Tisztított szennyvizet iszik a világ leggazdagabb embere

2015. január 24. szombat - 10:01 / klímablog
  •    

A szegény országok nyomorgóinak megsegítésén munkálkodó krőzus néhány éve már bejelentette, hogy olyan technológiába fektet, mely az ürüléket energiává alakítja, a szennyvizet pedig tiszta, iható vízzé. Az első üzem létrejött. Gates meg is kóstolta az itókát!

Az innováció életmentő lehet. Szennyezett víz miatt ugyanis évente 100-120 ezer ember hal meg kolerában, derül ki az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) adataiból. Ivóvízből elkapott betegségek -amik közül a kolera csak az egyik- okozzák 700 000 gyerek halálát évente, állítja Gates.

Az Omniprocessor névre hallgató üzemet a Janicki Bioenergy cég kivitelezte a Bill és Melinda Gates Alapítvány megbízásából. A gyár már próbaüzemben fut Seattle mellett, jelentette be Bill Gates a blogján. Az első üzemet Szenegálban fogják felállítani és előreláthatóan 100 000 ember szennyvizét fogja kezelni. A létesítmény naponta körülbelül 86 ezer liter ivóvizet állít majd elő, emellett pedig biomasszás erőműként 250 kw villamosáramot termel majd, jelentette a CNN.

Vajon a neje is megkóstolta? Bill és Melinda Gates
(kép: Wikipedia)

 

Az üzemen belül keletkezett energia fedezi a víztisztítás áramigényét, az áramfelesleget pedig eladhatják külső fogyasztóknak. (A végbél végtermékét egyébként 1000 Celsius fokra is felhevítik.)

Gates egy rövid videót is feltett a honlapjára, amelyben megissza a tisztított szennyvizet. “Remek íze van!” mondta a pohár tartalmának felhörpintése után. “Olyan jóízű, mint bármely víz, amit eddig palackból ittam. Mivel megvizsgáltam a technológia mögött álló mérnöki munkát, örömmel innám ezt a vizet minden áldott nap. Ez a víz biztonságos,” tette hozzá.

Gates rámutatott, hogy a projekt remek példa a filantrópia -az emberbaráti, világjobbító adakozás- és az üzleti szellem ötvözésére. Alapítványát pontosan ezzel a céllal hozta létre. Szándékai szerint a további üzemekből egy “öneltartó” iparág alakulhatna ki.

Az ivóvízhiány most a legsúlyosabb kockázat
A World Economic Forum szerint az idei év legsúlyosabb kockázati tényezője az ivóvízhiány lesz a világon. A második helyre is egy sokat emlegetett, a fenntarthatatlansághoz kapcsolódó téma került: a fertőző betegségek tömeges elterjedése.