Negyven százalékkal kell csökkenteni az uniós kibocsátást

2016. december 02. péntek - 19:20 / piacesprofit.hu
  •    

A munkahelyteremtés és a növekedés érdekében, az uniós gazdaság korszerűsítését szem előtt tartva, az Európai Uniónak 40 százalékkal kell csökkentenie a szén-dioxid-kibocsátást 2030-ig.

Füstös civilizációnk (kép: freeimages.com)

Kép: freeimages.com

Az Európai Bizottság az intézkedéscsomaggal szeretné biztosítani, hogy az Európai Unió (EU) a tiszta energiákra átállás következtében megváltozott globális energiapiacon is megőrizze versenyképességét – közölte Maros Sefkovic, az EU energiaügyi biztosa az Európai Bizottság energiafogyasztókra fókuszáló „téli energiacsomagját” ismertetve. A bizottság véleménye szerint az EU-nak vezető szerepet kell vállalnia az átállásban a tiszta energiaforrások használatára, nem csak alkalmazkodnia kell ahhoz. „A szerdán ismertetett javaslatok három fő célja: előtérbe helyezni az energiahatékonyságot; világszinten vezető szerephez jutni a megújuló energiák terén; illetve méltányos feltételeket biztosítani a fogyasztóknak” – hangsúlyozta az uniós biztos.

2020-tól vége a vegyes tüzelésnek?
Magyarország legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája a lakossági fűtés levegőszennyezése. A lakossági tüzelőberendezések kibocsátása Magyarországon még nem szabályozott, de 2020 után az lesz – hangzott el a Tiszta fűtés című nemzetközi konferencián.

Miguel Arias Canete éghajlat- és energiapolitikáért felelős biztos tájékoztatásában hangsúlyozta, hogy a bizottsági javaslatok piaci lökést adnak az új technológiáknak, kedvező feltételeket teremtenek a beruházóknak, növelik a fogyasztók mozgásterét, javítják az energiapiacok működését, és segítenek az éghajlat-politikai célok teljesítésében.

Kiemelte a 2020 és 2030 közötti időszakra szóló, kötelező 30 százalékos energiahatékonysági cél bevezetését, amely egyszerre csökkenti majd az energiaimport-függőséget, új munkahelyeket teremt, és csökkenti a károsanyag-kibocsátást. A bizottság arról tájékoztatott, hogy 2015-ben a tiszta energiákba világszinten több mint 300 milliárd eurót (1 euró mintegy 310 forint) ruháztak be. (Mint korábban megírtuk, az egyes országok számára is új kibocsátási célértékeket ír majd elő a bizottság.)

Véleményük szerint az EU ideális helyzetben van ahhoz, hogy kutatási, fejlesztési és innovációs szakpolitikái segítségével ipari lehetőségként aknázza ki az energiaátállást. A bizottság reményei szerint, ha 2021-től kezdve évente 177 milliárd euró köz- és magánberuházást sikerülne mozgósítani, a szerdán bemutatott javaslatcsomag a GDP-t 1 százalékkal növelné egy évtizeden át, és 900 ezer új munkahelyet hozna létre.