Megéri aranyba és gyémántba fektetni?

2017. október 18. szerda - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Az arany- és gyémántpiac szereplői szerint nem is lehet kérdés, hogy az emberiség történelmének legstabilabb befektetése a periódusos rendszer egyik legnagyobb becsben tartott, 79. számú eleme, az imádott sárga nemesfém, valamint a drágakövek legjelentősebbje, ahogy Marilyn Monroe mondta, a nő legjobb barátja. A bank- és értékpapír-piaci szereplők szerint ez nem egészen így van. Az arany- és gyémántbefektetéseknek számos hátránya, kockázata létezik.

A támogatók és ellenzők érveiben és ellenérveiben a Piac & Profit nem próbál döntőbíró lenni, csupán csokorba kötjük azokat, megjegyezve, hogy a legjobb befektetés mindenképpen az, ha az embernek aranyat, gyémántot, készpénzt és értékpapírt – ajándékoznak.

24 karátos biztonság

Milyen érvek szólhatnak 2017 nyarán az aranyba történő befektetések mellett? Kétségtelenül hosszan lehetne sorolni őket, ráadásul ezeket az érveket évezredek tapasztalatai igazolják vissza. Ami talán a legfontosabb, az arany maga a biztonság. Árfolyama növekedhet, vagy csökkenhet (utóbbira a hátrányok mellett bővebben is kitérünk), ám elértéktelenedni nem fog.

Kép: Fotolia

Kép: Fotolia

Bankcsődöt, lyukas garast sem érő értékpapírokat, átvert befektetőket ismerünk, az arany azonban még sohasem csődölt be, és nagy valószínűséggel nem is fog. Gazdasági válságtól, politikai rendszertől, inflációtól függetlenül tartja az értékét. Jellemző módon, ha gond van a világ gazdaságaiban, rakoncátlankodnak a tőzsdék, a részvények, az arany mindig felértékelődik. Minden országban elismert a nemesfém, államok által garantált, nemegyszer a nemzeti valuták fedezete, vásárlóértéke töretlen.

Az aranypiacon a legjobb befektetési arany a 999,9 ezrelék tisztaságú. A legendás négy darab 9-es a gyakorlatban a 24 karátos arany. Ez a világon bárhol, bármikor megvehető, készpénzre váltható, ráadásul az eladó nem függ a tranzakcióban szereplő másik fél hordozta kockázatoktól. Csak az arany árfolyamát kell figyelni. Ám ez már átvezet az aranyban történő befektetések hátrányainak kérdésére is.

40 millió dollárnyi aranyat szed ki a megunt telefonokból az Apple
Nagy biznisz az infokommunikációs készülékek begyűjtése és alapanyagaik újrahasznosítása. Főleg hogy a hi-tech szektor szereplői mindig új modellek vásárlására bírják rá a vásárlót – és ezzel az előző típusok eldobására. Az Apple évente 40 millió dollár értékű fémre tesz szert újrahasznosítással.

Az aranyárfolyam kockázata

Nagy biztonsággal kijelenthető: az arany árfolyama kiszámíthatatlan. Rengeteg mindentől függ, így többek között a modellezhetetlen befektetői hangulattól. Összességében az arany vásárlója árfolyamkockázatot vállal. Nincs garantált nyereség, az ár csökkenhet is, és a vételi és eladási ár közti rés miatt akár veszteséget kénytelen elkönyvelni.

Az aranyban történt befektetés nem hoz kamatot, nem fizet osztalékot, lakbért. A hasznot az árfolyam-emelkedés hozza – kedvező forgatókönyv esetén. Bár az arany mögött jobbára sikeres évtizedek vannak, akadtak időszakok, amikor csökkent az ára, akár rövid idő alatt és meglepően erőteljesen. Annyira mindenképpen, hogy az esetleg őrzési, tárolási költségeket is fizető befektetők nyugtalanok legyenek, miért is nem ingatlanba vagy a jóval kiszámíthatóbb állampapírokba fektettek.

Az előnyök között fentebb szerepelt, hogy gazdasági gondok, bizonytalan értékpapírpiac esetén felértékelődik az arany. Ám ha a piacon kedvező folyamatok indulnak el, a befektetők újra a magasabb hozamú lehetőségeket választják, így az arany ára csökkenhet.

A diverzifikáció jelentősége

Mi lehet a megoldás? Talán olyasfajta előrelátás, gondosság, hogy csupán a vagyon meghatározott százalékát érdemes aranyban tartani. Szakértők általában 10, legfeljebb 15 százalékos mértéket javasolnak (válság idején valamivel lehet magasabb ez a szám). Ráadásul az árfolyam-ingadozások kivédése érdekében érdemes apránként, több részletben vásárolni.

Az arannyal kapcsolatban nem csupán a befektetők, hanem adott esetben az egyes országok is eltérően gondolkodnak. Magyarország a kilencvenes évek elején eladta az aranyát. Jelenleg három tonna található a Magyar Nemzeti Bank széfjeiben. Kína és Oroszország bőszen vásárolja az aranyat, Németország az Egyesült Államokban tárolt nemesfém-kincsét hazaszállítja nemzeti bankja trezorjaiba, míg Törökország tonnaszámra adott el aranyat az elmúlt években.

Az arany mindenesetre időtlen idők óta bizonyítja, milyen remek menekülőeszköz gazdasági problémák, a piacok bizalmi válsága idején. A cikk írásának a pillanatában azonban egy uncia arany (31,1 gramm) 1200 dollár körül van, és az árak június óta csökkennek. Megfigyelők szerint azért, mert emelkedik a kamat az Egyesült Államokban, erősödik a dollár, ám szerintük ez a trend akár rövid időn belül megfordulhat. Mit lehet erre mondani? A befektetés valahol mindig is spekuláció.

Aminek senki sem tudja az árát?

Marilyn Monroe óta tudjuk, „a gyémánt a nő legjobb barátja”. A gyémántpiaci szereplőktől pedig arról értesülhetünk, hogy a gyémánt az egyik legstabilabb befektetés, állandó az értéknövekedése, az elmúlt száz évet megvizsgálva csak az 1970-es évek végén és 2008-ban csökkent a világpiaci ára.

A gyémánt további előnye, hogy kis helyen elfér, korlátozott számban érhető el, a sérülés veszélye csekély, ékszerbe építve használati értékkel bír, az aranyhoz hasonlóan kiváltja az infláció, a válság hatásait, és bárhol, bármikor eladható.

Egy mondás azonban rávilágít a befektető számára talán legnagyobb kihívást jelentő körülményre: az aranynak mindenki tudja az árát, a gyémánt árát viszont senki sem. Ez annyiban igaz is, hogy míg a nemesfémnek létezik árfolyama, addig a kőnek nincs grammonkénti ára. Mert ez az ár legalább két tucat feltételtől függ, és ezek nagy részét az iparág szereplői tudják csak meghatározni, sokak szerint ráadásul különösebb kontroll nélkül.

Mit ér ötvenhat uncia arany?
56 uncia sárga fém 1999-ben 3,4 millió forintba került. Ebből akkor a KSH adatai alapján egy jó minőségű kétszobás lakást lehetett vásárolni. 2009-ben ugyanilyen mennyiséget 10,1 millió forintért lehetett megvenni, amely országosan nézve szintén egy hasonló lakás ára volt. 2017-ben már közel 18 millió forintot kell adnunk ennyi befektetési aranyért, amely pénzből vidéken ma is kapunk egy kétszobás lakást, Budapesten azonban legfeljebb a külső kerületekben.

A gyémánt értékét az úgynevezett négy C határozza meg, ezek a szín (colour), a tisztaság (clarity), a tömeg (carat) és a csiszolás (cut). A különleges hozzáértést igénylő árura ezért különleges piaci szabályok vonatkoznak, például az, hogy nincs is valódi piaca. Néhány cég befolyásolja a keresletet-kínálatot, így például a De Beers, a világ legnagyobb gyémánttermelő vállalatcsaládja, amely csaknem ötvenszázalékos piaci részesedéssel minden évben meghatározza az árakat.

A piaci koncentrációra jellemző, hogy a világ gyémántjainak meghatározó részét a legnagyobb gyémánttőzsdén, a belgiumi Antwerpenben adják-veszik, ahol nincs elektronikus kereskedelem, határidős ügylet, gyakori a szóbeli megállapodás, amely után a drágakövek úgynevezett certifikátot, egyfajta útlevelet kapnak. Lényegében azonban nagyon zárt körben, csupán keveseknek adatik meg a kereskedés lehetősége.

Más vélemények szerint mivel minden gyémánt más és más, ráadásul nagyfokú érzelmi érték is társulhat egy-egy drágakőhöz, plusz ügyletkötési szabadság van, ezért a piacot éppenséggel nem lehet különösképpen befolyásolni.

Érdemes gyémántba fektetni?

Bár évek óta kimutathatóan növekszik a cégek és magánszemélyek érdeklődése a gyémántok iránt, ez a befektetés speciális ismeretet igényel, csak szakértői segítség mellett folytatható. A kő jellegzetességei miatt elsősorban közép- és hosszú távú befektetésre alkalmas. Ráadásul érdemes úgy eljárni, miként az arany esetében. Nem szabad egy teljes portfóliót drágakövekbe fektetni, csupán pénzünk meghatározott százalékát tanácsos erre fordítani. A gyémántok tekintetében azt is szokták javasolni, olyan csomagot vegyünk, amelyben különféle nagyságú darabok szerepelnek.

Szerző: Drávucz Péter

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek