2019-ben irány az arany?

Az év végén hagyományosan megugrik az érdeklődés a különböző befektetési lehetőségek iránt. Az egyik legnépszerűbb eszköz továbbra is az arany. A piac érdekessége, hogy a keresletet az elmúlt időszakban a jegybankok is generálják – hiszen az erősödő jegybanki vásárlások a lakosság aranybefektetések iránti érdeklődését is felkeltették. Milyen lehetőségei vannak az arany iránt érdeklődőknek? Krocsek Attila, a BlockBen igazgatója gyűjtötte össze a legfontosabb tudnivalókat.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az arany olyan tradicionális befektetési eszköz, amit elsősorban jó inflációtűrő képessége miatt választanak a befektetők. Menekülő eszköz jellegét a 2008-as gazdasági válság idején is megmutatta: amíg a pénzpiacok jelentős mértékben zuhantak, az arany árfolyama meredeken emelkedett. 2008 őszén az arany unciánkénti ára 700 USA dollár volt, 2011 nyarára pedig már 1900 dollárra emelkedett. Azaz kevesebb, mint 3 év alatt majdnem háromszorosára nőtt az értéke, köszönhetően annak, hogy sokan a bizonytalan gazdasági helyzet miatt inkább aranyba fektettek.

A World Gold Council 2018. októberi statisztikája szerint ezidáig 190 340 tonna aranyat bányásztak ki világszerte, ami pontosan elférne egy 21 méter oldalhosszúságú kockában.  Ennek az aranynak több mint a fele (95 000 tonna) nem ékszer, hanem befektetési arany, jegybankok által birtokolt vagy digitalizált arany.

Újra vonzó befektetés
Kép: Pixabay

„A kibányászott arany mennyisége az elmúlt 10 évben 11,58 százalékkal nőtt. Nominálisan mintegy 10 800 tonna növekedést lehet mérni a nem ékszerben lévő aranyak felhasználásában 2009-től napjainkig: mindez jól mutatja a számtalan irányból érkező, megnövekedett keresletet” – összegez Krocsek Attila, az első, száz százalékban arany háttérrel rendelkező kriptovalutát kiadó és forgalmazó, magyar tulajdonban lévő vállalat, a BlockBen igazgatója.

Megéri aranyba és gyémántba fektetni?
Az arany- és gyémántpiac szereplői szerint nem is lehet kérdés, hogy az emberiség történelmének legstabilabb befektetése a periódusos rendszer egyik legnagyobb becsben tartott, 79. számú eleme, az imádott sárga nemesfém, valamint a drágakövek legjelentősebbje, ahogy Marilyn Monroe mondta, a lány legjobb barátja. A bank- és értékpapír-piaci szereplők szerint ez nem egészen így van. Az arany- és gyémántbefektetéseknek számos hátránya, kockázata létezik.
Szerinte látható ugyan, hogy a lakosságnak is érdemes megtakarításai egy részét aranyba fektetnie, ám erre eddig igazán kényelmes és versenyképes lehetőség nem állt rendelkezésre.

Kis mennyiségű, 1-50 gramm fizikai arany vásárlása (600 000 forint alatti befektetés) esetén például az éppen aktuális piaci árhoz képest jelentősen, akár 10-20 százalékkal is magasabb árat fizet a vásárló. Természetesen piaci áron is hozzájuthatnak aranyhoz a kisbefektetők – valamilyen arany derivatíva (papír arany) segítségével. Ehhez viszont brókerszámlát kell nyitniuk és fenntartaniuk.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően ugyanakkor ma már új lehetőségek is nyitva állnak a lakossági vásárlók számára, ilyenek például az aranyfedezetű kriptovaluták, amelyeken keresztül a világpiaci árhoz képest minimális felárral juthatnak akár kis tételben is aranyhoz. A fizikai aranyletét ráadásul bármikor továbbítható bárki számára – akár az országhatárokon túlra is, azonnali teljesüléssel – mutat rá Krocsek Attila.

Hosszú távra tervezőknek: öt menő befektetési alternatíva
Bankbetétekbe, részvényekbe vagy más értékpapírokba, ingatlanokba áramlik a magán- és céges vagyonok nagy része. A klasszikus befektetési eszközök mellett azonban jövedelmezők lehetnek az alternatív megtakarítások, azaz a különböző, kézzel fogható értéktárgyak, nyersanyagok. Az ilyen javak megvásárlása különösen azoknak ajánlható, akik hosszú távon értékálló eszközökben tárolnák a vagyonukat. A népszerűbb alternatív befektetési formák közül mutatunk be néhányat, a lehetséges kockázatokkal együtt.

Véleményvezér

Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten

Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten 

Tettlegesséig fajult a választási kampány a fővárosban.
Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo