A Magyar Édességgyártók Szövetsége szerint 2024 mennyiségben stagnáló piacot hozott, és idén is hasonlóra, vagy enyhe csökkenésre számítanak, ahol a hagyományos, valamint az új és prémium termékek iránti kereslet, az esetlegesen fokozódó exporttevékenység és az innovatív fejlesztések adhatnak lehetőséget a szinten tartásra.
A világgazdasági és világpolitikai folyamatok most már egyik napról a másikra is megjósolhatatlan eseményei előre tervezhetetlen hatásokat tehetnek az üzleti életre, ezért a rugalmasság, alkalmazkodóképesség most minden cég számára az „élet vizét” jelenti. A költség- és szabályozási környezet súlya továbbra is meghatározó tényező marad – véli a szakmai szervezet.
Fotó: Depositphotos
Mi történt tavaly?
A magyar édességpiac 2024-ben is folytatta alkalmazkodását a globális és hazai kihívásokhoz. Stagnáló mennyiségek mellett a forgalom értéke nagyjából 7 százalékkal nőtt, tehát a számos árfelhajtó hatás ellenére az édességek átlagos áremelkedése lényegében nem tért el az élelmiszer árak KSH által mért 6 százalékos szintjétől.
Eközben a nyersanyagárak drámai ingadozása, az energiaköltségek emelkedése, a munkaerőhiány és a csomagolóanyagok árának növekedése egyaránt nyomást gyakorolt a gyártókra. Egy tonna kakaó ára például 12 ezer dollár fölé emelkedett decemberben, a cukor pedig világszinten mintegy 50 százalékkal drágult. A piac hihetetlen hektikusságát mutatja, hogy októberben a kakaó ára még csak 6.500 dollár volt, és 2025 tavaszán, e közlemény kiadásakor már visszakorrigált a tizenkétezer dolláros szintről nyolcezerre. Cégvezető legyen a talpán, aki erre tervezni tud.