Visszahívhat a főnök a nyaralásból? Naná!

2013. május 21. kedd - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

A munkáltatónak joga van az alkalmazottat a már megkezdett szabadságáról is visszahívni. Igaz, csak komoly indokkal, és pótolnia kell a kiesett szabadnapot. Viszont ha önként foglalkozunk a munkánkkal a szabadnapunkon, az már a mi bajunk.

Gyorsan véget érhet a nyaralás – Kép: SXC

„Megteheti? Tényleg van joga hozzá, hogy visszahívjon a nyaralásomból? A válasz: igen! Kellően súlyos indokkal visszarendelhet a főnök” – írta Pentz Edina, az RSM-DTM bérszámfejtési vezetője a legfrissebb blogbejegyzésében. A munkáltatónak joga van az alkalmazottat a már megkezdett szabadságáról is visszahívni. Erre azonban csak kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a cég működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén van lehetősége. A szabadság megszakítására vonatkozó utasítás kiadásával egy időben a munkáltatónak azt is közölnie kell munkavállalójával, hogy mikor kell megjelennie, és az adott napon (napokon) pontosan mely időszakban kell munkát végeznie. (A távolléti díj szabályozása egyébként a munkajog jolly-jokere.)

A szabadságról a munkavégzés helyére való oda- és visszaút időtartama, illetve a munkával töltött idő nem számít bele a szabadság idejébe, s erre az időre a munkavállalót a teljes munkabére illeti meg. Az új munka törvénykönyvének (Mt.) az álláspontja szerint, amennyiben a munkáltató a munkavállaló számára kiadott szabadságot megszakítja, és munkavégzést rendel el, akkor valójában egy szabadságnapot munkanapra cserél, és ezért a munkavégzéssel töltött szabadságnap helyett másikat kell biztosítania a munkavállaló számára.

Az új munka törvénykönyvéről részletesebben itt olvashat!

Sőt a munkabéren felül a munkáltató köteles a visszarendeléssel összefüggésben felmerült minden kárt és költséget megtéríteni a munkavállaló részére. Vagyis például ki kell neki fizetnie a visszaútból eredő kiadásokat, de ugyanígy a nyaralás megszakításával vagy lemondásával összefüggésben felmerült kárt, például a kötbérmentesen már le nem mondható szállás költségét.

Ismét változnak a távollétidíj-számítás szabályai
Mégis mindegy a fizetés szempontjából, hogy mikor megy szabadságra a munkavállaló az év folyamán. A kormány ismételten módosította ugyanis a munka törvénykönyvét, eltörölve a távollétidíj-számítás januárban bevezetett új módszerét.

A munkáltató azonban a fent említett indokokkal, vagyis a kivételesen fontos gazdasági érdek, illetve a cég működését közvetlenül és súlyosan érintő ok felmerülése esetén nem csupán arra jogosult, hogy megkezdett szabadságunkat megszakítsa, hanem arra is, hogy a még meg nem kezdett szabadságunk időpontját módosítsa. Abban az esetben, ha a munkavállaló igazoltan a szabadság engedélyezését követően fizette be útját, azonban munkája – pontosabban a szabadság időpontjának utólagos módosítása – miatt nem, vagy csak később, drágább főszezonban tud elmenni, akkor a munkáltatónak a fentiekhez hasonlóan meg kell térítenie a munkavállaló minden ezzel kapcsolatban felmerülő költségét és kárát.

Amennyiben a munkavállaló önként foglalkozik munkájával szabadsága napján, abban az esetben nem jár új szabadságnap a számára.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek