Van haszna, ha forog velünk a szoba

2017. február 07. kedd - 19:01 / KlimaBlogger
  •  
  • Előfizetés

Ha nem is kacsalábon, de forognak a legújabb környezetbarát otthonok, az időjárási és fényviszonyok szerint mozognak körbe.

Az emberek eddig általában úgy álmodták meg a házukat, hogy az szilárdan áll a talajon. Az építészek is természetesnek vették ezt a koncepciót. A kacsalábon forgó ház csak afféle szólás volt. A forgó ház azonban egyre inkább valósággá válik jó néhány innovatív építésznek köszönhetően.

Az Új-Mexikóban élő Michael Jantzen mindig a progresszív, hagyományt megtörő formákat kereste. Specialitásának számítanak az  úgynevezett „dekonstruált” házak, amelyek leginkább úgy néznek ki, mintha egy tornádó felkapta és darabokba szaggatva potyogtatta volna vissza a földre azokat. Épületei „dekonstruálják” (tulajdonképpen szétszedik és új értelmezésben összeállítják) az építészet hagyományait és ismert alapelemeit.

A tervező másik visszatérő gondolata a mozgatható, pontosabban állandó mozgásban lévő ház, amely a külső környezethez alkalmazkodik.

Nehéz elképzelni? Megmutatjuk!

Transformation House

A Transformation House névre keresztelt terv elég bizarr látvány. Mintha egy óriás rovar volna, ami egy hollywoodi sci-fiből ugrott ki. Szelvényenként mozgatható a ház, szabályozva, hogy hol enged be fényt. Ez nem forgó ház a szó szoros értelmében, hiszen talpakon áll, amelyek fixek, de a felület maga mozgásban van.

Mozgathatók a szelvényei (fotó: michaeljantzen.com)

Mozgathatók a szelvényei
Fotó: michaeljantzen.com

Revolving R-House

Ugyancsak Jantzen kreálmánya a Revolving R-House, mely jobban hasonlít a hagyományos lakóházi struktúrához. Itt sem az egész ház forog egyszerre. A falak két rétegből álló körökből épülnek fel, amelyek mozgatással tetszés szerint zárhatók-nyithatók. Az alapanyaga az accova, ami egy fenntartható módon termesztett fa.

fotó: michaeljantzen.com

Fotó: michaeljantzen.com

Az épület passzív házként is működik, de tulajdonképpen készháznak is nevezhető, mert előre elkészített elemekből áll, amelyeket csak össze kell illeszteni. A vízszolgáltatást esővízgyűjtőkből oldják meg, az áramfogyasztást szélturbinákkal befogott szélenergiából elégítik ki.

Felülnézetből (fotó: michaeljantzen.com)

Felülnézetből
Fotó: michaeljantzen.com

Rotating Radius House

Ugyanerre a koncepcióra épül a Rotating Radius Home, csak itt az épület falai belül üvegből vannak, erre jön rá egy fehér külső burok, ami görgőkön forgatható a nap állásának megfelelően. Tervezője szerint ideális hétvégi ház két személy számára.

fotó: michaeljantzen.com

Fotó: michaeljantzen.com

Malleable Autonomous Retreat House

Jantzen másik alkotása, a Malleable Autonomous Retreat House már inkább a dekonstruált kategória – kicsit kiszuperált elektronikus eszközök halmazára emlékeztet. Belül itt is egy üvegfalú ház található, azt veszi körül külső váz. Ezek a falak is sokféle módon variálhatók.

fotó: michaeljantzen.com

Fotó: michaeljantzen.com

Dynamic D*Haus

A Dynamic D*Haus szerkezete fehér, hideg és modern. Falai javarészt üvegből vannak. Télen a szerkezet becsukódik, hogy minél kevesebb felülete érintkezzen a hűvös levegővel, s így spóroljanak a gazdáig energiát, nyáron viszont kinyílik, akár egy virág.

fotó: thedhaus.com

Fotó: thedhaus.com

A ház alapanyagait úgy választotta ki az angol David Ben-Grunberg és Daniel Woolfson, hogy a legszélsőségesebb időjárásban is kellemes legyen benne tartózkodni, extrém hidegben és melegben egyaránt.

Az alakváltoztató házat eredetileg arra tervezték, hogy a lappföldi zimankóhoz és a forró nyarakhoz alkalmazkodjon. A mozgatható, nyitható-csukható épület 8 formát tud felvenni:

Ilyen formákba "hajtogatható" a ház (fotó: thedhaus.com)

Ilyen formákba “hajtogatható” a ház
Fotó: thedhaus.com

 

Heliotrope

1994-ben építették fel Németországban a Heliotrope-ot, vagyis a napraforgót. Ez a háromemeletes, henger alakú kis toronyépület nekünk leginkább a budapesti Körszállóra emlékeztet. Egy középső pillér körül mozog az egész ház.

(fotó: Andrew Glaser/wikipedia)

Fotó: Andrew Glaser/wikipedia

A Rolf Disch által tervezett épületben a lakások a Nap mozgását követik. Egyik oldalukon hőszigetelt ablakok találhatók, amelyek segítenek a napfénnyel felmelegíteni a helyiségeket, a másik oldalon pedig kőfalak, kis ablakokkal, amelyek hidegen tartják. Ezen az oldalon a kis ablakokat úgy alakították ki, hogy a napfény közvetlenül ne jusson be a beltérbe.

A ház tetején óriási szolárpanel található. Építői állítása szerint ez az első épület a világon, amely több energiát termel, mint amennyit elhasznál.

fotó: michael Glaser/wikipedia)

Fotó: michael Glaser/wikipedia

Az épületben használt víz befolyik egy tisztítóberendezésbe, majd újrahasznosítják. Amióta a ház díjakat nyert, már két újabb példány is készült belőle Németországban.

Everingham Rotating House

Az Everingham Rotating House-ról első ránézésre semmi sem árulja el, hogy más, mint a többi vidéki otthon. Azonban ez a nyolcszögletű ház is egy forgószínpadra épült (a 24 méter átmérőjű forgó tányér alapja vas), egy óra alatt kétszer fordul meg 360 fokban.

fotó: rotatinghouse.com.au

Fotó: rotatinghouse.com.au

A 540 négyzetméteres épület egy folyóparti telken található Ausztráliában, négyórányi autóútra Sydneytől. A ház tulajdonosa, Luke Everingham foglalkozására nézve villanyszerelő. 2006-ban találta ki otthonát, és azt mondja, valójában nem lehet érezni, hogy a ház mozog.

Nyáron a ház lakói megúszhatják a kánikulát, ha folyton az épület zárt hátulját fordítják a Nap felé, télen pedig a napfényt kergethetik a forgó épülettel.

fotó: rotatinghouse.com.au

Fotó: rotatinghouse.com.au

Everingham időközben épített egy másik ilyen házat is egy kliense számára a Prince Edward Islanden. (Ez vendégházként üzemel, és foglalhatók benne szobák – mutatós kis honlapja is van.)

Forgó ökoházakban lakni persze nem olcsó mulatság.  A Dynamic D*Haus 2,43 millió dollárba került. Everingham ausztráliai forgó otthonának felépítése viszont „csak” 243 ezer dollárba.

További zöld építészeti projektek érdeklik? Itt mutatunk jó párat!

Forrás: CNN