló humántőkét a legjobban kiaknázni. Tanácsadóként ma is olyan projekteken dolgozom, ahol nem pusztán HR-rendszert kell kialakítani, hanem stratégiát. Testre szabott megoldásokat keresek, ami az újdonságról szól. A digitális világban különösen fontos a vállalatvezetői gondolkodás megváltozása. Meg kell keresni, hogy melek azok az innovációk, amelyeket bevihetünk a cégünkbe az üzleti eredmények javítása érdekében. A cél, hogy elsőként tudjunk piacra dobni új megoldásokat, termékeket. Ezek a kihívások inspirálnak.

Szűcs Ildikó szerint...
  • a politika és a cégvezetés - bárki, bámit gondol – nem szétválasztható, ahogyan a gazdaság és a politika sem. Meg kell találni a helyes egyensúlyt, de a legfontosabb, hogy a vállalatvezető mögött legyen szakmai teljesítmény, amit a politika is értékel.
  • nő és férfi szerepek - ebben nincs különbség az üzleti életben. Nem attól függ a siker, hogy a másik mit gondol a tárgyalópartneréről, mint nőről vagy férfiról. De az biztos, hogy a nők jobban tudják oldani a feszültséget. Ő maga is sokat mediál tanácsadóként férfi és férfi között.
  • a visszajelzés -az elismerés és a kritika is – mindenki számára fontos. Elvárja, hogy a munkatársai jelezzék, ha valamit rosszul csinál, mert kell a kontroll. De az elismerés is: az erősíti a belső motivációt és a kitartást.
A jövő kihívásai mellett ma a legtöbb HR-esnek az egyre több ágazatban jelentkező munkaerőhiány okoz fejtörést. Hogyan jutottunk idáig?

– Létezik a számháború az elmentek és visszajöttek arányáról. Emellett a hazai 50–64 éves korosztály 50 százaléka hiányzik a munkaerőpiacról, szemben az európai gyakorlattal, ahol 75 százalékuk aktív. Ebben hibás a magyar vállalatvezetői réteg és a HR-szakma is, ha a nagyobb szakmai tapasztalattal rendelkező és drágább munkaerő helyett csak az olcsóbb, esetleg tapasztalatlanabb fiatalt veszik fel. A magyar gazdaság leírja az X generációt, ami hihetetlenül nagy probléma. Diplomás, nyelveket beszélő emberek tömege van a munkaerőpiacon, akik nem tudják magukat újra helyzetbe hozni. Előbb-utóbb már nem is próbálják. A harmadik oknak, és ebben is van felelőssége a HR-szakmának, a stratégiai tervezés hiányát látom. 2016-ban készítettünk egy felmérést. Az eredmény döbbenetes: a válaszadók egyharmadánál volt csak stratégiai munkaerő-tervezés, de a hiányzó kétharmadnak is csak az egyharmada tervezte, hogy bevezeti. Holott ennek az innováció részének kellene lenni. A vállalatnak látnia kell, hogy merre szeretne menni, ehhez milyen készségekre, képességekre lesz szüksége a cégben, és fel kell mérni azt is, hogy milyen időtávon, a munkavállalói hány százaléka esik ki. És azt is, hogy milyen tudásra lesz szükség középtávon!

Lapzártánk időpontjában még tárgyalja az országgyűlés a jövő évi adótörvény-tervezetet, amely úgy tűnik, kiiktatja a béren kívüli juttatások eddigi rendszerét. Mi a véleményed erről?

– A kormányzat igyekszik a munkáltatókat abba az irányba tolni, hogy tisztességesen, bejelentett módon bért fizessenek a munkavállalóiknak, akik így talán itthon, vagy az adott cégnél tarthatók. De a cafeteriát nem lehet egy tollvonással kihúzni. A 2017-ben végzett cafeteriaindex-kutatásunk (a Szent István Egyetem Menedzsment és HR Kutató Központja és a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara, a Budapesti Kereskedelmi és Ipari Kamara, az Országos Humánmenedzsment Egyesület, a Humán Szakemberek Országos Szövetsége és a Cafeteria TREND Magazin közös felmérése – a szerk.) azonban megmutatta, hogy függetlenül attól, hogy egyébként milyen járulékot kell fizetni az egyes elemek után, bizonyos juttatások szerepe megerősödött. Ezek azok az elemek, amelyek a vállalat gondoskodó jellegét erősítik. Az európai cégeknél, amelyek szeretnék megtartani a munkavállalóikat, egyértelmű trend a személyes törődés. Tavaly az OHE a Rávezető Projekt Kft-vel az irodai munkavállalókra, idén a fizikai dolgozókra végzett munkavállalói élménykutatást. A reprezentatív vizsgálat eredménye egyértelművé tette a dolgozók preferenciáját: nagyon fontos számukra, hogy a munkáltató személyesen gondoskodjon róluk, az élethelyzetükre szabott javadalmazási csomagot kínáljon. Azért sem féltem a cafeteria létét, mert ez a rendszer mára beégett a magyar munkavállalók tudatába. Természetesnek veszik, hogy van béren kívüli juttatás. Az más kérdés, hogy mi kerül a kínálatba. Ez viszont nem adózási, és nem is vállalati költségkérdés.

Szűts Ildikó
Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen és a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte diplomáit. 1992-ben megalapította a Human Investment Tanácsadó Kft-t, amely keretében privatizációs és felszámolási eljárások humánerőforrás projektjeit vezette, dolgozott számos nemzetközi nagyvállalat humán rendszerének magyarországi implementációjában. 11 évig volt a Magyar Posta Zrt. vezetője, 2008 és 2010 között a társaság első női vezérigazgatójaként tevékenykedett. Vezetői időszaka alatt a Magyar Posta két alkalommal is elnyerte a World Mail Awardot, a világ postáinak Oscar díját, először a People Management kategóriában, majd a szervezetfejlesztési kategóriában.  2010 és 2014 között az OTP Bank Nyrt. elnöki főtanácsadójaként dolgozott, felügyelte a bank kommunikációs területét, az OTP Bank Ukrajna felügyelő bizottsági tagja és az OTP Pénztárszolgáltató Rt. FB elnöke volt. 2014-ben 23 éve alapított tanácsadó cége keretében újszerű megoldásokkal tért vissza a tanácsadói pályára. Újszerű és innovatív szervezet- és vezetésfejlesztési módszertan segítségével magvalósított projektek jelentik számára ma a kihívást.  2007. óta az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke, a Pécsi Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem címzetes docense.
2011-ben kaptál egy aranycipőt. Mint nő, vagy mint vezető részesültél az Amerikai Kereskedelmi Kamara elismerésében?

Bízom benne, hogy a vezetői eredményeimet ismerte el az AmCham a Női Kiválósági Díjjal, még akkor is, ha ezt a kitüntetést csak nő kaphatja. Nem szeretem, ha különbséget tesznek női, és férfi vezető között, hiszen nemtől függetlenül ugyanazokkal a kihívásokkal szembesülünk a munkánk során, és ugyanazoknak a mércéknek kell, megfeleljünk. Sokszor olvasok olyan kutatásokat, hogy miben jobb a női, és miben a férfi vezető, de szerintem nem szabad általánosítani. Bárki lehet valamiben jobb vagy rosszabb a személyiségétől függően. Én úgy éltem meg a Women of Excellence elismerést, hogy azért kaptam, mert a vezetésem alatt a Magyar Posta több nemzetközi díjat nyert. De a döntőbe került másik négy hölgy is olyan nagyszerű vezető, hogy önmagában a csoport részesének lenni hatalmas megtiszteltetés volt.

Mit tartasz a legnagyobb sikerednek?

A fiamat.

Hogyan tudtad összeegyeztetni a karriert az anyasággal, családdal?

Jól kell férjhez menni. Azt hiszem a párom kiválasztása volt az első olyan döntésem, ami a HR-es érzékemet dicséri. De félretéve a viccet, szükség van a családon belül az intelligens egyensúlyra. Ma tanácsadóként dolgozom, könnyebben igazítom az életem a családhoz, mint a férjem, aki a Semmelweis Egyetem műszaki igazgatója. Amikor pedig ő dolgozott kötetlenebb időbeosztásban, ő is ugyanezt tette, de sok segítséget kaptam a szüleimtől és az anyósomtól is. A fiam úgy nőtt föl, hogy azt látta, az édesapja és az édesanyja is sokat dolgozik, így ez lett számára a természetes. Olyannyira, hogy amikor 17 évesen az M4 csatornához került nyáron, evidens volt számára az egész napos munka. Mint ahogy nekem is, mert ezt a mintát mutatta az apukám is. A család motivációs szempontból is meghatározó. Ennek ellenére, ha valaki azt gondolná, hogy könnyű összeegyeztetni az életben a különböző szerepeket, téved. Viszont nem lehetetlen, ha szeretjük, amit csinálunk. Én azért dolgozom így és ennyit, mert szeretem azt, amit csinálok. A szervezetfejlesztés, a megújítás az életem része. Ma is este fél kilencre megyek fodrászhoz, és felkelek hajnalban, ha egy anyagon még dolgozni szeretnék.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo