Egyél kaktuszt, mentsd meg a Földet

Vészesen kevés alapanyagra alapoztuk étrendünket. Egy-egy kórokozó és fertőzéshullám kipusztíthat az egész világon használatos élelmiszernövényeket is, a banánról már évek óta vannak ilyen félelmek. A Unilever és a Knorr összeálltak, hogy kevésbé használt vagy akár mellőzött növényeket hozzanak be a konyhánkba. A The Future 50 Foods című jelentésben tették közzé a listát.

Megváltó vagy „csak” leváltó lehet Magyar Péter? Kihúzza az Orbán-kormány 2026-ig?
Meddig marad szankciós listán Rogán Antal? Mi lesz a régi ellenzékkel?
Online Klasszis Klub élőben Kéri Lászlóval!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a politológustól!

2025. január 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Meghökkentően kevés alapanyagot használunk étkezéseinkhez. Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Szervezete (FAO) szerint a globális élelmiszerellátás 75 százaléka mindössze 12 növényfajtán és 5 állatfajon alapul – pedig közel 20 000 ehető növénytípus létezik a bioszférában, vagyis olcsóbb és ökológiailag is kíméletesebb módokon is letudhatnánk a szükséges vitamin- és ásványi anyag-bevitelt.

Zöld innovációkkal újul meg az élelmiszeripar és az agrárium
Az agrárium és élelmiszeripar nemcsak a leggyorsabban növekvő, de a legjövedelmezőbb szektorok közé is tartozik. Ugyanakkor a népességnövekedés és a klímaváltozás óriási veszélyeket tartogat az élelmiszerellátási lánc számára. Startupok sora próbál megoldásokat találni a kihívásokra.
A monokultúrás ültetvények térnyerése is felelős a biodiverzitás csökkenéséért, az erdőirtásért és a fajpusztulásért. A World Wildlife Fund (WWF) 2018 októberben megjelent jelentése szerint az elmúlt ötven évben 60 százalékkal csökkent a vadon élő állatok populációja. (A WWF angliai szervezete is részt vesz a Knorr és a Unilever projektjében.)

Többféle hozzávalót

Ha nem változtatunk étkezési szokásainkon, ha nem szélesítjük tágabb körűre élelmeink összetételét, akkor nem készülünk fel a fertőzések ellen, amik megcsappanhatják egyes élelmiszernövények betakarítható mennyiségét.

Sokoldalúbb, sokrétűbb étrend nélkül lehetetlenségnek tűnik, hogy 2050-ra képesek legyünk 10 milliárd éhes szájat ellátni, vélik szakértők. A legtöbb kalóriát a sós ételekből nyerjük, ezért ezek készítését kell alaposan átgondolnunk.

Kép: Pixabay

A listán szereplő növények némelyikének jobb a terméshozama, mint az ismertebb hasonló növényeknek, s ez vonzóvá teszi őket a gazdák számára. Vannak olyan növények is a listán, melyek igénytelenebbek és ezért mostohább körülmények között is lehet őket termeszteni, továbbá ellenállóbbak a szélsőséges időjárással szemben.

A Knorr szeretné világszerte elérhetőbbé tenni e növényeket és együttműködik a kereskedelmi cégekkel ennek megvalósításán. Arról azonban nem szól a fáma, hogy saját termékeibe is beépíti-e majd az említett növényeket. A BBC értesülése szerint a Knorr séfjei az elmúlt 9 hónapban már kísérleteztek a szóban forgó 50 növénnyel és szándékukban áll új recepteket publikálni, hogy segítsék ezt az átalakulást. A recepteket online és offline (vagyis a boltokban) is közzéteszik.

Lássuk a listát -pontosabban annak első felét-, melyet tudósok, étkezési és mezőgazdasági szakértők állítottak össze:

Lehet-e törvénybe foglalni, hogy jó ízű legyen a pálinka?
Milyen hatással vannak a pálinka ízére és élvezeti értékére a jogszabályi előírások? Másképp fogalmazva: előfordulhat-e, hogy ugyan egy párlat mindenben megfelel a törvényi előírásoknak, az ital mégis nagyon rossz? Hogyan segíthetnek ebben a vizsgálatok?
Babfélék
  • Azukibab (Vigna angularis)
  • Veteménybab Phaseolus vulgaris)
  • Lóbab (Vicia faba)
  • Bambara bab (Vigna subterranea)
  • Homoki bab (Vigna unguiculata)
  • Főzeléklencse (Lens culinaris)
  • Tylosema esculentum
  • Mungbab (Vigna radiata)
  • Szójabab Glycine max
Gabonafélék

A péksütemények előállításában egyre inkább alternatív gabonákra kell majd hagyatkozniuk a pékségeknek és a háziasszonyoknak. Néhány tipp ehhez a jelentésből:

  • Disznóparéj (Amaranthus)
  • Hajdina (Fagopyrum esculentum)
  • Ujjasköles (Eleusine coracana)
  • Fehér fonió (Digitaria exilis)
  • Kamut (Triticum turanicum)
  • Kinoa (Chenopodium quinoa)
  • Tönkölybúza (Triticum spelta)
  • Teff (Eragrostis tef)
  • Vadrizs (Zizania)
Kép:sxc

Zöldségek, gyümölcsök

  • Termesztett tök (Cucurbita pepo)
  • Okra (Abelmoschus esculentus)
  • Paradicsom (Solanum lycopersicum)
Gombák
  • Téli fülőke (Flammulina velutipes)
  • Bokrosgomba (Grifola frondosa)
  • Ízletes rizike (Lactarius deliciosus)
Kaktusz

Szúrós, de olcsó. Puszta kézzel senki ne fogjon hozzá a feldolgozásukhoz. Nagy(nyelű) kés és vastag kesztyű kell ahhoz, hogy levágjuk a külső részeket, amin a tüskék találhatók.

Állítólag több kaktuszfajta is van, ami ehető.  Bár az Egyesült Államokban például Massachusetts magasságában is teremnek kaktuszok, az ehető típusok inkább délebbre található, a melegebb és szárazabb éghajlatú térségekben. A két világvállalat 50-es növénylistája csak egyet említ, a fügekaktuszt (Nopales Opuntia).

Folytatjuk.

(Sustainable Brands, Unilever, Mother Earth News, BBC)

Gyanús vegyületek és E-számok a szervezetünkben
Ódzkodunk az E-számoktól, a furcsa nevű vegyületektől, ha pedig kiderül, hogy ezeket az anyagokat mesterséges úton állították elő, egy friss országos kutatás szerint meg vagyunk győződve arról, hogy veszélyesebbek a természetes vegyületeknél. Azt pedig szinte el sem tudjuk képzelni, hogy ezek a gyanús vegyületek az emberi szervezetben természetes módon éppen úgy megtalálhatók, mint például egy hétköznapi almában.

Véleményvezér

Magyar Péter ezúttal nagyon bele szállt Gulyás Gergelybe

Magyar Péter ezúttal nagyon bele szállt Gulyás Gergelybe 

Kölcsönösen árulással vádolják egymást.
A szankciók hatására beállt a Gazprom a földbe

A szankciók hatására beállt a Gazprom a földbe 

Vége a Gazprom nagyhatalmi státuszának.
Bréking, Orbán Viktor a dzsungelbe tart

Bréking, Orbán Viktor a dzsungelbe tart 

Reméljük Orbán Viktor testőrei remek dzsungelharcosok.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo