A Google is segít megmenteni a Csendes-óceáni szigeteket

2017. szeptember 15. péntek - 17:05 / piacesprofit.hu
  •    

A talajromlás megállítása és megelőzése a következő évek egyik központi kérdése lesz a kis fejlődő szigetállamok számára, ha teljesíteni szeretnék a fenntartható fejlődési célokat - közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Ezen országok leromlott állapotban lévő földterületeinek felülvizsgálata már tart. Az adatgyűjtés fázisa után a talajromlás felmérésére egy nemzetközi módszert használnak, amelyet már 30 országban teszteltek eddig. Az anyag elkészültével pedig a politikai döntéshozatal is könnyebb lesz a klímaváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos kérdésekben.

Tények

  • A talajromlás évente mintegy 490 milliárd dollár veszteséget okoz, ami lényegesen több a megelőzés költségénél.
  • A rossz állapotban lévő földek 40 százalékán kiugróan magas a szegénység.
  • A talajromlás 1,5 milliárd ember életére és egészségére van közvetlenül befolyással.
Új eszközöket vetnek be a rossz állapotban lévő talajok vizsgálatára. Kép: ©FAO/ Sue Price

Új eszközöket vetnek be a rossz állapotban lévő talajok vizsgálatára. Kép: ©FAO/ Sue Price

Partnerségben a Google-lel, német és európai uniós finanszírozásból, a FAO következő év közepére fejezi be globális összegzését a talajok termőképességéről, a talajtakaró mértékéről és a földalatti szén-dioxid készletekről.

Az ilyen felmérések segítenek az országoknak célok meghatározására és a talajromlás helyett a fenntartható módszerekre való áttérésre. A talajromlás megállítása és a talaj egészségének és termékenységének fenntartása, javítása a 15-ös fenntartható fejlődési célban is említésre kerül.

Közép-Amerikában például a talaj állapotának javítása fák és növénytakaró révén lehetővé tette a helyi gazdáknak, hogy egy hektár terület elegendő legyen ne csak egy, de akár négy tehén ellátására is.

Továbbra is folyik a fertőző szennyezés a Szamosba
Továbbra is fertőző szennyezés ömlik a Szamosba. A folyóból vett minták a folyó magyar oldalán is jelentősebb bakteriális szennyezettséget mutattak. A Greenpeace környezetvédő szervezet azt várja a hatóságoktól, hogy sürgősen lépjenek fel az illegális szennyezés ellen, a lakosság egészségének védelmében.

Működésben

A Zöld-foki Köztársaság volt az első szigetország, amely talajainak állapotát magas felbontású műholdas képek révén mérte fel. Az elemzésben a helyi mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztérium munkatársainak a FAO szakértői segítettek.

„Az első eredmények alapján úgy tűnik, sikerült a rossz állapotban lévő területek egy részét helyreállítani, de van még bőven teendőnk”, mondta Gilberto Correia Carvalho Silva miniszter a FAO rendezvényén.

Ugyanezen módszert alkalmazták az afrikai Nagy Zöld Fal kezdeményezésben is a fák ültetésekor.