Jönnek a fegyvermentes kötvények

2018. április 09. hétfő - 14:04 / kfarkas
  •    

Szintet lépett a lakossági kézi lőfegyverek elleni küzdelem az Egyesült Államokban: a világ egyik legnagyobb befektetési alapkezelője, a Blackrock ezentúl olyan kötvényeket ajánl a befektetőknek, amelyekből kimaradnak a fegyvergyártók vagy -kereskedők papírjai.

Két hónap sem telt el azóta, hogy egy floridai iskolában 17 áldozatot szedett egy iskolai lövöldöző. Az ebből kinőtt fegyvermentességet szorgalmazó mozgalom most meglepő helyről kapott támogatást. A világ egyik legnagyobb befektetési alapkezelője bejelentette: új terméket dob a piacra, amelyből teljesen kizárják a fegyvergyártók és -kereskedők papírjait.

Egy ország fegyverben
A többtucatnyi halottat követelő Las Vegas-i lövöldözés újból a felszínre dobta az Egyesült Államokban a lőfegyverek birtoklásának szabályozási kérdését – holott az a furcsa, hogy ez még egyáltalán kérdés.

Ez új szintet jelent az etikus kötvények piacon: már most is léteznek „zöld” kötvények, amelyekben környezetvédelmi vagy társadalmi szempontból fontos befektetéseket kezelnek, ezenkívül vannak „etikus” alapok, amelyekből a fegyvergyártók vagy az olyan szennyezők, mint az olajipar papírjai kerülnek ki. De a Blackrock elhatározása most mégis aggodalmat keltett a fegyvergyártók körében. Az alapkezelő ugyanis óriási, hatezer-milliárd dolláros értékben forgalmaz értékpapírokat. Ha a befektetők oldaláról valós igény jelentkezik az etikailag „tiszta” papírok iránt, az olyan fegyveriparban és kereskedelemben érdekelt cégek, mint a Sturm Ruger vagy az American Outdoor Branch papírjai bajba kerülhetnek.

De a Blackrock ennél is tovább ment: nemcsak új terméke(ke)t vezetnek be a piacra, de néhány már meglévő termékből is kiszórhatják a fegyvereladókat, így például akár a Walmartot is érintheti a lépés, amely az USA egyik legnagyobb kiskereskedelmi fegyvereladója.