hirdetés

Állás? Nem kell, csak munkát akarok

Észrevette már, hogy mostanában mintha folyamatosan csúcsforgalom lenne? Mit csinál ennyi ember az utcán, a nap közepén? Senki nem dolgozik? Dehogynem. Csak nem úgy. A szabadúszók gazdasága a PwC előrejelzése szerint 2020-ra 43 milliárd fontos (közel 49 milliárd eurós) iparág lesz.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A „hol dolgozol?” kérdés helyét lassan a „mit dolgozol?” veszi át. Egyre többen ugyanis nem dolgoznak sehol. Valakinek dolgoznak, szabadúszóként. Az ENSZ munkaügyi szervezetének 2015-ös adatai szerint világszerte a dolgozók 17 százalékának van teljes munkaidős szerződése. Európában azért a többség még konkrét cégnek, szervezetnek dolgozik, de a trendek azt mutatják, ez változhat. Magyarországon is érezhető, hogy a pályájuk elején lévő fiatalok, illetve a céges keretektől megcsömörlött, tapasztalt munkavállalók között emelkedik a szabadúszó életmódot választók száma. Az Európai Független Szakemberek Fóruma (European Forum of Independent Professionals – EFIP) idén tavasszal kiadott statisztikái szerint a szabadúszók adják a kontinens munkaerejének leggyorsabban növekvő szegmensét. 2004 és 2013 között a számuk 45 százalékkal gyarapodott – Hollandiában 93, Lengyelországban 88, Franciaországban 85 százalékkal –, mostanra 8,9 millióan vannak az Európai Unióban. Hogy kik is ők? Olyan magasan kvalifikált önfoglalkoztatók, akiknek nincsenek saját alkalmazottai.

Kép:Fotolia

A szabadúszók számának dinamikus növekedésében komoly szerepe van a technológia fejlődésének, ami a korábbiaknál sokkal több szakma képviselői számára tette lehetővé, hogy az alkalmazotti lét helyett valami mást válasszanak. A trend áttörésében fontos szerepe van a megosztás gazdaságának is, amelynek szereplői (köztük az Uber és az Airbnb) tömegek számára kínálták fel az önfoglalkoztatás lehetőségét.

A szabadúszók

Az Egyesült Államokban

  • SzámukjJelenleg 55 millió, az USA munkaerejének 35%-a
  • Becsült bevételük 1000 milliárd USD
  • 63%-uk saját elhatározásából döntött a függetlenség mellett
  • 50%-uk semmi pénzért nem lenne alkalmazott
  • Átlag heti 36 órát dolgoznak
Forrás: Freelancers Union Report 2016

Európában

  • 2004-ben    6,2 millió
  • 2013-ban     8,9 millió
  • A szakemberek 25%-a
  • A művészek 22%-a
Forrás: EFIP Future Working 2013

És még boldogok is

Nem a Magyarországon jól ismert kényszervállalkozókról van szó. A szabadúszók – divatos szóval iPro-k, vagyis independent professional-ek – többsége saját elhatározásból válik függetlenné, a szabadság és a rugalmasság vonzerejének engedve.

A globalizáció, a technológiai fejlődés, az élet gyorsulása, a demográfiai változások, a tudásgazdaság növekedése és az egyre inkább specializálódott szakemberek iránti igény az emberek mind nagyobb részében hívta életre a rugalmasabb, „vállalkozóibb” hozzáállást. A munkát egyre kevésbé a munkavégzés helye, ideje vagy a munkáltató (megrendelő) személye, sokkal inkább maga a tevékenység határozza meg. A most nyugdíjba vonuló generáció még az „egy élet egy munka” elvét vallotta, ma pedig a tipikus karrier a bizonyos ideig tartó alkalmazotti létből, valamennyi szabadúszásból és némi „két munka közötti átmeneti időből” – vagyis akár önkéntes, akár kényszerű munkanélküliségből – áll össze.

A Freelancers Union (FU) 2016-os riportja szerint a szabadúszók sokkal pozitívabban nyilatkoznak a munkájukról, motiváltabbak, erősebbnek és tiszteletreméltóbbnak érzik magukat az alkalmazottként dolgozóknál. Jelentős különbség van viszont a teljesen függetlenként dolgozók és a részidőben szabadúszóként munkát vállalók motivációi között. Előbbiek a szabadságot és a rugalmasságot emelik ki, utóbbiaknál viszont egyértelműen a keresetkiegészítés a döntő szempont. Az FU kutatása szerint a független dolgozók többsége (63 százalék) szerint az ilyen munkavégzés megítélése egyre pozitívabb, és 60 százalék szerint mára elfogadott karrierúttá vált a független munka, ez pedig az anyagiakban is megjelenik. A legnagyobb hátulütő a bizonytalanság, de többségük azt mondja, manapság egy diverzifikált ügyfélkör nagyobb anyagi biztonságot jelent, mint az alkalmazotti lét.

Futás utánuk!

A döntéshozókon az Egyesült Államokban és Európában is egyre erősebb a nyomás, hogy a gazdasági és jogszabályi környezetet a független dolgozók igényeinek megfelelően alakítsák. A megfelelő egyéni vállalkozói formák, lehetőségek és szerződési formák alakítása a szabadúszó munkavállalók könnyebb foglalkoztathatósága érdekében, a szabadúszókra vonatkozó járulékfizetési szabályok kialakítása, adott esetben egyszerűsítése a jelenleg kevéssé átlátható szektor fehéredéséhez is hozzájárulhat.

Az új trendhez alkalmazkodnia kell az oktatási és az adózási rendszernek, emellett megfelelő fizikai és digitális infrastruktúrára lesz szükség. A társadalomnak ahhoz is idomulnia kell, hogy a szabadúszók fizikailag is sokkal mobilabbak, így a juttatásaikat és szolgáltatásaikat is magukkal akarják majd vinni. Kinek kell a kétéves hűséggel helyhez kötött telkoszerződés vagy a kizárólag a bejelentett állandó lakóhelyen igénybe vehető orvosi ellátás? Emellett biztosítani kell, hogy a szociális védőháló ne csak a teljes munkaidős alkalmazottakat védje. Meg kell találni és támogatni a szabadúszók gazdaságának a társadalom számára előnyös elemeit, meg kell védeni a sérülékenyeket, és megteremteni a lehetőségét a jogszerű, biztonságos önfoglalkoztatásnak– hangsúlyozza tanulmányában Marco Torregrossa, az EFIP titkára.

A súlyosan munkaerőhiányos gazdasági környezetben a cégeknek is reagálniuk kell az új trendre. Ha továbbra is alkalmazottakat akarnak, egy jó fizetésnél többet kell kínálniuk. A FU kutatása szerint az amerikai szabadúszók fele számára nincs az a pénz, amiért ismét elszegődnének valahova. Ha viszont elfogadjuk, hogy a potenciális munkavállalók egyre nagyobb része nem akar alkalmazott lenni, a vállalatoknak arra kell felkészülniük, hogy folyamataikat a szabadúszók bevonásával oldják meg. El kell felejteni a „konfekció”-munkaszerződéseket, és kezelni kell tudni a független szakemberek heterogén igényeit.

„Apámnak egy munkahelye volt egész életében, nekem hat, az én gyerekeimnek ugyanennyi lesz egy időben.” Robin Chase, a ZipCar alapítója
A nagyvállalatok egy része már most is úgynevezett tehetségállományokat – „talent pool”-okat – hoz létre bizonyos készségekkel rendelkező emberekből, akiket akkor mozgósítanak, amikor valamilyen kockázat kezelése vagy új szolgáltatás bevezetése esetén plusz külső tudásra van szükség. Ha ez a tudás azonnal rendelkezésre áll, viszont csak szükség esetén kell fizetni érte, az egyértelmű versenyelőnyt jelent a cégek számára. Vagyis a foglalkoztatásnak ez a módja már létezik a cégek kultúrájában, tehát csak egy lépésre vagyunk attól, hogy ne csupán vészhelyzetben vagy átmeneti jelleggel használják. Ha jól kezelik, az új munkaforma segíthet a szakemberhiány és a munkanélküliség enyhítésében, és a szabadúszókat tömörítő szervezetek szerint egy globális meritokrácia kialakulását alapozhatja meg, ahol kizárólag az elvégzett munka számít.

Szűz piac

A szabadúszók nemcsak a munkaerőpiacot formálják át, hanem új piaci célcsoportként is megjelennek, számuk növekedésével pedig már nem is réspiacról van szó. A dolgozóknak közösségi irodákra, modern, távoli közös munkát lehetővé tevő eszközökre van szükségük, de sok más, kifejezetten őket kiszolgáló szolgáltatásra is a munkaközvetítéstől a pénzügyi tanácsadásig. Az ő esetükben az alkalmazottaknál is nagyobb szerepet kap az öngondoskodás minden területen, az amerikai kutatás szerint azonban a többség ennek örömmel néz elébe. Szívesen döntenek arról, hogy a megkeresett pénzt hogyan fordítsák magukra, nem akarnak a munkáltató juttatási csomagjától függeni. Viszont valószínűleg szívesen látják a szakértő segítséget és a rájuk szabott termékeket.

Egyes kockázati tőkebefektetők kifejezetten a szabadúszókat célzó startupokat keresik. Ma még főleg a kereslet és kínálat egymásra találását segítő termékeket és szolgáltatásokat fejlesztőkhöz megy a pénz, hamarosan azonban a szabadúszókra szabott pénzügyi tranzakciókat kezelő eszközöktől a speciális workflow-menedzsmentig szélesedhet a paletta.

hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo