hirdetés

Olcsóbb lehet a földgáz az új szabályozással

Az Európai Parlament nagy többséggel fogadta el az uniós földgázpiacra vonatkozó szabályok reformját, amely az Unióba belépő összes gázvezetékre kiterjeszti az uniós szabályozást (beleértve a versenyjogi szabályokat is).
hirdetés

A módosított szabályozás nagyobb versenyt generál az uniós földgázpiacon, mert garantálja, hogy az Unió területére belépő gázvezeték tulajdonosa nem lehet ugyanaz, mint a vezetékben folyó földgázé. A vezetékekhez más szolgáltatónak is hozzá kell férnie, ahogy ez az Unión belül működő gázvezetékek esetében már meglévő követelmény. A fogyasztók a fokozódó verseny következtében alacsonyabb árakat élvezhetnek majd.

Kép: Pixabay

A szabályok felülvizsgálata egyértelműsítette a nem uniós partnerrel - így például a brexit utáni Egyesült Királysággal - bonyolított jövőbeli gázvezeték-projektekre vonatkozó jogi szabályzást.

Az Európai Unióban forgalmazott földgáz 70 százaléka az Unión kívülről, elsősorban Norvégiából, Oroszországból és Algériából érkezik, többnyire gázvezetékeken keresztül.
A módosított szabályok kizárólagos hatáskört biztosítanak az Uniónak az Unión kívüli tagállamokkal kötött új gázvezeték-szerződések terén, így a szabályok alóli felmentés megítélésében is. Az Európai Bizottság abban az esetben engedélyezheti egy tagállamnak, hogy a saját területére belépő, új gázvezetékről szóló tárgyalásokat kezdjen egy Unión kívüli országgal, ha értékelése szerint az nem mond ellent az uniós szabályzásnak, és nem veszélyezteti a versenyt vagy az ellátás biztonságát. A Bizottságnak bármilyen mentesség javaslása előtt egyeztetni kell a többi tagállammal, de a felmentésről szóló döntést a Bizottság hozza meg.
Van élet a Gazpromon túl is
Lengyelország uniós segítséggel épített termináljára egyre nagyobb mennyiségben érkezik cseppfolyósított gáz, Amerikából is. A lengyelek az energiahordozó áránál fontosabbnak tartják az ellátás biztonságát, a függetlenedést az orosz Gazpromtól.
A már meglévő gázvezetékekkel kapcsolatos mentességről az irányelv életbe lépését követő év folyamán továbbra is a tagállamok hozhatnak döntést. A felmentés nem korlátozhatja a versenyt.

Jerzy Buzek lengyel néppárti jelentéstevő szerint

„Sok, nyereségorientált piaci szereplő szerette volna, ha a tárgyalások kudarcba fulladnak, mert a megállapodás nélkül az uniós szabályozás nem vonatkozott volna a nem uniós tagállamokból érkező gázvezetékekre. De ami egyes szereplőknek nyereség, az az európaiaknak és az egész energiauniónak több szinten veszteség lett volna. Mostantól minden, Unión kívülről érkező gázvezetékre, így az Északi áramlat 2-re is az uniós szabályok vonatkoznak: a hozzáférés harmadik félnek, a tulajdonjogok szétválasztása, a megkülönböztetés-mentes árszabás, és az átláthatóság. Mindez nagyobb energiabiztonságot eredményez kontinensünkön. Mindig is ez volt az Európai Parlament fő célja, és nagyon örülök, hogy sikerült ezt elérni.”

 

 

hirdetés

Véleményvezér

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo