Oscarral a kezében a klímaváltozásról beszélt DiCaprio

2016. március 01. kedd - 10:10 / klímablog
  •  
  • Előfizetés

Eddig ötször került az Oscar közelébe. Hatodik jelölését sikerült végre díjra váltania. Most, hogy végre rajta volt a világ szeme, köszönőbeszédét arra használta, hogy a klímaváltozás megakadályozása és a környezetvédelem mellett korteskedjen.

Legelőször 20 évesen ült az Oscar-gála nézőterén mint jelölt. Akkor Johnny Depp retardált öcsikéjének megformálásáért szerette a Filmakadémia a Gilbert Grape című filmben. De nem eléggé, hogy ő kapja a díjat. Később az Aviátor, a Véres gyémánt, a Wall Street farkasa révén drukkolhatott magának (utóbbi filmért produceri jelölést is kapott). Mindhiába. Mind a négyszer üres kézzel távozott a gáláról.

A visszatérő című filmben egy olyan férfit alakít, aki alaposan ki van téve az elemek tombolásának, az időjárás viszontagságainak, miután egy medve megharapta, s vadászexpedíciójának tagjai magára hagyták. E szerepéért végre elnyerte az arany szobrot. A kötelező köszönetnyilvánítások után pedig arra használta ki a világ figyelmét, hogy a klímaváltozás veszélyére hívja fel a figyelmet. (Nem először tesz tanúbizonyságot arról, hogy mennyire elkötelezett a klímaváltozás védelmében. Azon befektetők között van, akik mintegy 17 ezer milliárd font értékben kivonják tőkéjüket a fosszilis energiahordozók piacáról.)

Sokan drukkoltak neki, kapja már meg végre a díjat. (fotó: wikipedia)

Sokan drukkoltak neki, kapja már meg végre a díjat.
(fotó: wikipedia)

Köszönőbeszédéből idézünk:

“A visszatérő az ember világhoz fűződő kapcsolatáról szól, ahhoz a világhoz, melyről mindannyian éreztük 2015-ben, hogy a legmelegebb év a hőmérsékletmérések történetében. A produkciónknak a földgolyó legdélibb pontjára kellett mennie, hogy havat találjunk.

A klímaváltozás valós dolog és most történik. Ez a legsürgetőbb veszély, amely egész fajunkat fenyegeti, és kollektíven kell dolgoznunk, véget kell vetnünk a halogatásnak.

Támogatnunk kell azokat a vezetőket a világ körül, akik nem a nagy szennyezők nevében beszélnek, hanem az emberiség egészének érdekében, a bennszülöttekért és a sok milliárd kedvezőtlen helyzetben élő emberért, akiket a leginkább sújt a klímaváltozás. A gyerekeink gyerekeiért, és azokért, akiknek a hangját elnémította a politika és a pénzéhség. Köszönöm mindannyiuknak ezt a csodás díjat ma este.

Ne tekintsük e bolygót úgy, mintha eleve járna nekünk. Én sem teszem ezt a mai estével.”

DiCaprio idén már átvette a társadalomtudatos művészeknek odaítélendő Kristály-díjat a davosi Világgazdasági Fórumon zöld aktivizmusáért.

Az Oscar-gálán egy másik győztes is felszólalt a klímavédelem érdekében. Jenny Beavan, a Mad Max: A harag útja jelmeztervezője ezt mondta az Amerikai Filmakadémia díjának átvételekor:

Sokat olvastam erről, de a Mad Max: A harag útja nagyon jóserejű film is lehet. Ha nem vagyunk kedvesek egymáshoz és ha nem hagyjuk abba a légkör szennyezését, megtörténhet,” amit a filmben látunk.