Az, hogy milyen ennivalót teszünk az asztalra nap mint nap, nagyon is hatással van világunk helyzetére és azokra a problémákra, amikkel az emberiségnek szembe kell néznie. E problémák közé tartozik az elhízás népbetegséggé válása, a klímaváltozás, a túlzott vegyszerhasználat (a növénytermesztésnél, ami aztán az állatok eledeleként végzi), vagy éppen a kórokozók antibiotikumok elleni rezisztenciája (mert azt is agyba-főbe nyomják az állatokba). Mindegyik összefüggésben van a húsiparral és az állattenyésztéssel.
De ez még nem minden, ami a hatásunkat illeti. Azzal, hogy nagyvállalattól vagy helyi kistermelőktől vásárol nagyszámú ember, javíthat a javak és a bevételek elosztását, segítheti a vagyoni egyenlőtlenségek enyhítését, az ökoszisztémákra nehezedő terhelés csökkentését, az állatok szenvedésének visszafogását is. A kritikus tömeg igenis tehet azért, hogy leáldozzon a fenntarthatatlan termelési metódusok korszaka, hiszen vásárlóként minden nap a forintjainkkal szavazunk bizonyos üzleti praktikák mellett.
Angliában 50 civil szervezet fogott össze, hogy felvilágosítsa a fogyasztókat kulináris döntéseik súlyáról, köztük van az Oxfam és a World Wide Fund for Nature UK is. A szervezetek hangsúlyozzák, nincsen egyedül üdvözítő megoldás, de azért néhány alapelv mentén meg lehet változtatni, felelősségteljesebbé és környezetkímélőbbé lehet tenni gasztronómiai és élelmiszervásárlási szokásainkat.
(Fotó: CompassionUSA)
Az vagy, amit megeszel
1. Válassz legelőről etetett állatokat, mert az állatenyésztés e természetes módja megköti a karbont a talajban. A legelő állatok ürülékétől termékenyebb lesz a föld.
2. Válassz olyan termelési rendszereket és márkákat, amelyek ügyelnek rá, hogy az állatok természetes módon viselkedhessenek, mert olyan körülmények között nőnek fel, melyek elősegítik az egészségüket, s természetes táplálékot is kapnak.
3. Olyan termékeket válassz, melyeket helyi kistermelők állítottak elő.
4. Óvakodj a túlfogyasztástól. Ne tobzódj esztelenül a húsevésben és a tejtermékek fogyasztásában.
5. Igyekezz növényi alapú étrendet követni, mert ez az egészségednek is jót tesz. Egy új kutatás szerint ezzel kiküböszölhető lenne a korai, idő előtti elhalálozások akár egyharmada is. Az egészségtelen táplálkozás elősegíti szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
6. Olyan cégektől vásárolj, ahol az állattenyésztés során minimális mértékben használtak antibiotikumokat. Az úgynevezett "intenzív tenyésztés", amikor ipari méretekben nevelik a jószágokat és összezárják őket szűk területen, hogy a fekáliában tocsogva járkálnak, ott csak az antiobiotikumok intenzív használatával tudják elkerülni a tömeges megbetegedéseket.
7. A hús értékes erőforrás, használd fel az állatok testének minél több részét, hogy minél kevesebb menjen belőle pocsékba.
8. Segítsd a kistermelőket a lakóhelyed környékén, akik kisebb méretekben tenyésztenek, mint a nagyvállalatok, és magasabb minőséget produkálnak. Ezt megteheted úgy, hogy ilyen eladóktól vásárolsz a helyi piacon vagy a kistermelők boltjaiban válsz törzsvásárlóvá. De a húsboltos, akinél vásárolsz, ő is inkább legyen független, nem egy bolthálózat része, ahol nagyvállalatok szállítanak be.
Számos aktivista szervezet kardoskodott már amellett, hogy az élelmiszipari világcégeknek részletekbe menő magyarázatokkal kellene felcímkézniük termékeiket, amelyekben megosztják a termék teljes gyártási ciklusára vonatkozó információkat, például hogy mennyi üvegházgáz-kibocsátással járt az alapanyagok megtermelése és az árucikk elkészítése, legyen szó akár virsliről vagy csomagolt csirkesalátáról.
Még olyan jelzők is, melyeket a tudatos fogyasztóknak szánnak, mint például a "nem ketrecben" (free range) tenyésztett állat sokszor többféleképpen értelmezhető, ugyanis trükköznek a kifejezéssel a cégek, arra is rámondják, hogy szabadon tartott csirke, ami nem teljesen az.
(WEF)