A TasteAtlas 2022-ben elkészített egy európai országokra vonatkozó értékelést is, amely alapján a magyar gasztronómia a 10. legmagasabban pontozott konyhaművészet volt. Lényegében a mediterrán országok és két népes európai ország (Németország és Lengyelország) előzte meg hazánkat.
Gulyásleves, turizmus és a magyar országimázs
A fentiekből kitűnik, hogy Magyarország országimázsában is fontos szerepet tölt be a gasztronómia. A nemzetközi turizmus bővülése pedig visszahat a magyar konyha hírnevének növelésére. Olyan kiemelkedő és látványos rendezvények, mint a díjnyertes budapesti karácsonyi vásárok, vagy a nagyszabású ünnepségsorozatok, mint az augusztus 20-hoz kapcsolódó események, valamint a nagy nemzetközi sportesemények képesek e hírnév erősítésére. Érdemes megjegyezni azt is, hogy a kulturális események és gasztronómia mellett a sport és a sportturizmus is részei az ország vonzó jellemzőinek, vagyis a puha hatalomnak (soft power). Sajátos példája e jelenségnek, amikor 2023 augusztusában az atlétikai világbajnokság éppen az augusztus 20-i ünnepségsorozattal egy időben zajlott. A nemzetközi vendégek és Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke szerint a budapesti világbajnokság volt minden idők eddigi legjobb rendezése. E kedvező légkör még 2025-ben is éreztette hatását. Az idei Gyulai István Memorial nemzetközi atlétikai versenyen Armand Duplandtis kétszeres olimpiai bajnok svéd magasugró elismerően nyilatkozott mind a magyar fővárosról, a magyarországi rendezésű atlétikai versenyekről és a magyar gasztronómiáról.