Fel kell gyorsulnunk, hogy követni tudjuk a világot

Az internet mára épp olyan alapvető infrastrukturális elemmé vált, mint az elektromos áram vagy a vezetékes víz. Ahhoz viszont, hogy a felhasználó követni tudja a hihetetlen tempóban elképesztő lehetőségeket ontó technikai fejlődést, neki is fel kell gyorsulnia, legalábbis ami a változáskövetés képességét jelenti.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Senki sem vonhatja ki magát az információs társadalom hatásai alól – Kép: Pixabay

Egy online meeting után a táblagépen gyorsan jóváhagyja a közös munkafelületen a folyamatban lévő projekt következő lépését. Az e-mail fiókban várják az állásra jelentkezők vizuális önéletrajzai, a szűrőszolgáltatás által automatikusan kigyűjtött, az iparág szempontjából releváns híreket összegző levél mellett. Közben jelez a rendszer, hogy ideje indulni a következő tárgyalásra. Szerencsére az anyagokat nem most kell összekészítenie, hisz minden – a verziókövetésnek köszönhetően garantáltan naprakész – anyag egy online tárhelyen van, elég lesz a helyszínen behívni őket. A liftben még vet egy pillantást a legfrissebb eladási adatokra, és néhány kattintással asztalt foglal a megszokott étteremben az esti évforduló megünnepléséhez. (A cégek életére legnagyobb hatást kiváltó újításokról itt olvashat!)

Az elképzelt jelenet bármelyik vezető bármelyik napjának része lehetne akár már ma is, holott minden eddigi, néhány éve még elképzelhetetlennek tűnő fejlesztés csak az előszobája mindannak, amire hamarosan képesek lehetünk az internet segítségével. A valóra vált sci-fi mostanra teljes egészében áthatja a mindennapjainkat, ez alól természetesen az üzleti élet sem kivétel. A munka, az ellenőrzés, a kapcsolatépítés mind-mind a világhálóra terelődik át. Klub helyett LinkedIn csoportokban találkoznak a döntéshozók, és nincsenek többé valódi idegenek – mindenkivel lesz néhány közös ismerős valamelyik közösségi oldalon, akitől első kézből szerezhetünk információt a másikról.

Az internet a feledékenyek paradicsomának eljövetelét is jelenti. A különböző eszközök elektronikus naptárjai automatikusan szinkronizálják az egy helyen bejegyzett programokat, amelyekről figyelmeztető jelzést is küldhet nekünk a gép. Arra is lehetőség van, hogy a saját és munkatársaink céges naptárját összehangoljuk. Így a több kollégát is érintő tárgyalás megszervezése nem végtelen hosszú e-mail folyamok, mindössze egy okos alkalmazás kérdése. Összességében a felhőből használható IT-szolgáltatások, távolról dolgozó alkalmazottak és személyre szabható netes szolgáltatások világa a hatékonyság növelésének és a költségek csökkentésének – vagy legalábbis optimalizálásának – lehetőségét teremti meg a cégek számára.

Ha ez bejön, elfelejthetjük a SEO-t
A világ negyedik legnagyobb keresője, az orosz Yandex bejelentette, hogy teljesen új alapokra helyezi az internetes keresést. A Google egyelőre küzd azzal a problémával, amin az oroszok elegánsan átlépnek.
Minden fejlődik

Tévedés lenne azonban azt gondolni, hogy a szinte felfoghatatlan technológiai fejlődés csak annyit jelent, hogy több és jobb eszközzel dolgozhatunk. A változó környezettel az embereknek maguknak is változniuk kell! Az új eszközök más képességű és nagyobb tudású alkalmazót is igényelnek. Máshogy kell végezni a mindennapi munkát, más feladatokat kell megoldani. Sokkal több információhoz férünk hozzá, ami természetesen előny, ha képesek vagyunk szintetizálni a tudást. De ha felkészületlenül ér bennünket, ijesztő is lehet. Változnia kell a gondolkodásunknak, rugalmasabbá és gyorsabbá válnia a döntéseinknek. A vezetőknek szakértőként kell használniuk a világhálót mint kommunikációs eszközt, ismerve annak lehetőségeit és veszélyeit, a vonatkozó új etikettet. Ha nem, üzletek múlhatnak rajta. A korábbinál nagyobb figyelmet kell fordítani a cégen belüli személyes, bizalmi kapcsolatok kiépítésére és fenntartására, valamint a motiváció és ellenőrzés területén is új kihívásokat kell leküzdeni – és valószínűleg rövid időn belül még újabbakat, amiket ma el sem tudunk képzelni. De sebaj, csak legyünk nyitottak, hogy a változásban meglássuk a lehetőséget! A neten majd úgyis megtaláljuk a szükséges tudást.

Miért kéne minden vezetőnek blogolnia?

A legalapvetőbb, a cégek működését segítő eszközök mellett az internet számos olyat is kitermelt, amelynek ugyan nem ez az elsődleges célja, mégis segítheti szakmai életünket. Azt mondják, érdemes lenne például minden vezetőnek blogot indítania. Olcsón és egyszerűen növelhető vele a cég és a személy ismertsége, de ez csak az egyik nyereség. Arra is kiváló fórumot jelent, hogy a vezetők végiggondoljanak egy-egy problémát, a publikus formátum miatt pedig muszáj jobban tisztázni az elképzeléseket, mint ha csak magunkban morfondíroznánk. Ráadásul a blog folyamatos tanulásra serkent, hiszen a bejegyzésekhez gyűjtött munícióhoz muszáj tájékozódni – más esetben viszont erre ritkán szakít időt egy elfoglalt menedzser.

Csípik a blogokat a kkv-k
A kkv-k jellemzően a nyilvános FTP-ket vagy felhő alapú tárhelyeket, a publikus közösségi hálókat, blogokat kedvelik, a nagyvállalatok pedig egyértelműen inkább az intranetet, a munkaközösségek együttműködését megkönnyítő megoldásokat és a videokonferenciát részesítik előnyben. A nagyvállalatok és a kkv-k az üzleti felhasználásra szánt közösségi alkalmazásokat – pl. az intranetet, videokonferenciát és belső közösségi hálózatokat – teljesen eltérő módon használják.

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo