hirdetés

Az állam maradjon kívül a gazdaságon - a milliárdos szerint

A magántőke természeténél fogva inkább kapaszkodik racionális, a politika pedig inkább irracionális dolgokba. Ahol a politika igyekszik visszafogni magát a gazdaságban, a pénzügyekben, ott csekélyebb a korrupció, hatékonyabb például az EU-s támogatások felhasználása is - véli Jan Kulczyk lengyel milliárdos.
hirdetés

Jan Kulczyk az Alapblog.hu-nak adott interjúban kitér arra, hogy az európai döntéshozók felelőtlenül politizálnak, politizáltak az utóbbi évtizedekben. A fő probléma, hogy az Unión belül egymás mellett, egymást némelykor gáncsolva huszonnyolcféle energiapolitika működik. Ahány tagállam, annyi energetikai politikai elképzelés… „Ez abszurditás: Európa országai önmagukat egyre kiszolgáltatottabbá tették a nagy nemzetieskedésükkel. Olyan jól hangzó szlogenekbe kapaszkodtak, minthogy „az energiaszektor nemzetbiztonsági, nemzetstratégiai ügy, a nemzeti szuverenitás záloga, ezért azt kizárólag nemzeti fennhatóság alatt szabad kezelni” – nyilatkozta Kulczyk. Ez az a hozzáállás, ami oda vezetett, hogy az európai energiaszektor a leggyengébben teljesítő ilyen terület az egész fejlett világban. Ennek jellegzetessége, hogy az Európában megtermelt energia két és félszer drágább, mint az Egyesült Államokban.

A távközlési piacon politikai beavatkozások nélkül, simán zajlik a hálózatok folyamatos fejlesztése és összekapcsolódása, az innováció. A szolgáltatások javulnak, az árak esnek. „Mert mindannyian, akik e szektorba befektetünk, folyamatos versenykényszernek vagyunk kitéve. Egyébként pedig ott a leglátványosabb a fejlődés, ott tudnak a kisemberek a legolcsóbban és a legszínvonalasabban kommunikálni egymással, ahol a privát szférát a legkevesebb állami szabályozóval terhelik meg” – mondta az interjúalany.

Jan Kulczyk
A Forbes magazin friss listája szerint az Jan Kulczyk Lengyelország legnagyobb adófizetője, ő a leggazdagabb lengyel, sőt egész Európa egyik leggazdagabb polgára (4,2 milliárd dollárosra becsült magánvagyonnal).
A bankszféráról is véleményt alkot a lengyel milliárdos: „a Deutsche Bank nevében hordozza, hogy egy német pénzintézetről van szó. De Németországban ma már senki sem várja el, hogy a Deutsche Bankot valóban csakis született németek birtokolják és csak is ők irányíthassák. A Deutsche Bank hét főből álló igazgató tanácsában egy indiai a főnök, a többiek, kettő kivételével, szintén külföldiek, nem németek. Annak kell az egyedüli szempontnak lennie, hogy a menedzsment tehetséges, rátermett emberek kezébe kerüljön, akiknek kiválasztásába ne szólhasson bele semmiféle politika.

Így működnek a dolgok ott, ahol komolyan veszik a versenyképesség, a hatékonyság, a termelékenység folyamatos emelését.” Európában a gazdasági fejlődés nincs tekintettel országhatárokra, nemzetekre, legfeljebb régiókra.

A magántőke természeténél fogva inkább kapaszkodik racionális, a politika pedig inkább irracionális dolgokba. Ahol a politika igyekszik visszafogni magát a gazdaságban, a pénzügyekben, ott csekélyebb a korrupció, hatékonyabb például az EU-s támogatások felhasználása is. „Csak hogy hazabeszéljek: Lengyelország Európa gazdaságilag, pénzügyileg egyik leginkább legyengült országából azáltal vált egy tartós gazdasági sikersztorivá, hogy az 1990-es évek elejétől kezdődően következetesen liberalizálta önmagát. Az elején ehhez fel kellett ugyan vállalnia 15 százalékos gazdasági visszaesést, de a szisztematikus és soha vissza nem vont privatizációknak, az önállóan felvállalt pénzügyi fegyelemnek és annak köszönhetően, hogy a politikát mindig sikerült megfelelő távolságban tartani a gazdasági folyamatoktól, Lengyelország évről évre tartós gazdasági növekedést volt képes produkálni.

Korrupció Magyarországon: a fejtől bűzlik
A vállalkozások szerint a cégek közti korrupciós viszonyok nem romlottak az elmúlt években, de az állami szférában egyre többen tartják a markukat. Nem csak állami, hanem önkormányzati szinten is rosszabbnak érzékelik a helyzetet. Itt találja a részleteket.
A gazdaság gyakorlati működtetése mindenképpen jobb kezekben van, ha a tulajdonosok meghatározó többsége magánbefektető, ahol biztosítják számukra a relatíve tiszta versenyfeltételeket, akiknek nem kell folyton tekintettel lenniük politikai elvárásokra. A nemzeti érdeknek valójában nem szabadna mást jelentenie, mint azt, ami a közjót szolgálja, ami hasznos, ami bizonyíthatóan jó.

„Én csak azt vettem észre munkám során, hogy ha hagyják a tőkét, tőkést szabadon cselekedni, akkor az sokkal nagyobb eséllyel szolgálja az emberek túlnyomó többségének reális érdekeit, mint az a kormány és államapparátus, amely kisajátítja magának a jogot annak eldöntésére, hogy mi a nemzeti érdek és mi az, ami nem az” – tette hozzá Kulczyk.

hirdetés

Véleményvezér

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?
Őrületesen olcsó áron hirdeti játékkonyháját az egyik nemzetközi áruházlánc, mégis külföldi boltjaikban érdemes megvenni

Őrületesen olcsó áron hirdeti játékkonyháját az egyik nemzetközi áruházlánc, mégis külföldi boltjaikban érdemes megvenni

Csodaország lettünk. Már az akciós termékek is drágábbak itthon, mint külföldön.
Az oroszok elveszítették tankjaik felét

Az oroszok elveszítették tankjaik felét

Az orosz-ukrán háború úgy tűnik a levegőben dől majd el. A rakéták és a drónok korszakát éljük.
A világ vicce, a britek most már fizetnének is azért, hogy visszatérhessenek valamennyire az EU-ba, amiből kiléptek

A világ vicce, a britek most már fizetnének is azért, hogy visszatérhessenek valamennyire az EU-ba, amiből kiléptek

Ember nem lőtt még akkora mellét, mint a britek a brexittel. Most már úgy vélik, bárcsak egy rossz álom lenne, hogy kiléptek.
Terrorista állam-e Oroszország?

Terrorista állam-e Oroszország?

Az Európai Parlamentben elsöprő többséggel fogadták el azt az állásfoglalást, ami szerint Oroszország terrorizmust támogató állam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo