Versenyfutás az idővel: hiánycikk lehet a kávé

2015. március 04. szerda - 20:48 / piacesprofit.hu
  •    

Versenyt futnak az idővel a londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertek szakemberei: a klímaváltozás miatt melegedő hőmérsékletnek ellenálló új kávébabot kell találniuk, mielőtt a világ kávékészletei kifogynak.

Kép: Pixabay

Bár a kávénak számos fajtáját ismerik a világon, a termelők jelenleg elsődlegesen egyetlen fajtát, arab kávét (Coffea arabica) termesztenek. Ez azonban nem képes megmaradni magas hőmérsékleten, és a növénykutatók attól félnek, ha a globális felmelegedésre vonatkozó előrejelzések beigazolódnak, akkor 2080-ra eltűnhet az arab kávé. (Az időjárási szélsőségek már most hatalmas ingadozásokat okoznak a kávé árában.)

“A kőolaj után a kávé a második legfontosabb globális árucikk. Százhuszonöt faja található a Földön, de mi csak egyet fogyasztunk ezek közül. Az arab kávé Etiópiából származik, ám nem bírja a túl nagy forróságot, ilyen feltételek közt kipusztul” – mondta Kathy Willis professzor, a londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertek következő öt évre meghirdetett projektjének elindításakor.

A kutatók most a 124 további kávéfaj vizsgálatába kezdtek annak reményében, hogy azok nem csupán ellenállóbbak a melegebb hőmérséklettel szemben, hanem az ízük is van olyan jó, mint az arab változatnak – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában. (A klímaváltozás elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet idén is a Föld Órája, amelyet a Piac&Profit is támogat.)

A globális kávéfogyasztás mértéke jelentősen megnövekedett az elmúlt néhány évtizedben. A kávé mára a világ legkedveltebb italává nőtte ki magát: a becslések szerint évente 500 milliárd csésze készül belőle világszerte. Nagy-Britanniában a fogyasztók nagyjából 70 millió csészényivel isznak naponta. Az elmúlt években gyenge volt a termés Etiópiában és más országokban is, ha hiány alakul ki a kávépiacon, az árak az égbe szökhetnek, ez is aláhúzza a kutatás jelentőségét.

VESZÉLYBEN A REGGELI KAKAÓNK?
A kakaó árának ciklusos változásai komoly veszélyt jelentenek a nyugat-afrikai kisgazdálkodókra, ám az édességipar új beruházásokkal igyekszik a termelést hosszú távon fenntarthatóbbá tenni.