Dúsgazdag háziasszonyból ENSZ-nagykövet lett Trump támogatója

2019. augusztus 05. hétfő - 14:50 / piacesprofit.hu
  •    

A külpolitikában teljesen járatlan, dúsgazdag asszonyt nevezett ki országa ENSZ-nagykövetének Donald Trump amerikai elnök. Demokratapárti bírálói szerint annak semmi esélye nem lesz arra, hogy sikerrel vegye fel a versenyt az orosz nagykövettel a világszervezetben, de lehet, hogy éppen ez Trump célja, aki maga szeret külpolitikát csinálni.

Kelly Craft cége révén maga is milliomos, míg harmadik férje, Joe Craft milliárdos bányavállalkozó. A házaspár nagy összegekkel támogatta a Republikánus Pártot, személyesen Trump két millió dollárt kapott tőlük választási kampányára. Viszonzásul az asszonyt két éve kanadai nagykövetnek nevezték ki, de igen gyengén muzsikált a Washington számára fontos poszton, írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

pixabay.com

pixabay.com

Kelly Craft hol háziasszonyként mutatkozott be Kanadában, hol jótékonysági tevékenységét állította előtérbe. Különösen azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy hivatali ciklusa felét, 300 napot, nem állomáshelyén töltötte, hanem magánrepülőgépén rendre hazarepült Kentucky állambéli otthonába.

Amíg nem dolgozik, addig sem árt
Donald Trump amerikai elnök napi munkaidejének 60 százalékát „magánidejének” tekinti. Ezekben az órákban lakásában ül, TV-t néz, twittereket küldözget – de órákat tölt azzal is, hogy szépítse magát.

A szenátus republikánus többségű külügyi bizottsága megerősítette ugyan jelölését, de Craft demokratapárti ellenzői felhívták a figyelmet: a jelöltet ismeret-hiányai teljességgel alkalmatlanná teszik a kulcsfontosságú posztra. Emellett az ENSZ-munka egyik központi kérdése a környezetvédelem – ebben egy szénbánya-tulajdonos feleségétől aligha várható pártatlan állásfoglalás.

Míg Craft elődje, Nikki Haley volt kormányzó sikeres ENSZ-nagykövetként a Trump-kormány tagjának számított, a vitatott utód Mike Pompeo külügyminiszter alárendeltje.