hirdetés

Mindenkinek üzen a bankja - érdemes lesz jól átnézni, mennyi ment bankolásra

Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla, ráadásul a hónap végéig mindenki kézhez kapja az úgynevezett egységes díjkimutatást, amelyből minden bankszámlával rendelkező megnézheti, mennyit költött tavaly pénzügyeinek intézésére. Közben pedig a bankok emelhetik a díjaikat részben a magas infláció miatt - hívja fel a figyelmet a money.hu összeállítása. Ebben a helyzetben kiemelkedően fontos a megfelelő bankválasztás. 

hirdetés

Változhat az alapszámlák maximális díja

Változás jöhet a bankszámlák szabályozásában Magyarországon, az alapszámlák esetében, amelyeknek - egy korábban született uniós szabály szerint - 2016 őszétől minden bank kínálatában kötelezően szerepelnie kell. 

Január végéig mindenki értesítőt kap (Fotó: Deposithotos)
Január végéig mindenki értesítőt kap (Fotó: Deposithotos)

A jelenlegi szabály azt mondja ki, hogy az alapszámlák maximális díja az előző évben érvényes minimálbér 1,5 százaléka lehet, ám a gazdaságfejlesztési tárca ezt a limitet 0,5 százalékra mérsékelné egy most megjelent - még el nem fogadott -  rendelettervezet alapján. A gyakorlatban arról szól ez a tervezet, hogy a visszafogott bankolási szokásokhoz passzoló alapszámla havi díja legfeljebb ezer forint lehet, míg a mostani szabályozás alapján 3 ezer forint lenne a maximum, tavaly egyébként valamivel több mint 2500 forint volt a plafon. 

“Az alapszámla az egyik legegyszerűbb szolgáltatási palettát felvonultató konstrukció, amelyet az erről szóló uniós szabálynak megfelelően 2016 őszétől minden banknak kötelezően biztosítani kell a kínálatában. Az alapszámlások havonta kétszer vehetnek fel ATM-ből készpénzt összesen 150 ezer forint értékben, vagy az adott bank egyik fiókjában havonta egyszer legfeljebb 50 ezer forintot. Papíralapon vagy elektronikusan havi 4 utalás benne van a díjban, amelyek összértéke maximum 100 ezer forint lehet” - mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

A további tranzakciókért viszont az aktuálisan érvényes feltételeknek megfelelően díjat számlázhat az adott bank. Az alapszámla bevezetésével az Európai Unió célja az volt, hogy azok számára is elérhető legyen egy megszabott szolgáltatási palettát nyújtó bankszámla, akik korábban nem rendelkeztek vele, és a legalapvetőbb tranzakciókat hajtják végre. A money.hu összeállításából kiderül, hogy több bank az eddigiekben a maximálisnál alacsonyabb áron kínálta az alapszámlát, ezért az érintetteknek érdemes volt megnézniük, melyik pénzintézet adta ezt a legolcsóbban. 

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo