Megmenthetik világunkat a társadalmi kötvények?

2018. június 08. péntek - 19:01 / Kriston László
  •    

Ez a legintenzívebb trend most a tőkepiacokon. A befektetők olyan tematikus kötvényekbe fektetnek, melyek hasznos társadalmi ügyeket finanszíroznak és hozamot is termelnek. Multinacionális vállalatok éppúgy kibocsátanak ilyen kötvényt, mint polgármesteri hivatalok és nemzetközi szervezetek.

A “fenntartható finanszírozás” a pénzpiacok egyik legnagyobb trendje manapság. Az élelmes és értelmes befektetők előtt sem kérdéses többé, hogy világunk nagy bajban van, és a társdalmi jótéteményt, a világmegváltást bizony ötvözni kell a profitelvvel.
Miért fontos a kettő harmonizálása? Mert másképp aligha tudnak olyan hozamra szert tenni, ami nem járul hozzá a világunk romba döntéséhez, a bioszféra kiszipolyozásához és a társadalmi egyenlőtlenségek fokozásához.

Témák, ügyek

A tematikus kötvények egész garmadája létezik, melyekkel olyan ügyeket szolgálnak, mint az élelmezésbiztonság javítása, az üvegházgázkibocsátást ellentételező beruházások, a nemi egyenlőséget elősegítő projektek, a lemaradókat segítő önkormányzati lakásépítések, vagy éppen az egészségügy és az oktatási rendszer reformja. A tematikus kötvényeken belül egy kisebb halmazt jelentenek a társadalmi kötvények.

zöld fogaskerekek megakadnak

Kép:Fotolia

A legismertebb társadalmi kötvények a zöld kötvények. Az Apple és a Unilever is ilyen kötvénnyel finanszírozta infrastruktúrája zöldülését. (A kötvény nem részvény. Adósságállományként jelenik meg a kibocsátók mérlegében.) De a társadalmi kötvényekkel nemcsak a környezetkímélő beruházásokra szereznek tőkét. Általában úgy tartják, hogy a társadalmi kötvények reneszánszát az hozta el, hogy a nemzetközi befektetői közösség azonosulni kezdett az ENSZ Milleneumi Fejlesztési Céljaival. Eddig összesen 50 országban 400 kibocsátó dobott piacra társadalmi kötvényeket 30 pénznemben. A Nemzetközi Tőkepiaci Szövetség (ICMA) 2017-ben kiadott irányelveinek 41 társadalmi kötvény felelt meg eddig. Polgármesteri hivatalok éppúgy használják ezt a finanszírozási formát, mint nemzetközi nem-kormányzati szervezetek, vagy multinacionális óriáscégek.

Jönnek a fegyvermentes kötvények
Szintet lépett a lakossági kézi lőfegyverek elleni küzdelem az Egyesült Államokban: a világ egyik legnagyobb befektetési alapkezelője, a Blackrock ezentúl olyan kötvényeket ajánl a befektetőknek, amelyekből kimaradnak a fegyvergyártók vagy -kereskedők papírjai.

Nagyon felpörgött

2017-ben gyorsult fel a társadalmi és a tematikus kötvények térnyerése. Ez valószínűleg részben annak is köszönhető, hogy a banki kamatkörnyezet finoman szólva csapnivaló. Már egy kis hozam is nagy vonzerőt jelent, pláne ha társadalomjobbító küldetéssel is bír.

  • -700 milliárd milliárd dollárnyi tematikus kötvényt bocsátottak ki világszerte tavaly a Climate Bonds Initiative adatai szerint.
  • -156 milliárd dollárnyi zöld kötvényt adtak ki 2017-ben, ami 78 százalékos növekedést jelent 2016-hoz képest, és jelentősen túllépte a Climate Bonds Initiative 2017-re vonatkozó jóslatát is, ami 130 milliárd volt.
  • -10,5 milliárd dollár értékben 25 társadalmi kötvényt dobtak piacra ugyancsak 2017-ben.
  • -Európában 61, Észak-Amerikában 56, Ázsiában 25 milliárd dollárnyi volumenben adtak ki zöld kötvényeket tavaly.
  • -A zöld kötvények 32 százalékát nemzetközi szervezetek, 30 százalékát vállalatok, 16 százalékát pénzintézetek adták ki. A fennmaradó 22 százalékért helyi hatóságok (például megyei vagy városi önkormányzatok), nemzetállamok és nemzetközi fejlesztési ügynökségek feleltek.
  • -A zöld kötvények legnépszerűbb befektetési célpontja továbbra is az energiaprojektek. 21 százalékuk finanszírozott energiahatékonyságnövelést, 14 százalék fenntartható közlekedési rendszer megvalósítását, 10 százalék légszennyezés megelőzését és kontrollját.
Így éri meg zöld bizniszekbe fektetni
Rengeteg pénz hiányzik a Millenniumi Fejlesztési Célok megvalósításához. Davosban is röpködtek számok arról, hogy mennyi pénz hiányzik abból az éves elvárt invesztícióból, ami segíthetne véghez vinni a kitűzött célokat 2030-ig. A fórumon szó esett arról is, mit tehetnek a befektetők, hogy zöldebb üzleti lehetőségek felé áramoltassák tőkéjüket.

Az idei év még aktívabb lesz

Csak az első negyedévben 2,3 milliárd dollárnyi társadalmi kötvényt adtak ki, míg 2017 első három hónapjában ez a volumen csak egymilliárd dollár volt.

  • -2018 első negyedévében 30 milliárd dollárnyi zöld kötvényt hirdettek meg. Jelen várakozások szerint idén 30 százalékkal nő majd a zöld kötvénykibocsátások volumene, s eléri a 200 milliárdot.
  • -Kenya 20 millió dolláros kötvénykibocsátást tervez vízhálózata fejlesztésére, Hong Kong pedig 12,8 milliárdért adna ki kötvényt, mely a legnagyobb szuverén állam kibocsátásnak lenne.

Az idei két sztár eddig Indonézia és Belgium. Indonézia az iszlám előírásainak megfelelő első zöld kötvényt bocsátotta ki (sukuk) 1,25 milliárd dollár értékben, 5 éves futamidőre, 3,75 százalékos kamattal. A kereslet nagy volt rá. Belgium februárban 4,5 milliárd dollárnyi kötvényt dobott piacra 15 éves lejárattal, 1,25 százalékos kamattal, s ebből közlekedési és megújuló energiás beruházásokat finanszíroz. Belgium egyébként Franciaország és Lengyelország után a harmadik nemzetállam az Unióban, mely zöld kötvényt adott ki.

Céges szereplők

A magánszektorban a legtöbb társadalmi kötvényt nem pénzintézetek, hanem energia- és közlekedési infrastruktúrát üzemeltető vállalatok adták ki. Idén azonban a Mitsubishi UFJ Financial és a Credit Suisse is tervez kibocsátást. A Danone 7 éves lejáratú, 1 százalékos hozamot nyújtó társadalmi kötvényt adott ki nemrég, mellyel 300 millió dollárt szedett be. Az érdeklődés roppant nagy volt, a kötvényt túljegyezték – több mint 700 millió dollárért. A kötvénnyel szerzett pénzt a vállalat az üzletvitelében érintett közösségekre fordítja: segíti a gazdákat, hogy továbbra is GMO-mentes vetőmagokkal dolgozhassanak, támogatja az alultáplált vidéki lakosságot, s olyan mikro- és kisvállalkozások fellendítésére nyújt pénzt, melyek az egészséges táplálkozást terjesztik. A társadalmi kötvények fontos finanszírozási eszközök ahhoz, hogy ne lehetetlenítsük el magunkat az ökoszisztémák tönkretételével, s végső soron ne omoljon össze civilizációnk, vele együtt pedig a gazdaság.

Elindult a Piac & Profit Online Akadémia!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.