hirdetés

Itt egy újabb aggasztó inflációs adat: 1988 óta nem mértek ekkora drágulást

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban a fogyasztói árnövekedés éves szinten átlagosan 10,3 százalékra gyorsult augusztusban az egy hónappal korábbi 10,2 százalék után.

hirdetés

Júniusban szintén 10,3 százalék volt az infláció, 1988 óta ekkor nőtt először a legmagasabbra. Az energiaár infláció 30,2 százalékra lassult augusztusban éves szinten az OECD-országokban a júliusi 35,3 százalékról. A növekedés ütemének lassulása a szervezet 38 országának több mint 60 százalékában volt megfigyelhető. Az élelmiszerárak emelkedése ugyanakkor a júliusi 14,5 százalékról 15 százalékra gyorsult.

Az élelmiszer- és energiaköltség nélkül számított fogyasztói árak (maginfláció) 7,2 százalékkal emelkedtek augusztusban az egy hónappal korábbi 6,8 százalékos bővülés után.

Augusztusban a G7-országok inflációja átlagosan 7,5 százalékra lassult a júliusi 7,6 százalékról az energiaárak növekedésének gyengülése miatt. Az Egyesült Államokban az augusztusi infláció 8,5 százalékról 8,3 százalékra, Franciaországban 6,1 százalékról 5,9 százalékra, az Egyesült Királyságban pedig 8,8 százalékról 8,6 százalékra lassult. Németországban ugyanakkor az infláció 7,5 százalékról 7,9 százalékra gyorsult.

Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 9,1 százalékra nőtt a júliusi 8,9 százalékról, az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított fogyasztói árak emelkedése 4 százalékról 4,3 százalékra gyorsult augusztusban.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának előzetes adatai szerint a HICP-index növekedési üteme szeptemberben 10 százalékra, a maginfláció pedig 4,8 százalékra gyorsult az euróövezetben.

A G20-országok inflációja augusztusban 9,2 százalék volt, harmadik hónapja nem változott.

(MTI)

hirdetés

Véleményvezér

Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.
A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo