Félévszázados rekord: aszály miatt drágulnak az élelmiszerek

2012. augusztus 04. szombat - 09:18 / Kriston László
  •    

1956 óta nem volt ilyen szárazság Észak-Amerikában, mint az elmúlt hónapokban. A súlyos vízhiány és a tönkrement termés miatt az USA tagállamain belüli "megyéknek" (county) mintegy felét nyilvánította katasztrófa-sújtotta területté a Mezőgazdasági Minisztérium (USDA), jelentette a CNN hírtelevízió.

A corn beltnek nevezett kukorica- és gabona-termesztő államokban (Arkansas, Georgia, Iowa, Illinois, Indiana, Kansas, Mississippi, Nebraska, Oklahoma, Dél-Dakota, Tennesse, Wyoming) a szójatermés 37 százaléka sínylette meg az aszályt. Az amerika össztermés 48 %-át, a legelőknek és termőföldeknek pedig 57 %-át minősítették le "gyenge" vagy "nagyon gyenge" kvalitású kategóriába. Utoljára 1988-ban volt ilyen mértékű termés-romlás a szárazság miatt.

A legelőknek mintegy háromnegyede, a szénatermelő földek minteg kétharmada esik az említett aszályos zónába. A hatóságok felkészültek a folyók mélyén gátak építésére: céljuk megakadályozni, hogy a Mississippi torkolatától túl messzire áramoljon be a Mexikói-öböl sós víze, ami veszélyeztetné mind az öntözést, mind az ivóvíz-ellátást.

Warrentonban betiltottak mindenféle nem elemi szükségletű vízhasználatot. Bezárt az uszoda és az autómosó s tilos a gyep öntözése. Az amerikai meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint augusztusra is az átlagosnál melegebb idő lesz jellemező.

Már spekulálnak
Az áremelkedésnek lesznek nyertesei is: a fedezeti alapok (hedge fund) máris nagy téteket játszanak meg arra, hogy a búza vékánkénti ára (ami 35,24 liter) még idén 9 dollárra ugrik, írta a Financial Times. Júliusban tizenháromszorosára ugrott azon vásárlási opciók száma, melyek 9-10 dollár közötti áron adnak jogot a búza vásárlására ez év végén. Társadalmi aktivisták között már korábban felmerült a javaslat, hogy az árszintek stabilizálása érdekében az alapvető élelmiszerekre és alapanyagokra ne lehessen spekulálni, de politikai szinten még nem léptettek érvénybe ilyen törvényi szabályozásokat.

Csökkent terméshozam, drágább öntözés

Az amerikai kukoricatermés 88(!) %-a az aszályos területeken található. Márpedig az élelmiszeráruházakban kapható termékek 75 %-ban van kukorica (hiszen még a pelenkákba is adagolnak belőle, a ketchupról, salátaszószokról stb. nem is beszélve).

A gazdák a termény-biztosítások ellenére is tetemes veszteségeket lesznek kénytelenek elkönyvelni. A szövetségi büdzséből állami dotációval megtámogatott biztosítások az ország termőföld-területeinek 85 %-át fedik le: várhatóan 20 milliárd dollárra rúg majd a kárbejelentések végösszege, állítja a National Crop Insurance Services. (Jelenleg a kifezetések minden egyes dollárjából 60 centet az állam áll.) A tavalyi kánikula 12 miliárd dollárnyi veszteséget okozott a termelőknek (ebből 7.4 milliárdnyi kártérítést az állam finanszírozott).

A további veszteségek enyhítése végett a minisztérium engedélyt adott ki, hogy 3,8 hold (1,5 millió hektár) kiterjedésű környezetvédelmi területen is lehessen élelmiszernövényeket termeszteni és állatállományt legeltetni.

Pluszkiadás jelent  a gazdáknak a kutakból szivattyúkkal történő öntözés, melynek áramköltsége nem csekély.

Emelkedő élelmiszerárak

A húsárak már a kánikula előtt is emelkedtek: a steak-húsok 2012 júniust megelőző 12 hónapban 15 %-kal, a csirkehús 6 %-kal, a marhahús 8 %-kal, a margarin 15 %-kal, a mogyoróvaj 42(!) %-kal lett drágább Amerikában. A gabona ára 20 %-kal, a szója 15 %-kal nőtt.

Az idei gyenge termés miatt szinte biztosra vehető, ismét megugranak az élelmiszerárak. Az amerikai szaktárca átlagosan 4,5 %-os emelkedést prognosztizál:

  • Csirke: 5 dollárcentes emelkedés (11 forinttal)
  • Tojás: 1-2 % (így 1,77 dollárra nő az áruk, ami 33,5 forint)
  • Olajok: 4-5 %

Újabb zavargások?

Az élelmiszer-infláció könnyen a 2007-2008-as krízist reprodukálhatja: akkor éhínség miatt világszerte 30 országban törtek ki kisebb-nagyobb tüntetések és felkelések. Idén Iránban július végén a csirkehús drágulása eredményezett zavargást.

Az élelmiszer-importáló országok számára ezúttal nagy veszélyt jelent az erős dollár, ami -árdrágító tényezőként- nem játszott be a 4-5 évvel ezelőtti élelmiszerválságba, magyarázza a Financial Times. A Chicagóban jegyzett, gabonavásárlási határidős ügyletek dollárban számolva már most 6 %-kal a 2008-as árszint felett vannak, egyiptomi fontra átváltva viszont 21 %-os a prémium, mexikói pesóban pedig 37 %-kal magasabb az ár, mint 2008-ban. A szóban forgó országoknak ennyivel több kell költeniük, mint a legutóbbi élelmiszerválság idején.

Történelmi jelentőségű kánikula
Többezer(!) melegrekord dőlt meg a tavaszi és nyári hónapokban az USA területén. A 2011 júniusa utáni 12 hónap a legmelegebb időszaknak számít az USA történetében.
  • 1956-ban az ország 58 %-án tapasztaltak enyhe vagy súlyos aszályt.
  • Az elmúlt 118 esztendőben mért adatok értelmében 2012 júniusa a harmadik legmelegebb hónap lett. Az ország 33 %-ára terjedt ki a hőség, az ország földterületének 71 %-ában állapítottak meg súlyos szárazságot, ami duplája az egy évvel korábbi kiterjedésnek. Arkansasban 1925 óta nem láttak hasonló szárazságot.
  • Világviszonylatban is június volt a negyedik legmelegebb június a meteorológiai mérések történetében (vagyis 1880 óta).
  • 328 hónapja a hőmérsékletek megállás nélkül meghaladják a huszadik századi átlaghőmérsékleteket. Utoljára 1985 februárjában csökkent az átlaghőmérséklet.