A légkörnek is árt a Brexit

2016. október 23. vasárnap - 10:11 / KlimaBlogger
  •    

Eláraszthatják az energiapazarló dömpingtermékek Angliát, ha az EU-ból kilépve az ország nem tartja magát az emissziócsökkentési vállalásaihoz, amelyeket már most is képtelen teljesíteni. A gazdasági szereplők is veszítenének, ha az infrastruktúrák zöldítésének tempója csökken.

Mértéktelenül füstölög a szigetország. A brit kormány nem vezetett be olyan szabályozásokat, amelyek hathatós kibocsátásmérsékléshez vezetnének. Miután Anglia kilép az EU-ból (amit a magyar cégek is megéreznek majd), vagy megtartja az EU-s szabályokat, vagy új emissziós politikát ír. A kormány 2017 februárjára tervezi, hogy előáll egy olyan cselekvéstervezettel, ami elérhető közelségbe hozná a gazdaság dekarbonizációját – jelentette a Reuters hírügynökség.

londoni szmog

Kép: Wikipedia

A jelenlegi klímaváltozási törvény értelmében 2050-re az 1990-es bázisév kibocsátásához képest 80 százalékkal csökkentenék az ország légszennyezését. De az érvényben lévő rendeletek nem tudják ezt betartatni a gazdasági szereplőkkel, legfeljebb a London által vállalt – és Brüsszel által jóváhagyott – emisszócsökkentés felét képesek megvalósítani – áll a Committee on Climate Change (CCC) jelentésében.

A CCC elnöke, Lord Deben szerint a Brexit nyomán Angliának vagy meg kell tartania az uniós szabályozásokat a kibocsátáscsökkentésre, vagy újat kell megfogalmaznia, de hasonlóan erős vállalásokkal. A CCC úgy látja, ha az angol kormány enyhébb célokat tűz ki, akkor az megfosztja a magánszektort attól, hogy a dekarbonizációs korszerűsítések kivitelezője és beszállítója legyen, továbbá az EU-ról kiszorult, nem elég energiahatékony, nem kellőképpen zöld gépek lerakatává válna, ezek a máshonnan kiszorult áruk árasztanák el Anglia piacát. Ezeknek az eszközöknek az üzemeltetése is drágább lenne.

Még mindig London a lehetőségek városa
London 2014 után újra megszerezte a vezető helyet a világ harminc fő üzleti központját összehasonlító elemzés szerint, ami alapján a város számos területen jó eséllyel nézhet szembe a Brexitet követően előálló versenyhelyzettel. A PwC Cities of Opportunity rangsorában Szingapúr a második, Toronto a harmadik helyen végzett, az első öt közé Párizs és Amszterdam került még fel. Összességében az első tízből négy helyen szerepelnek európai városok.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor