Újabb 50 milliárdot ad az EU magyar agrárvállalkozóknak

2016. október 03. hétfő - 14:45 / piacesprofit.hu
  •    

50 milliárd forintot biztosít mintegy 2000 magyar mezőgazdasági vállalkozás részére az Európai Beruházási Alap (EBA) és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) egy COSME-programról szóló megállapodás.

Az Európai Beruházási Alap (EBA) és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) egy COSME-programról szóló megállapodást írt alá a magyarországi vállalkozásoknak az Európai Stratégiai Beruházási Alapból (ESBA) történő támogatására vonatkozóan. Az ESBA az európai beruházási terv hajtómotorja.

Az új termékek révén az AVHGA 50 milliárd forint (mintegy 160 millió euró) összegű, garanciával kiegészített pénzügyi támogatást bocsáthat akár 2000 magyarországi kisvállalkozás rendelkezésére, mindenekelőtt a mezőgazdasági ágazatokban – közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete. Az AVHGA megkönnyítheti a hozzáférést a kkv-k számára a finanszírozás többféle formájához is, például beruházási kölcsönhöz, forgótőkéhez, folyószámlahitelhez és bankgaranciához. Az EBA az Európai Unió pénzügyi segítségével viszontgaranciát nyújt az AVHGA-nak a COSME-program keretében, lehetővé téve a szervezet számára, hogy új garanciatermékeket vezessen be, támogatást nyújtva olyan kkv-knak, amelyek egyébként nem jutnának finanszírozáshoz.

mezőgazdasági támogatás grafika

Kép: Fotolia

„Örülök annak, hogy a jelenlegi Bizottság által kezdeményezett európai beruházási tervnek köszönhetően a magyarországi kisvállalkozások most hozzáférhetnek olyan a hitelekhez, amelyekhez egyébként nem juthattak volna hozzá. A beruházási terv mindeddig sikeresnek bizonyult, nem véletlen tehát, hogy javasoltuk mind pénzügyi kapacitásának növelését, mind időtartamának kiterjesztését. Arra biztatom a magyar vállalkozásokat, hogy hozzák ki a legtöbbet ebből a lehetőségből, és használják a rendelkezésre bocsátott kölcsönöket a gazdasági növekedés fellendítésére és munkahelyteremtésre” – nyilatkozta Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságpolitikáért és a sportért felelős biztos.

Az EBA ügyvezető igazgatója, Pier Luigi Gilibert a következőképpen kommentálta az aláírást: „Nagy örömömre szolgál, hogy bejelenthetem az AVHGA-val megkötött célzott megállapodást, amelynek kedvezményezettjei a kellő mértékű biztosítékkal nem rendelkező magyar vállalkozók. A COSME-termékek elő fogják segíteni azoknak a mezőgazdasági kkv-knak a támogatását, amelyek csak nehezen tudnának finanszírozáshoz jutni a piacról. Ez már a második magyarországi ESBA-megállapodásunk, és e megállapodások kedvező hatásait reményeim szerint hamarosan megtapasztalhatjuk a magyar kkv-szférában.”

Dr. Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója szerint: „Az AVHGA megbízatása abban áll, hogy megkönnyítse a kkv-k hitelhez jutását olyan esetekben, amikor más pénzügyi intézmények a finanszírozást túl kockázatosnak látják. Az EBA-val kötött megállapodás talaján állva most még több olyan vállalkozásnak segíthetünk hitelhez jutni, amelyek a mezőgazdasági és vidékfejlesztési ágazatokban tevékenykednek. Noha az elmúlt években megkétszereződött az AVHGA-ügyfelek száma, a COSME programnak hála, a kkv-k támogatására rendelkezésre álló pénzügyi mozgásterünk mégis növekedni fog. Egyszerűsödni fognak a garanciákkal kapcsolatos adminisztratív eljárások is, ami azt jelenti, hogy lényegesen lerövidül az elbírálási idő. A vállalkozások igényeinek kielégítése érdekben több országos hitelintézettel is együttműködünk EBA-viszontgaranciára épülő termékek kifejlesztésében.”

Az AVHGA-val létrejött ügylet jól mutatja az EU arra vonatkozó elkötelezettségét, hogy az ESBA keretében mielőbb olyan konkrét kezdeményezéseket indítson útjára, amelyek gyorsabbá teszik az európai munkahelyteremtés és növekedés fellendítését szolgáló hitelnyújtást és garanciavállalást.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek