Banki segítséget kapnak az iszapkárosultak

A CIB Bank kifejezett szándéka, hogy segítséget nyújtson a vörösiszap sújtotta térségben hitelekkel rendelkező károsult ügyfeleinek. Ezt szem előtt tartva a bank a rendkívüli helyzet feltérképezését követően az iszapkárosultak konkrét helyzetét könnyítő lehetőségeket és komplex megoldási csomagot alakít ki.

A pénzintézet határozottan állást foglal a tekintetben, hogy nem mond fel hitelszerződést sem a fedezetként bevont ingatlan megsemmisülése, sem károsodása okán, mert az a hiteltartozás azonnali visszafizetési kötelezettségével járna, az érintettek számára beláthatatlan és teljesíthetetlen következményekkel.  Helyette az érintettek helyzetétől függően különböző megoldást biztosít lakossági és kisvállalkozói ügyfelek számára:

  1. A kapcsolódó hitelügyletből fakadó teljes tartozás visszafizetésétől eltekintenek mindazon károsultak esetében, akiknek a katasztrófa miatt semmisült meg az ingatlanuk, vagy a helyreállítás során semmisítették meg az ingatlant, illetve azok esetében, akiknek a biztosító a katasztrófa miatt gazdasági totálkárosnak minősítette a személygépkocsiját.
  2. 2 éves fizetési moratóriumot biztosítanak minden más, a vörösiszap sújtotta három érintett településen, Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen élő magánszemélyek, vagy ott működő kisvállalkozások által, a katasztrófa bekövetkezése előtt igénybe vett finanszírozásra vonatkozóan. Ezt a könnyítést nem kizárólag az ingatlanfedezetes, azaz a jelzáloghitelekre, de bármely típusú, ingatlanfedezet nélküli finanszírozási konstrukcióra is alkalmazzák, például személyi kölcsönre, hitelkártyákra, bevásárlókártyákra, sőt kiterjesztik a személygépkocsi vásárláshoz kapcsolódó lízing-, illetve hitelügyletekre is. Az intézkedési csomag kialakítása során elsődleges céljuk az volt, hogy könnyítést nyújtsanak az elkövetkező 2 évre, amely alatt remélhetőleg valamennyi érintett család helyzete rendeződik. Ez idő alatt az adósoknak nem kell tőkét törleszteniük, kamatot vagy egyéb költséget sem számítanak fel, és a 2 év elteltével közösen tudják kialakítani a további feltételeket.
  3. A fentieken túl - hasonlóan az árvíz által legkritikusabban sújtott területeken tanúsított magatartásukhoz - az ingatlanfedezetes hitelek esetén minden ügylet kapcsán lemondanak a bankra engedményezett vagyonbiztosítás biztosítási összegéről.
  4. Az érintett ügyfelekkel - a még folyamatban lévő kárfelmérés végeredményének függvényében - egyedi tárgyalások során közösen, velük együttműködve kívánják megtalálni a legmegfelelőbb megoldást. A térségben működő ajkai bankfiókban várják az érintettek jelentkezését, ahol a vörösiszap sújtotta területek károsult hitelesei számára személyesen adnak tájékoztatást. Elkerülendő a hosszú várakozást előzetes időpont egyeztetés a (+36 88) 510-030 telefonszámon lehetséges.

Véleményvezér

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo