Harmincöt jelentkezésből egy jön össze

2014. október 29. szerda - 20:23 / piacesprofit.hu
  •    

A friss munkavállalók 82 százaléka alkalmazottként – főként beosztott diplomásként, alsó-, közép és felsővezetőként – dolgozik, nettó átlagkeresetük 333 ezer forint. Aki diploma után keres állást, átlagosan harmincöt helyre jelentkezik, amíg munkát talál.

Kép: Pixabay

A 2009-ben, 2011-ben és 2013-ban végzett hallgatók 48 százaléka rendelkezett főállású munkaviszonnyal az abszolutórium megszerzésekor, további 19 százalékuk egy, 31 százalékuk pedig 5 hónapon belül talált állást. Azok, akik a végzést követő hónapokban kerestek munkát, átlagosan 35 helyre adták be pályázatukat, amelyet mindössze 4 alkalommal követett állásinterjú – derült ki a Budapesti Gazdasági Főiskola kutatásából. (Többek között ezért is lehet hasznos elmenni egy állásbörzére.)

A válaszadókat legnagyobb arányban korábbi gyakorlati helyükön alkalmazták (15%), vagy maguk jelentkeztek önéletrajzukkal jelenlegi munkáltatójuknál (14%), illetve személyes ismeretség révén (14%) helyezkedtek el. Álláshirdetésen keresztül 7 százalékuk, állásbörzén pedig 5 százalékuk talált munkát. A megkérdezettek 2 százaléka vállalkozóként kezdett dolgozni, és szintén 2 százalék azon friss diplomások aránya, akik korábbi munkakapcsolataikon keresztül kaptak munkát. További 41 százalékuk egyéb módon helyezkedett el. A válaszadók 78 százaléka saját szakterületén vagy ahhoz kapcsolódó szakterületen dolgozik.

A válaszadók 89 százaléka nyilatkozott úgy, hogy jelenleg is foglalkoztatott, 82 százalékuk alkalmazottként. Az alkalmazottak 68 százaléka beosztott diplomásként, 12 százalékuk alsó-, 9 százalékuk közép, míg 2 százalékuk felsővezetőként dolgozik. A végzett öregdiákok nettó átlagkeresete 333 ezer forint.

A válaszadó végzett hallgatók 14 százaléka vállalt már munkát külföldön, átlagosan 15 hónapig. A legnépszerűbb célország az Egyesült Királyság, 24 százalékuk dolgozott vagy dolgozik jelenleg is ott. Németországban és Ausztriában a külföldön munkát vállalt végzett hallgatók 12, valamint 22 százaléka dolgozott. A külföldi munkaviszony jellemzően (41%) részben kapcsolódik a tanult tudományterülethez, 22 százalék nyilatkozott úgy, hogy munkája teljes mértékben megfelel a szakterületének, 37 százalékuk külföldön vállalt munkája pedig egyáltalán nem kapcsolódik a végzettségéhez.

A közösségi oldalak nélkül nem találunk állást!
Ma már a közösségi média az új álláspiac, és ez a jövőben egyre inkább így lesz. Ennek ellenére sem az álláskeresők, sem pedig a felvételiztetők számára nem mindig egyértelműek, melyek a leginkább bevált jó gyakorlatok, módszerek.