Optimistának lenni bátor vállalkozás

A befektetői környezet valamelyest kedvezőbbé vált az elmúlt hetekben, a Generali Alapkezelő azonban azt olvassa ki a gazdasági mutatókból, hogy egyértelműen optimistának lenni a jelenlegi helyzetben legalábbis bátor vállalkozás.

„A jegybank az előttünk álló változások folytán ismét nehéz helyzetbe kerül, elsősorban az ÁFA emelés miatt. Az inflációs cél közelébe kerülő drágulási index a forgalmi adó emelése folytán ismét emelkedésbe kezd majd, a jegybank előtt pedig ismét ott áll majd a feladat, hogy mérlegelje, mekkora is a tényleges inflációs hatása az adminisztratív intézkedésnek." - mutat rá elemzésében Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője. „Ismerve a korábbi gyakorlatot, a jegybank valószínűleg nem kívánja majd lekövetni ezt a drágulási hullámot, azonban abban biztosak vagyunk, hogy egy 6% környékére kúszó headline adat megnehezítheti az alapkamat csökkentését. A következő 1-2 hónapban még igen nagy a valószínűsége, hogy változatlan marad az irányadó ráta, annál is inkább, mert bár jelenleg valóban rózsaszínnek látszó napokat élünk, a pénzügyi-gazdasági rendszerek egyelőre igen törékenyek lokális, regionális és globális szinten egyaránt."

„A forint a március eleji csúcsokról mára a régi sávközép körüli szintekre erősödött igen volatilis piacon. Március elején, amikor tombolt a pesszimizmus, mindenképp komoly jelentősége volt a jegybank intézkedéseinek, gondolva itt elsősorban a devizapiac likviditását fokozó eszközökre, a direkt devizapiaci jelenlétre, illetve annak lehetőségére. A legrosszabb időszak átvészelését segítette a svájci jegybank intervenciója is. Az elmúlt 2-3 hét eseményei már egy nyugodtabb piaci környezetben zajlottak: a részvénypiacok száguldottak áprilisban, a feltörekvő piacokra is érkezett némi tőke és igen fontos régiós esemény volt a lengyel felügyelet bejelentése is, miszerint a lengyel vállalati szektorban a vártnál kisebb veszteségekkel kell számolni különböző devizapiaci derivatív ügyletekből. Az új kormány megalakulása, illetve a stabilizáció irányába tett első lépések már csak definíció szerint is nyugtatólag kellett, hogy hassanak, ám mi úgy érzékeltük, hogy a forint erősödését, illetve összességében a hazai piacok mozgását sokkal inkább befolyásolták külső, mint lokális tényezők, s a közeljövőben is inkább ez a képlet lehet a meghatározó." - emelte ki a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

Mi a helyzet az állampapíroknál?

Vizkelety Péter az állampapírpiaccal kapcsolatos várakozásait is kifejtette: „A befektetői környezet valamelyest kedvezőbbé vált az elmúlt hetekben, mi azonban azt olvassuk ki a gazdasági mutatókból, hogy egyértelműen optimistának lenni a jelenlegi helyzetben legalábbis bátor vállalkozás. A hazai kötvénypiacra lefordítva: bár a legnehezebb időszakokhoz képest azt mondhatjuk, hogy a likviditás némileg magasabb, kissé felemás a kép az állampapírpiacon. A rövid papírok tekintetében teljesen normális piacról beszélhetünk, a másodpiacon inkább a kereslet tűnik nagyobbnak, az aukciókon nagy érdeklődés mellett fogynak el a papírok. A hozamgörbe közepén továbbra is mesterséges keresletet támaszt az ÁKK a visszavételi aukciókkal, így az ott kialakult hozamszintek nem tekinthetők teljes egészében reálisnak. A hosszú papírok esetében egyfajta kiegyensúlyozottság figyelhető meg. A keresleti oldalt a globális hangulat vezérli (az optimizmus vevőket csalogatott ebbe a szegmensbe), ám mégsem látjuk a hozamok minden határon túli szakadását, miután vannak olyan szereplők is folyamatosan, akik szívesen kiszállnak az aktuális szinteken és inkább a kockázatok csökkentése mellett teszik le a voksukat. Hogy az ÁKK próbálkozik kötvényaukciókkal, azt üdvözöljük és a napokban debütáló rendszert is jónak tarjuk, amely lehetőséget kínál a kibocsátható mennyiség növelésére, amennyiben az érdeklődés nagyobb a vártnál."

„2009 március végére 40% fölé nőtt az államadósságon belül a devizakitettség, köszönhetően a forint kötvények visszavásárlásának, amelyet az ÁKK az IMF hitelkeretből finanszíroz. Ez az arány áprilisban még tovább nőhetett a további visszavásárlások és a 2009/E kötvény lejárata nyomán. Éppen ezért úgy véljük, hogy belátható időn belül nem kerül majd sor devizakötvény kibocsátásra. Mi hozhatna ebben változást? Ha valamilyen pozitív fordulat folytán a kockázati felárunk mondjuk a görögök szintjére csökkenne, akkor már olcsóbb lenne magunkat a tőkepiacról finanszírozni, szemben az IMF hitelkeretből való lehívásokkal. Egy ilyen fordulat nyilván a globális kockázatéhség növekedését jelentené, illetve legalábbis valamilyen olyan intézkedés húzódna mögötte, amely az ország adósságának megítélését kedvezőbbé teszi. Hogy el lehet-e képzelni ilyen intézkedést? Például a forint kötvények ECB repóképessége ilyen lehetne, igen komoly kockázati felár csökkenést hozhatna az erről való döntés, amely legalábbis egyelőre nem került le a napirendről." - hívja fel a figyelmet Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo