Ezek a cégek végül jól jártak az amerikai importvámokkal

Trump vámháborúja az európai acélipart is átrendezheti, miközben a török acélgyártók is Európába importálnának, ezért az Európai Bizottság újabb vámokat vetett ki. A nyersanyagot forgalmazó cégek örülhetnek az emelkedő áraknak.

A júliusi mélypont után újra emelkedik az Unióban gyártott, többnyire az építőipar által felhasznált betonacél ára, miután az Európai Bizottság néhány hete újabb antidömpingvámokat vetett ki. A döntésre égető szükség volt, mert az elmúlt félévben a tengerentúlról kiszorult rendkívül olcsó, főleg orosz, indiai és török alapanyagok ellepték a kontinens piacát, veszélyeztetve ezzel az európai gyártókat. Emellett az Egyesült Államok és Törökország között kirobbant kereskedelmi háború is fokozta feszültséget, mivel az amerikai piacról kiszorított olcsó török acélipari termékek szintén az európai piacokon próbáltak új vevőket találni, jócskán leszorítva az árakat, mutat rá az acél- és műanyagipari termékek nagykereskedelmével foglalkozó Carboferr Zrt.

Dömping indult

Kína után India is visszafogná az amerikai nyomulást
Az Európai Unió és Kína példájára India is korlátozni kívánja az amerikai technológiai óriások tevékenységét azok leggyorsabban fejlődő, 1.3 milliárd lakosú piacán.
Augusztus óta folyamatosan drágulnak az acélipari termékek az Európai Unióban, mivel magas a belső piaci kereslet, a külső behozatalt pedig korlátozzák az Európai Bizottság által nyáron kivetett antidömpingvámok. Az említett intézkedésre azért volt szükség, mert a március elején bevezetett – elsősorban a kínai acélipari termékekre kivetett, de leginkább Brazíliát, Oroszországot, Indiát sújtó – amerikai vámok következtében jelentős mennyiségű, a tengerentúlról kiszorult acélipari termék árasztotta volna el az EU piacát.

Az európai gyártók helyzetének az Egyesült Államok és Törökország között nyáron kirobbant kereskedelmi háború sem tett jót: a Trump-adminisztráció által Törökországra kivetett alumínium- és acélvámok mértékének megduplázása (az előbbinél 10%-ról 20%-ra, utóbbinál 25%-ról 50%-ra történő emelés) miatt a török fél kénytelen volt a már amúgy is rendkívül olcsó acélipari termékeit az EU piacán értékesíteni, ami újabb vámpolitikai intézkedéseket kényszerített ki az Unió vezetésétől. (11%-os arányával az Egyesült Államok jelentette a legnagyobb felvevőpiacot török exportőrök számára 2017-ben, ami az USA teljes acélimportjának 7%-át tette ki.)

Kép: Pixabay

„Az európai döntéshozók gyorsan reagáltak és időben felkészültek az olcsó, ráadásul a tengerentúlról most kiszorított acélipari termékek dömpingjére, a védővámok hatékonyságát pedig visszaigazolják az elmúlt hetek Európában tapasztalt acélpiaci fejleményei” – mondta el Fazekas Roland, a Magyar Acél- és Fémkereskedők Egyesületének (MAFE) elnöke és a Carboferr Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: az alacsony volumenű magyar-török acélipari kapcsolatokat érdemben nem befolyásolja a nemrég kivetett antidömpingvám.

Magasan maradnak az árak

A Bizottság által július 19-én meghozott ideiglenes intézkedések 23 acélterméket érintenek és csak abban az esetben vetik ki rájuk a 25%-os vámot, ha az adott országból történő behozatal már meghaladja az elmúlt három év importjának az átlagát. A döntés minden bizonnyal súlyosan fogja érinteni Törökország négy legfontosabb uniós acélfelvevő piacát is: Olaszország (6%), Nagy-Britannia, Románia és Spanyolország (4-4-4%) szerepe jelentősen visszaeshet a következő hónapokban.

A döntés pozitív következményei viszont már most látszanak az európai piacon: számos acélipari termék mellett, többek között a Nyugat-Európában gyártott – leginkább az építőiparban használt – betonacél, valamint a különböző – ugyancsak az építőiparban, illetve a gépgyártásban és a járműiparban felhasznált – lemeztermékek tonnánkénti ára augusztus közepén már meghaladta az 560, illetve 610 eurót, ami mindkét termék esetében a júliusi mélyponthoz képest közel 5%-os emelkedést jelent. „Az év hátralévő részében legrosszabb esetben is stagnáló árakra lehet számítani, ami a hazai gyártók és kereskedők számára különösen örömteli fejleménynek ígérkezik” -tette hozzá Fazekas Roland.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo