Csúnya újévi meglepetést kaptak a nagy autógyárak Kínától

2018. január 02. kedd - 13:50 / kfarkas
  •    

Drasztikus lépésre szánta el magát a légszennyezés ellen küzdő Peking: a távol-keleti országban az év elejétől betiltották 533 autómodell gyártását, a döntés olyan gyártókat és márkákat is érint, mint a Daimler, a Volkswagen, az Audi, vagy a Chevrolet.

Kemény lépést tett Kína, 2018 januárjától betiltották 533 autómodell gyártását, amelyek nem felelnek meg a távol-keleti ország szennyezőanyag kibocsátási paramétereinek – jelentette a Xinhua kínai állami hírügynökség nyomán a Bloomberg. A hírügynökség jelentése szerint tucatnyi gyártó, köztük a Chevrolet, a Daimler és a Volkswagen több márkáját is érinti a döntés.

Ez az első ilyen lista, amelyet a klímaváltozás és a szmog elleni harcban közzétett Peking, de várhatóan továbbiak követik majd. Kína 2017-ben tette közzé az új kibocsátási normáit. A tiszta levegőért folytatott küzdelemben Kína deklarált célja, hogy a belföldi autógyártás teljes mértékben elektromos járművekre koncentráljon. Tavaly Peking azt is bejelentette, hogy hónapokon belül bejelentik a dátumot, amikortól teljes mértékben betiltják a belső égésű motorokat az országban.

Ezek az országok tiltják be a dízelautókat
A nagyvárosok lakói világszerte fulladoznak a szennyezett levegőtől. A kormányok a Volkswagen-botrány kapcsán katalizálták a közvélemény dízelellenességét: egyre több ország jelenti be, hogy betiltja a dízel- és/vagy benzinüzemű autókat.