hirdetés

Jó vezetőnek születni kell?

A General Electric legendás főnöke, a 80 éves Jack Welch öt alapvető vezetői képességet azonosított és szerinte ebből csak kettő sajátítható el tanulással. Ön kitalálná melyek azok, amikkel születni kell?

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Az igazán karizmatikus, emlékezetes vezetők kiemelkednek az átlagból. Velük született tehetséggel rendelkeznek, vagy életútjuk során sajátítják el azokat a képességeket, amik mások irányítására teszik képessé őket?

Jack Welch, aki emberek százezreit irányította életében -és újabban online MBA-kurzust kínál saját menedzsment intézetében - nem kis tekintély e témában. Véleménye szerint a mérleg nyelve a született tehetségek irányába billen - vagyis igazán nagy vezető abból lesz, akinek az alaptulajdonságai adottak ehhez.

Hogy miért olyan fontos ezt előre látni? A téma mindennapos kérdés a HR-eseknél, akiknek ki kell szemelniük az ígéretes tehetségeket, akik képesek felemelkedni a céges szamárlétrán és később vezetővé válni. (Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy a cégvezetés is egy szakma, amiben muszáj képeznünk magunkat.)

Kik lesznek a jövőképes vezetők?
A globális szintű bizonytalanság a felsővezetők egyik fő aggodalma. Minden második bizonytalan abban, képes lesz-e kezelni a jövőben az üzleti élet komplexitását, miközben minden harmadik vezető egyre nagyobb mértékű komplexitást jósol. Mi segíthet a ma vezetőinek abban, hogy felkészüljenek a gyökeresen megváltozott környezet kihívásaira? Itt olvashat róla.
Welch szerint a kiemelkedő vezetőknek öt alapvető képességgel kell rendelkezniük. Listájába vette be az integritást, vagyis az egy bizonyos értékrendhez való ragaszkodás képességét és az intelligenciát sem, mert szerinte ezek minden állásnál alapkövetelmények, nemcsak a vezetőknél. Hasonló okból az érzelmi intelligenciát, illetve érzelmi érettséget sem kifejezetten a vezetővé váláshoz, inkább az általános sikerességhez szükséges tulajdonságnak tekintette.

Pozitív energia

A vezetőnek motiválnia kell és képesnek lennie arra, hogy megláttassa alkalmazottaival, miért kell egy bizonyos irányba haladniuk, milyen értéket tudnak teremteni azzal, amit csinálnak. Vagyis minden embernek át kell tudnia adni, hogy miért fontos, hogy éppen ő is a cégnél dolgozik. Ezzel tud ugyanis megfelelő hatékonyságot és lojalitást elérni ahhoz, hogy a csapat tényleg jól működjön - a cég érdekében.

A pozitív energia azért is fontos, hogy a vezető megfelelően dinamikus, optimista és inspiráló tudjon lenni nap mint nap. Mert a nehéz időszakok minden vállalkozás életében előfordulnak, ilyenkor pedig a vezető feladata, hogy átsegítse a holtpontokon az elkeseredett, lelombozott, alul motivált dolgozókat.

Kép: Flickr

Mások erősítésének képessége

A pozitív energia fertőző - vagyis ha a vezetőnek elég sok van belőle, egy idő után az egész céget át fogja hatni. Egy kiváló vezetőnek fontos képessége, hogy nem csak az ő energia szintje van magasan, hanem képes az egész cégben az összes munkatársnak juttatni belőle. Ha a vezető képes pozitív (!) energiákat átadni, azzal nagyságrendekkel többet tud kihozni a csapatából. Ezzel felvértezve a beosztottak meg tudnak birkózni addig lehetetlennek tűnő vagy túl nehézkesen megoldható kihívásokkal és képesek dupla akkora erőbedobással küzdeni egy-egy fontos cél érdekében.

Mindenki találkozott már negatív hozzáállású vezetővel életében. Ha arra gondolunk, mekkora hatása volt ennek a mindennapi munkánkra, mennyivel nehezebben haladtunk mindennel, könnyű elképzelni, hogy micsoda szárnyakat adhat az ellenkezője.

Tényleg megváltoztatja a személyiséget a vezetői szerep?
Miért van az, hogy az állásinterjúk során tökéletesen teljesítő leendő vezetőnek nagy jövőt jósolnak, majd pár hónap alatt mégis kudarcot vall? A válasz nem a köztudatban élő vezetői kompetenciákban keresendő, hanem azokban, amelyekben megjelennek mások is, és amelyek nagymértékben a beosztottakkal való interakciók minőségére irányulnak, mint az EQ, motiválás, delegálás, bizalom vagy éppen a kapcsolatépítés.
Bevállalós határozottság

Welch "edge"-nek nevezi azt a tulajdonságot, hogy egy kiváló vezető nem ijed meg attól, hogy bevállalós célokat tűzzön ki. Lehet, hogy egyesek elborzadnak majd attól, milyen profitrátát, forgalmat vagy piaci térnyerést akar az idén elérni, de a vezető tudja, hogy amit fejébe vett, az nem irreális ábránd, hanem igenis valószerű célkitűzés.

Attól sem ijed meg, hogy népszerűtlen döntéseket hozzon (ilyen például a drasztikus leépítés). Magyarán a jó vezető nem határozatlan, a kellemetlen helyzetekben is képes jól, megalapozottan és főleg határozottan dönteni.

A végrehajtás képessége

A jó vezető nem csak stratéga, hanem remek végrehajtó is. Meg tud győzni embereket, oda tud hatni, ahol nem működik kellőképp a munka. Jól kommunikál és kiválóan szervez. Nem csak távlati célokat tűz ki, de azt is tudja, hogyan kell lépésről lépésre eljutni oda, vagyis képes a dolgokat egyszerűen és a lehető leghatékonyabban elvégezni.

Hisz az elszámoltathatóságban, megköveteli beosztottjaitól, hogy mindenki határidőre és az elvárt színvonalon teljesítsen. Érti a gyors cselekvés erejét és mivel tisztában van vele, hogy a végrehajtás épp oly fontos, mint a tervezés, tudja azt is, hogy azokat az alkalmazottakat, akik jó végrehajtók, díjazni kell az eredményeikért.

Kép:Flickr

Megszállottság, szenvedély

A jó vezető nem lehet vértelen alak. Tele van elkötelezettséggel és szenvedéllyel a munkája iránt - Welch szerint nehéz bármiben is sikeresnek lenni anélkül, hogy hinnénk benne. A jó vezető tehát mélységesen hisz abban, amin fáradozik és képes minden erejét bevetve küzdeni a cég eredményeinek, termékei színvonalának és munkakörülményeinek javításáért.

A fenti öt fontos vezetői tulajdonság közül tehát a menedzser guru szerint mindössze kettő az, amelyben komoly fejlődést lehet elérni, ha valaki nélkülük született.

A pozitív energia és a képesség, hogy energetizáljunk másokat, Welch szerint nem tanulható sajátosságok. Ezek vagy részei valaki személyiségének, vagy nem. Ugyanígy a szenvedélyesség is személyiségbeli kérdés. Vagy van, vagy nincs. Nem lehet megtanulni, hogy lehet teljesen, ízig-vérig átitatódni egy-egy "üggyel". Az ilyen személyiségek tele vannak lelkesedéssel, kíváncsisággal és tettrekészséggel. Minden érdekli őket, az emberek, a technológiák, a társadalmi jelenségek, és önkéntelenül is igyekeznek üzletté, üzleti lehetőséggé fordítani azt, amit maguk körül látnak. (Persze, véleményünk szerint lehet, hogy ott van valakiben a szenvedély, csak még nem találta meg azt az ügyet, ami kihozza azt belőle...)

Tanulható viszont a bevállalós határozottság és a végrehajtás képessége, amelyeket Welch szerint szorgalommal és elszántsággal bárki megszerezhet. Vagyis, akiben megvan a szikra, ezekkel léphet magasabb szintre.

Az újonnan felvett alkalmazottakat (jó esetben) tudatosan képzik a cégek és a középvezetők között is elkél a tréning.Welch szerint azokat az embereket érdemes továbbképezni, akikben a három alapképesség megvan. Ha megadjuk hozzá a tanulható kettőt, kiváló vezetővé válhatnak.

Welch szerint a legjobb tanítómester maga a harc. A szabadpiacon, a piacgazdaságban az ember küzd a cége fennmaradásáért, hogy a konkurencia ne hagyja le és ne nyomja el idővel. A bevállalós határozottság és a végrehajtási képesség alapvetően az önbizalomból erednek. És ha az ember elég sokszor volt már döntéshelyzetben, finomodik, rutinná válik a döntés képessége, ez pedig segít.

Forrás: LinkedIn, inbusiness.ae

hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo