Kína után India is visszafogná az amerikai nyomulást

2018. szeptember 04. kedd - 17:10 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Unió és Kína példájára India is korlátozni kívánja az amerikai technológiai óriások tevékenységét azok leggyorsabban fejlődő, 1.3 milliárd lakosú piacán.

 

Indiában, akárcsak a világ legtöbb országában amerikai nagyvállalatok birtokolják az internetes szolgáltatásokat: vezet a Facebook, az Amazon, a mobilok túlnyomó részén az Android fut.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az ország kormányát lépésre indította, amikor a Cambridge Analytica botrányánál kiderült, hogy az országos választások előtt 560.000 indiai állampolgárt próbáltak az interneten befolyásolni, hogyan szavazzon. India, amely egy évszázadig brit uralom alatt állt, úgy érzi, újfajta gyarmatosítás áldozata és tenni ellene.

Az előkészültben lévő intézkedéseket nem csak az EU amerikai nagyvállalatok elleni rendszabályai befolyásolják, hanem Kína politikája is. Bár nem értenek egyet azzal, hogy a kínai vezetés elvágta polgárait a világméretű internetes összeköttetéstől, de helyesnek tartják, hogy ott az amerikaiak helyett nagy hazai szolgáltatók működnek.

Rohamtempóban terjeszkedik Kína Európában
Európa felé tolódott el idén a kínai befektetések súlypontja, miközben jelentősen csökkent a Kínából Amerikába irányuló működőtőke értéke – derül ki a Baker McKenzie jogi iroda nemzetközi elemzéséből. Az autóipar, az egészségügy és a biotechnológia váltak Kína külföldi működőtőke-befektetéseinek célpontjává.

Egyetértenek Kínával abban is, hogy – nemzetbiztonsági okból – ne engedjék meg külföldi vállalatok hozzáférését polgáraik adataihoz és azt sem, hogy a szolgáltató Indiában gyűjtött adatait az országon kívül tárolja. Ugyanakkor, az említett biztonsági okból, szabad hozzáférést kívánnak az illetékes hazai szerveknek az indiai adatokhoz.

Az érintett amerikai nagyvállalatok próbálják visszaverni ezeket a törekvéseket, azzal érvelve, hogy rengeteg munkahelyet biztosítanak az országban és a korlátozások az amerikai beruházások visszaeséséhez vezetnek majd, pedig erre az országnak, éppen a technológiai fejlődés érdekében, nagy szüksége van.

Elemzők szerint mindenesetre az amerikai cégeknek aligha lesz más választása, akárcsak az EU vagy Kína esetében: tudomásul kell majd venniük az indiai igényeket.

(Forrás: The New York Times)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.