Rosszul hat a borászatra a globális felmelegedés

A globális felmelegedés komoly hatással van a bortermelésre, ahol mindennél fontosabb a napsütés és a szőlők növekedéséhez megfelelő hőmérséklet. Termelők a szőlők cukortartalmának növekedéséről és a savtartalom csökkenéséről számoltak be.

Magyar Péter lenne jobb a gödörben lévő magyar gazdaságnak vagy Orbán Viktor?
Nem lesz baj abból, hogy a nyugdíjmegtakarításokat ingatlancélra is el lehet költeni?
Online Klasszis Klub élőben Felcsuti Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2024. november 28. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: SXC

A Champagne régió borászai mintegy negyedszázada figyelik a klímaváltozás hatását termésükön, és az elmúlt évtizedben voltak olyan esztendők, amikor a szüret ideje két héttel előbbre jött, mesélték francia bortermelők az International Herald Tribune-nak. Pancho Campo spanyol borszakértő a Klímaváltozás és Bor Világkongresszus alapítója 28 bortermelő vidék adatait vizsgálva (1925-ig visszamenően) arra a következtetésre jutott, hogy az éghajlatváltozás kedvező és kedvezőtlen hatásokkal egyaránt jár. Az említett champagne-i termelők úgy látják, a legmagasabb árakat diktáló évjáratú borok (1947, 1959, 1964, 1973, 1982, 1999) egytől egyig olyan esztendőkből kerültek ki, amelyeket meleg időjárás jellemzett.

Sokakat a 2003-as nyári hőség döbbentette rá arra, hogy valami végleg megváltozott. A francia borvidékeken az elvileg szeptember végén beérő szőlők már augusztus második hetében szüretre készek voltak (ez idő tájt 5 napon át a 40 Celsius-fokot is meghaladta a hőmérséklet), sőt sok helyütt túlértek a szőlőfürtök a forróságban. A 2003-as francia borok elvesztették helyi jellegüket – a Loire-völgyi borok olyan ízt kaptak, mint a Rhône menti fajták. Az ilyen esetek a jövőben egyre gyakoribbak lesznek.

Még abban a hónapban az ország 50 legmenőbb szakácsa és borásza írt levelet az akkori elnöknek, Nicholas Sarkozynek, hogy felhívja az államfő figyelmét a klímaváltozás bortermelésre gyakorolt hatására – az üvegházgáz-kibocsátás 40%-os csökkentését követelték 2020-ra

Franciaországban 2003 és 2009 között minden egyes nyár forróbb volt, mint az elmúlt 30 év átlaga (ez alól csak a 2007-es jelent kivételt). Egy forró nyár még jót tehet a szőlőnek, de az ilyesmi sorozatos ismétlődése már a legellenállóbb fajtát is tönkreteheti, hangoztatta Martin Beniston, az ENSZ Éghajlat-változási Bizottságának (IPCC) tagja a Financial Timesban. (A klímaváltozás egyébként az egész élelmiszeripart veszélybe sodorhatja.)

Átrajzolt bor-világtérkép

Nem ez az első globális felmelegedés
Globális mumussá változott a globális felmelegedés. Ha egy tornádó lecsap egy amerikai városra, vagy jég veri el az alföldi szőlőket, máris a klímaváltozást okoljuk az időjárási anomáliák miatt. Pedig a történelmünk során volt melegebb időszak is az elmúlt harminc évnél. Azonban ha az egyes viharokat vagy aszályokat nem közvetlenül a klímaváltozás okozza is, a gyakoriságukat drámaian megnöveli.
A márkás borok némelyikét nagyon szűk hőmérsékleti tartományban lehet előállítani. A pinot noirhoz 14–16 Celsius-fok szükséges, a chardonnay ennél valamivel tágabb, 14–18 fokos hőmérsékletet igényel.

Ahogy melegedik klímánk – a következő 50 évben 1,5-2,5 Celsius fokkal –, egyes régiókban több szőlő termeszthető, kiterjedtebb földterületeken. Az itt életképes borok skálája is bővülni fog. Ám lesznek régiók, amelyeknél kihívást jelent majd a termelés jelenlegi módjának megőrzése. Megoldást jelenthet a napfény iránti kitettség csökkentése, vagy az eddiginél 100 méterrel magasabb övezetbe költözés.

Ez utóbbival már kísérleteznek Portugália nagy múltú Douro bortermelő vidékén, mert a megváltozott klíma kikezdte a talajt és a szőlőket. Másutt a talajvíz védelmére fordítanak figyelmet, és más szőlőfajtákra térnek át. Szakértők szerint a Bordeaux-i régió minden bizonnyal el fogja veszíteni kiváltságos helyét a borszakmában, mert ott akár 12,5 fokkal is növekedhet a hőmérséklet.

Ausztráliában például, ahol növekszik a talaj sótartalma, tudósok új, sótűrő fajták kikísérletezésén dolgoznak.

Van olyan megfigyelő, aki legyint: amikor az észak-kaliforniai Napa-völgy többé nem állítja elő a cabernet-termés 95%-át, vagy más világhírű bortermelő vidékek csillaga is leáldozik, akkor már nem a bor lesz az emberiség legfontosabb problémája, hanem az alapvető élelmezés, vízszolgáltatás és üzemanyag-ellátás...

A kérdés egyelőre az, vajon a hazai termelők is tapasztaltak-e hasonló változásokat.

Díjazott sivatagi bor
A sivatagi borokat egy híres tanulmány „Chateau Migraine”-nek gúnyolta. Ugyanakkor Omar Zumot Jordániában olyan borfajtát honosított meg a sivatagi klímában, mely díjakat nyert a párizsi nemzetközi borversenyen.
Hogyan lehetséges ez? Megtalálta azt a területet, ahol a vízforrások fenntartható módon használhatók szőlőtermesztésre – vagyis nem apadnak ki. A Világ-egészségügyi Szervezet (WHO) szerint Jordániában a legalacsonyabb az egy főre jutó ivóvízmennyiség.
 

Véleményvezér

Sok nagy okos már világháborút lát

Sok nagy okos már világháborút lát 

Az orosz ballisztikus rakéta bevetése egy teszt volt.
Súlyos higiéniai problémák miatt megbüntették a szekszárdi kórházat

Súlyos higiéniai problémák miatt megbüntették a szekszárdi kórházat 

A büntetés mértéke nevetséges.
Bécsben olcsóbb lakni, mint Budapesten

Bécsben olcsóbb lakni, mint Budapesten 

A jövedelemhez képest Bécsben a legolcsóbb a lakhatás egész Európában.
Obszcén szavakkal fideszes nyugdíjas kommandó fogadta Magyar Pétert a miskolci gyermekotthon előtt

Obszcén szavakkal fideszes nyugdíjas kommandó fogadta Magyar Pétert a miskolci gyermekotthon előtt 

A nyugdíjas fizetések nagyon felizgultak Magyar Péter látogatása miatt.
Elképesztő állapotokat talált Magyar Péter egy gyermekvédelmi intézményben

Elképesztő állapotokat talált Magyar Péter egy gyermekvédelmi intézményben 

Az ellenzéki vezető szerint a Fidesz propagandistákat vet be, hogy az emberek ismerhessék meg a valóságot.
Lesújtó adat a magyarok életesélyeiről

Lesújtó adat a magyarok életesélyeiről 

Az elmaradt reformok tragédiája.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo