A traktorost is kiszorítja a robot

ut, hogy a Az 1900-as évek hangos, füstös traktorait és roppant teljesítményű munkagépeit a XXI. században önálló feladatvégzésre alkalmas okoseszközök váltják fel. A szántóföldeket elözönlő, alternatív hajtású gépekhez, robotokhoz már kezelők sem szükségesek. Az ember felügyelővé, sőt menedzserré lép elő, és anélkül termel egyre több és jobb minőségű már megművelt terület közelébe menne. 

Néhány éve vált igazi „varázsigévé” a mezőgazdaságban az 1990-es évek óta folyamatosan fejlődő precíziós gazdálkodás. A kifejezés azokat a műszaki, informatikai, agrotechnológiai megoldásokat takarja, amelyek révén hatékonyabbá, gazdaságosabbá és környezetkímélőbbé válhat a termelés. A gazdálkodók az új alkalmazások segítségével gyorsabban, költségkímélő módon állíthatnak elő nagyobb mennyiségű, egészségesebb terményeket. Magyarországon mindez még gyerekcipőben jár, hiszen jelenleg az 5,3 millió hektárnyi hazai szántóterület szűk 1 százalékán folyik ilyen termelés - írja az agrarszektor.hu.

Kép: agrarszektor.hu

Beszélgető munkaeszközök

Ma az a leggyakoribb, hogy egymással kommunikálni képes, „okos” erő- és munkagépeket használnak a termelésben. A traktor GPS-jelek segítségével követi a sorokat, hajtja végre a táblavégi fordulókat (akár ködben vagy éjszaka is). A kezelőnek tehát kormányoznia sem kell, csupán arra figyelnie, hogy mindeközben a technika valóban hibátlanul működjön. A munkagépek csak annyi vetőmagot, vegyszert és műtrágyát szórnak ki, amennyit a táblák adott részei igényelnek.

Milyen lesz 2020 után a Közös Agrárpolitika?
A 2020 utáni Közös Agrárpolitikáról (KAP) nyilvánosságra hozott első tervezet után a fő kérdés, hogy mekkora lesz a szétosztható közös büdzsé, és milyen mértékben kell a tagállamoknak beszállniuk a támogatások finanszírozásába.
Ellentrend: kicsi, de okos

Az egyre szélesebb munkagépek, valamint az egyre nagyobb méretű, egyre erősebb traktorok legnagyobb problémája az, hogy nagy tömegükkel tönkreteszik a talajt. Egy közelmúltbeli ENSZ-jelentés szerint évente 24 milliárd tonna termőtalaj vész el világszerte az intenzív mezőgazdasági termelés következtében. Erre jelenthet részben megoldást egy új trend, a minél kisebb, kompaktabb gépek elterjedése az agráriumban. Angliában például 2016 októberében indult az az egyéves kísérleti projekt, amelynek keretében kizárólag önműködő eszközökkel, emberi kéz érintése nélkül műveltek meg egyhektárnyi földet.

A kísérlet fényesen bevált, a nyugat-angliai Harper Adams Egyetem által felügyelt „távgazdálkodás” kizárólag szenzorokra, drónokra, automatizált mezőgazdasági gépekre és más precíziós eszközökre alapult, vagyis „humán” szakemberek még szemrevételezés céljából sem mentek ki a földre. A Hands Free Hectare (magyarul: egy hektáron szabad kézzel) nevű projekt során bebizonyosodott, hogy a robotokra alapozott mezőgazdasági termelés akár már ma megvalósítható, ehhez csupán szemléletváltásra van szükség a gazdálkodók részéről.

Már nem pöfög

Az erőgépek (traktorok, kombájnok) fejlődésének új irányát jelzi a hibrid vagy tisztán elektromos hajtás terjedése is. A személyautóknál ez a folyamat már korábban elkezdődött, az agrárium pedig igyekszik lépést tartani vele, bár itt sokkal körülményesebben megvalósítható az átmenet. A traktorok, kombájnok esetében ugyanis lényegesen nagyobb teljesítményt kellene kihozni a nem túl gyors ütemben fejlődő akkumulátorokból, miközben a tartós (akár 8–10 órán keresztüli, folyamatos) üzemelés problémáját is meg kellene oldani. Nehezen elképzelhető, hogy a gazdák csúcsszezonban örömmel állnának le a munkával egy 2-3 órás töltési szünetre, ez tehát egyelőre komoly gátja az elektromos hajtás térhódításának. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a gyártók ne próbálkoznának vele.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo